Храна за оне које мучи холестерол

mahunarkeПитање је, што радити када је холестерол у крви повишен? Па, потребна је већа физичка активност, те ихрана која садржи мање масноћа животињског порекла.

Прекомеран број килограма у директној је вези с порастом нивоа триглицерида и холестерола тј. ризиком од болести срца, па је први корак у борби с холестеролом губитак сувишних килограма. Бројне студије указују да се гојазност и прекомерна телесна маса могу довести у везу са повећаним ризиком од пораста нивоа триглицерида и холестерола. Губитак сувишних килограма може резултирати поправљањем липидног профила.

Успешно мршављење укључује конзумирање више мањих оброка. Унос хране требало би расподелити у најмање 3 или идеално 5 оброка дневно.

Смањите количине млека и млечних производа те избегавајте конзумирање пуномасних сирева. Приликом конзумирања меса треба уклонити све видљиве масноће, јер месо ионако садржи довољну количину масноћа уграђених у његову структуру.

Код повишеног холестерола треба припазити и на унос намирница животињског порекла чија је станична мембрана богат извор холестерола. Пример тога су лигње, хоботнице, шкољке и ракови, те кожа риба и живине. Такође жуманце јајета је богато холестеролом док је беланце у потпуности сигурно, будући да садржи само протеински део. Изнутрице као што су џигерица, мозак и желудац такође су богате холестеролом и ваља их избегавати.

Храна која се препоручује:

Намирнице које су пожељне у свакодневној исхрани укључују житарице и производе од целог зрна жита, затим воће и поврће, махунарке, плава риба, а у мањим количинама и језграсто воће те семенке, нарочито семенке лана.

Храну ваља припремати коришћењем биљних уља попут маслиновог, сунцокретовог, сезамовог, те смањити унос маслаца који су уз богатство засићених масних киселина богати и холестеролом.

Као извор квалитетних беланчевина препоручује се живина (с које је уклоњена кожица), риба, дивљач и крто месо, те немасни сир.

Народни Лек