Пети дан камповања испред Председништва: Глумица Весна Чипчић – Горе не може бити, верујем у победу. Принц Филип и Даница Карађорђевић: Србија није на продају, сутра ћемо бити на протесту

kamp

Еколошким активистима који већ пети дан бораве у шаторима испред зграде Председништва, где траже доношење Закона о забрани истраживања и експлоатације литијума и бора, у понедељак увече су се, поред глумице Весне Чипчић, придружили и принц Филип Карађорђевић и његова супруга, принцеза Даница.

Како је принц Филип написао на свом Твитер налогу, његови преци су нашу државу градили раме уз раме са нашим сељацима, без којих нема ни државе.

„Србија није на продају“, поручио је принц.

Директор „Крени-промени“ Сава Манојловић захвалио принцу Филипу Карађорђевићу и његовој супрузи Даници на подршци.

„Хвала вам за све што чините за овај народ“, рекао је Манојловић и затим увео брачни пар Карађорђевић у један од шатора како би упознали мештане.

Подсећамо, камповање испред Председништва траје већ пети дан, а како је раније најављивано трајаће док се не испуни главни и једини захтев – потпуна забрана ископавања литијума и бора у Србији. До сада им се из власти нико није обратио, али их је данас поздравио један од председничких кандидата Здравко Понош – који им је донео и бурек.

Весна Чипчић код еколошких активиста: Горе не може бити, верујем у победу

Еколошким активистима који већ пети дан бораве у шаторима испред зграде Председништва, где траже доношење Закона о забрани истраживања и експлоатације литијума и бора, у понедељак увече се придружила глумица Весна Чипчић, која им је читала поезију Мирослава Антића.

Око 19 часова почело је „вече поезије“ у кампу у Пионирском парку.

Весна Чипчић одлучила је да и овог пута подржи демонстранте, којој ово није први пут да се бави активизмом.

„Није ово мој почетак активизма када је у питању екологија. Давно, још пре скоро 30 година сам основала еколошко друштво ‘Дивчибаре’. Нажалост, нисам имала никаквог одјека у то време, као што ни сада немамо никаквог одјека од свих служби у Ваљеву, тако да је то било кратког даха. Успела сам само да Дивчибаре уведем у први ред заштите, што није мало“, рекла је Весна Чипчић за Нова. рс.

Глумица је додала да се ангажовала око Баре Рева, затим је ишла у Недељице.

„Природно је и нормално да постоји жеља и воља да ова земља буде чиста, да остану реке онакве какве су, да нам нико не уништи парче земље, па ми је некако природно и нормално дошло као домаћи задатак да се бринем и да дам колико могу до себе да нам свима буде боље“, нагласила је она.

„Мислим да нам горе не може бити, ово је велика борба али ја верујем да ћемо издржати и да ћемо победити“, поручила је Весна Чипчић.

Са мештанима Горњих Недељица, долине Јадра, Лознице и других крајева Србије који ноћи и дане проводе у шаторима испред Председништва, и вечерас су Саво Манојловић из „Крени -промени“, глумица Јелена Ступљанин, Зоран Кокановић потпредседник Удружења „Не дамо Јадар“, Љиљана Браловић из Удружења Сувоборска греда. Њима се придружила и новинарка Рада Ђурић са екипом емисије „Да сам ја неко“, а као и принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић.

Извор:
НСПМ