Владимир Путин у обраћању грађанима Русије: Наредио сам оружаним снагама да изведу специјалну војну операцију. Њен циљ је одбрана народа у Доњецку и Луганску и отклањање НАТО претњи са наших граница

putin-

Руски председник Владимир Путин у специјалном обраћању грађанима Русије саопштио је да је „наредио оружаним снагама да изведу специјалну операцију у Донбасу усмерене на одбрану народа у Доњецку и Луганску“, јављају руски медији.

„Донео сам одлуку о спровођењу специјалне војне операције. Њен циљ је заштита људи који су осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима. И за то ћемо настојати да демилитаризујемо и денацификујемо Украјину. И такође приведемо правди оне који су починили бројне крваве злочине над цивилима, укључујући грађане Руске Федерације“, рекао је Путин на почетку свог обраћања.

„Околности захтевају од нас да предузмемо одлучна и хитна дејства. Народне републике Донбаса обратиле су се Русији са захтевом за помоћ. С тим у вези, у складу са чланом 51, део 7 Повеље УН, уз одобрење Савета Федерације и у складу са споразумима о пријатељству и узајамној помоћи са ДНР и ЛНР које је ратификовала Савезна скупштина, донео сам одлуку о спровођењу специјалне војне операције“, додао је Путин.

Путин је истакао да Русија поштује и поштоваће суверенитет земаља ЗНД.

НАТО се, како је нагласио Путин, приближава границама Русије. Према његовим речима, Москва већ 30 година покушава да преговара о неширењу блока на исток и суочила се са обманама, притисцима и уценама.

Русија не може да постоји уз сталну претњу која долази са територије Украјине. Није нам остављена ниједна могућност да заштитимо свој народ, осим ове коју данас користимо… Судбина Русије је у поузданим рукама њеног народа, што значи да ће циљеви бити постигнути, а безбедност земље загарантована. Верујем у вашу подршку, рекао је руски председник.

Истовремено је подсетио на право нација на самоопредељење.

„Ни за време стварања СССР-а, ни после Другог светског рата, људе који живе на одређеним територијама, које су део савремене Украјине, нико никада није питао како они сами желе да уреде своје животе. У средишту наше политике је слобода“, рекао је Путин нагласивши да се ради о слободи за све да „самостално одређују своју будућност и будућност своје деце“.

„И сматрамо да је важно да то право – право на избор – могу да користе сви народи који живе на територији данашње Украјине. Сви који то желе“, оценио је руски лидер.

Северноатлантска алијанса из године у годину безобразно ствара фундаменталне претње, ширећи се на исток и приближавајући своју војну инфраструктуру руским границама, додао је Путин.

Он је напоменуо да сматра да је неопходно вратити се на трагичне догађаје који се дешавају у Донбасу, као и на кључна питања осигуравања безбедности саме земље.

„Овде се ради о ономе што код нас изазива посебну забринутост и узнемиреност. О оним фундаменталним претњама које из године у годину, корак по корак, грубо и безобразно, стварају неодговорни политичари на Западу према нашој земљи. Мислим на ширење НАТО-а на исток, приближавање његове војне инфраструктуре руским границама“, констатовао је Путин.

Према његовим речима, Русија остаје једна од најмоћнијих нуклеарних сила на планети, тако да ниједан потенцијални агресор не би требало да сумња да ће бити потпуно поражен.

„Што се тиче војне сфере, савремена Русија, чак и након распада СССР-а и губитка значајног дела свог нуклеарног потенцијала, данас је једна од најмоћнијих нуклеарних сила. Штавише, има одређене предности у низу најновијих врста наоружања. С тим у вези нико не би требало да сумња да ће директан напад на Русију довести до уништења и страшних последица за потенцијалног агресора“, истакао је он.

Председник је позвао украјинску војску да положи оружје и запретио сразмерним одговором оним земљама које одлуче да се умешају у ситуацију споља.

„Позивам вас да одмах положите оружје и одете кући. Сви војници украјинске војске који испуне овај услов моћи ће слободно да напусте зону борбених дејстава и врате се својим породицама“, додао је он.

Према његовим речима „сва одговорност за могуће крвопролиће биће у потпуности на савести режима који влада на територији Украјине“.

„Сада неколико веома важних речи за оне који би могли бити у искушењу да се умешају у догађаје који се дешавају: ко год покуша да нас омета, штавише, да створи претње нашој земљи и народу, треба да зна да ће одговор Русије бити тренутан и да ће вас довести до таквих последица са којима се никада у својој историји нисте суочили. Спремни смо на сваки развој догађаја. Све неопходне одлуке су донете. Надам се да ћу бити саслушан“, нагласио је Путин.

  • Са уважавањем се односимо према свим новонасталим земљама након распада СССР-а. Пример за то је наша помоћ Казахстану.
  • Русија не може да постоји уз сталну претњу која долази са територије Украјине.
  • Није нам остављена ниједна могућност да заштитимо свој народ, осим ове коју данас користимо.
  • Дејства Руске Федерације нису повезана са задирањем у интересе Украјине, већ са заштитом од „оних који су Украјину узели за таоца“.
  • Народне републике Донбаса су се обратиле Русији са молбом за помоћ.
  • Наши планови не укључују окупацију Украјине.
  • Русија неће дозволити Украјини да има нуклеарно оружје.
  • Русија сматра да је важно да сви народи Украјине могу да искористе право на самоопредељење.
  • Судбина Русије је у поузданим рукама њеног народа, што значи да ће циљеви бити постигнути, а безбедност земље загарантована. Верујем у вашу подршку.

Извор:
НСПМ