На ивици сукоба! Кина упозорава Тајван

kinezi

Кинески премијер Ли Кећијанг упозорио је на сепаратистичке склоности и страно мешање у Тајван, за који Пекинг сматра да је под својим суверенитетом. Кина жели да развије мирне везе и коначно да се уједини са острвом, рекао је званичник на годишњој парламентарној седници у суботу.

Сви ми, Кинези са обе стране Тајванског мореуза, треба да се окупимо да унапредимо велики и славни циљ подмлађивања Кине – рекао је премијер.

Шеф кинеског кабинета је то изнео док је предавао свој радни извештај члановима кинеског Националног народног конгреса (НПЦ), који они треба да одобре. НПЦ и посебно саветодавно тело, Кинеска народна политичка консултативна конференција (ЦППЦЦ), започели су у петак своје двонедељне годишње заседања.

Владајућа Комунистичка партија обично користи годишње седнице да изнесе економске и војне планове за Кину.
Овогодишња окупљања су изузетна јер се касније током године очекује да ће председник Си Ђинпинг наставити своје вођство у земљи за трећи мандат без преседана.

Тајван је управљао собом од кинеског грађанског рата 1940-их, током којег су се поражене националистичке снаге повукле на острво. Тајпеј тврди да представља вољу кинеског народа, али већина света признаје Пекинг у тој улози у оквиру такозване „политике једне Кине“.

Тензије око Тајвана су се појачавале последњих неколико година усред нове продаје оружја Вашингтона и посета полузваничних америчких делегација, што Пекинг види као подривање својих претензија на острво. Кина је појачала војне активности око Тајвана, наводећи да је деловала како би уравнотежила сличне потезе САД.

Недавно су се у западним медијима спекулисале да би Пекинг могао да покуша да силом преузме острво усред безбедносне кризе у Европи изазване руским војном акцијом у Украјини. Пекинг је одбио да осуди Москву због њене офанзиве и оптужио је САД и НАТО да отварају пут непријатељствима игноришући забринутост руске националне безбедности. Москва је саопштила да је њена акција неопходана да би се сузбиле претње које долазе из Украјине због пузеће експанзије НАТО-а на Украјину.

Други делови Лијевих примедби, који се односе на однос Пекинга и Хонг Конга, били су уочљиво лишени осуда страног мешања, што је уобичајено у говорима кинеских званичника од масовних антивладиних протеста и нереда који су захватили аутономни град 2019. Он уместо тога се фокусирао на потенцијал економског раста за Хонг Конг, Макао и друге кинеске градове у области Великог залива.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА