Украјина затражила хитно заседање Савета безбедности УН. Владимир Зеленски прогласио ванредно стање на територији целе земље. Затворени аеродроми на истоку Украјине

ukrainska vojska

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба рекао је да је Украјина затражила хитну седницу Савета безбедности УН након што су председници самопроглашених република Доњецка и Луганска затражили помоћ од председника Русије Владимира Путина, због, како су навели, агресије украјинских оружаних снага.

Молбу ЛНР и ДНР Кулеба је окарактерисао као „даљу ескалацију безбедносне ситуације“, написао је Кулеба на Твитеру.

Хитна седница Савета безбедности УН о ситуацији у Украјини почеће у 3.30 по средњоевропском времену, саопштила је Стална мисија Русије при УН.

Украјински парламент одобрио увођење ванредног стања

Украјинска Врховна Рада одобрила је указ председника Владимира Зеленског о увођењу ванредног стања од 24. фебруара у читавој земљи, осим у регионима Доњецка и Луганска где је тај специјални режим на снази још од 2014.

Указ је усвојен подршком 335 посланика парламента, јавио је Тас.

„Ванредно стање ће бити уведено 24. фебруара на период од 30 дана“, наводи се у документу.

Ванредно стање ступа на снагу од поноћи, саопштиле су украјинске власти. Ванредно стање се уводи на 30 дана.

У том периоду биће забрањена масовна окупљања и штрајкови, биће дозвољено легитимисање, уведена забрана дистрибуције информација који могу да дестабилизују ситуацију, регулација рада медија и слично, наводи Ројтерс.

Привремено су затворени међународни аеродроми у украјинским градовима Харкову и Дњепру.

„Аеродром Харков је привремено затворен 23. фебруара увече на неколико сати, наводи се у саопштењу за летачко особље НОТАМ бр. А0572/22. Слична информација појавила се за аеродром Дњепар“, наводи се на сајту портала „Авиањуз“.

Бајден активирао нове санкције

Амерички председник Џозеф Бајден објавио је да су санкцијама против Русије обухваћен и оператер гасовода Северни ток и званичници те фирме.

„Наложио сам мојој администрацији да уведе санкције (компанији) Северни ток 2 АГ и званичницима те фирме. Те мере су део нашег иницијалног пакета санкцијама због руских акција у Украјини“, рекао је Бајден.

Акције председника Путина захтевају чврст одговор, навео је председник САД, и додао да зато уводи санкције потпуног блокирања Корпоративне банке за развој и спољноекономске послове Внешекономбанк (ВЕБ) и руској војној банци.

„Одсецамо Русију од западног финансирања, уводимо санкције елитама и још много тога“, написао је Бајден на Твитер налогу.

Извор:
НСПМ