ФТ: Србија у ЕУ тек после 2020. године

zastava-euМноге владе и грађани ЕУ опрезни су при пуштању у Унију Хрватске – још једне слабе јужноевропске економије, чија је највећа индустрија туризам, наводи “Фајненшл тајмс“. Лист, такође, тврди, између осталог, да се очекује да Србија уђе у ЕУ тек негде иза 2020. године.

Хрватска бележи четири узастопне рецесијске године, по чему је испред ње у ЕУ једино Грчка. Незапосленост у Храватској је око 20 одсто, а међу младима 50 одсто, пише „Фајненшл тајмс“. Изостало је одушевљење које је пратило проширење из 2004. године на осам бивших комунистичких земаља, укључујући Словенију.

Тај „велики прасак“ доживљен је као поновно уједињавање Европе и коначни крај „хладног рата“. Лист наглашава да је разочарење после уласка Румуније и Бугарске у ЕУ допринело чињеници да приступни преговори са Хрватском буду толико опсежни и исцрпљујући.

Ипак, наводи се у тексту, борба против корупције показала се ефикасном у Хрватској, а врхунац се догодио када је ухапшем бивши премијер Иво Санадер. Хрватска ће изгубити свој привилеговани приступ тржиштима изван ЕУ, попут БиХ, Србије и Црне Горе, с којима је у протеклој деценији оснажила пословне везе.

Измештањем хрватских производних погона преко границе, с циљем избегавања царинских намета, могло би доћи до губитка радних мјеста у Хрватској. У најбољем случају Хрватска ће кренути путем земаља попут Пољске, Чешке, Словачке и Мађарске, где је дошло до „поплаве“ инвестиција у производњу.

Ипак, упозорава „Фајненшел тајмс“, Хрватска улази у ЕУ усред највећег пада економије у току последњих неколико деценија, тако да је тешко очекивати да ће постићи успјех наведених земаља.

Улазак Хрватске могао би послужити као охрабрење остатку региона, али неки аналитичари предвиђају да би могло доћи и до нестабилности у БиХ, с обзиром на то да ће многи тамошњи држављани са хрватским пасошима остварити европска права, док остали неће.

Очекује се да би Србија, у најбољем случају, могла постати чланица ЕУ

СРНА