Протест еколошких активиста: У уторак организујемо „Сретењски устанак“

protesti

Испред Председништва Србије данас се на недозвољеном протесту против рударења литијума и бора окупило неколико стотина грађана, предвођени удруженим организацијама СЕОС и Крени-Промени.

“У име свих ових људи који су дошли из угрожених крајева, желим да кажем да смо показали велику солидарност и да су Београђани отвореног срца”, казао је Саво Манојловић.

Он се захвалио свима који су понудили своја купатила камперима.

“Четири дана, три ноћи нема председника који даноноћно ради да их прими, али је данас отишао на састанак своје странке. Председник који се стиди сопствених грађана недостојан је”, подсетио је Манојловић.

Грађани су то подржали узвицима “не дамо Србију”.

“Позивамо све људе на велики народни митинг на Сретење! Звиждаћемо онима који су плаћени нашим новцем а окупирали су ову земљу”, позвао је Манојловић.

Он је рекао да се неће извући из блата Рио Тинта док га не отерају из Србије.

“15. фебруара јасно ћемо им поново ставити до знања да је ово Србија домаћина из угрожених крајева. Ботовима смета што грађани једу оно што желе, што су донели, а не сендвиче. Ово је Србија Цеце Бојковић која својом руком зауставља багер, Србија младих глумаца који на РТС позивају људе на протест”, казао је он.

Присутнима се обратила и глумица Цеца Бојковић и пожелела добродошлицу камперима.

“Сетите се 93. године кад је завладала инфлација и кад људи нису имали пара ништа да купе. То је било врло неугодно, а сада се говори да ће после овог великог ресетовања наступити глад, а ми имамо шта да једемо, пијемо и дишемо – не дамо да нам се то уништава. Да тада није било сељака и пољопривредника не бисмо имали шта да једемо. Ако се удари на нашу руралну средину, на оно што чини бит наших живота остаћемо без живота. Мукло се крило од нас да ова власт жели да претвори у земљу рударства, ту трава више не ниче. Не дајте се, идемо напред са вером у Бога и енергијом”, закључила је Бојковић.

Након обраћања глумице, присутни су кренули према РТС-у где ће се обратити Бојана Новаковић и остали активисти.

“Могу да држе телевизије, да поткупљују, уцењују, али Србија није на продају. На РТС не можемо да чујемо академике и научнике али председнику републике највећи је проблем што на РТС нема Драгана Вучићевића”, казао је Манојловић испред РТС-а и позвао све да подрже Џонија Депа.

“Кад стојимо испред овог јавног сервиса који нас не сервира, сећам се кад сам ја била мала и кад су моји родитељи седели испред телевизора и слушали дневнике и звали пријатеље у Југославији да скупе информацију шта се уствари дешава у нашој земљи. И данас јавни сервис не преноси шта се односи”, казала је глумица Бојана Новаковић и обратила се интернационалним медијима о томе шта се заправо дешава док су присутни правили буку како би послали реалну слику стања у Србији.

Након глумице, обратили су се људи из угрожених подручја.

“Већ смо четврти дан ту, нико нас из Председништва није посетио али захваљујемо свима који су нас обилазили и доносили храну. Али морамо да се обратимо и овој јавној кући која не преноси шта се дешава, али нека нас сада сликају испред прозора да пренесу председнику да ћемо опет доћи у уторак, ми који смо оставили своје куће и породице. Ако буде требало камповаћемо месецима. Александре Вучићу, дозови се памети, нареди сутра својим послушнима да донесу закон забране. Животе ћемо положити у Јадру, ако се не дозовете памети, ваша корумпирана власт ће пасти у Јадру”, поручио је Златко Кокановић.

“Овде видимо људе ведрог духа, ја морам ипак да кажем ових дана је хладно, спавају на земљи. Председниче погледајте људе, ведри су духом али леже на зими и кампују испред Председништва које на њих не обраћа пажњу. Нећемо руднике у Србији!”, казала је Ступљанин и позвала све људе да пруже подршку активистима у уторак 15. фебруара.

За крај, глумица је прочитала песму “Шта то значи живети?”, и подсетила да Србија има благо, да није на продају.

Протест је завршен, полиција је одрадила свој посао заустављањем саобраћаја, а грађани су све то подржали громким аплаузом.

Активисти су се вратили у Пионирски парк где настављају са камповањем, а у уторак 15. фебруара најављен је “Сретењски устанак” за који ће накнадно бити објављено време.

Након многобројних блокада путева, протеста испред Председништва и камповања у Пионирском парку које још увек траје, еколошки активисти позвали су грађане да изађу на улицу и поново пошаљу поруку надлежнима да желе коначну забрану на ископавања литијума и бора.

Велики број јавних личности дошло је да подржи протест као што су Јелена Ступљанин, Бојана Новаковић, али велику пажњу, звиждуке и аплауз изазвала је појава глумице Светлане Цеце Бојковић.

Како је лидер организације Крени-Промени објавио на свом твитер налогу, полиција овај скуп није дозволила, али то није утицало на њихову одлуку да се протест ипак одржи.

“Хајде да сутрадан наша деца и унуци обилазе предивне пределе наше Србије док им будемо причали како смо ту земљу ми сачували од Рио Тинта и других компанија”, позивају организатори.

Протесту је присуствовало неколико стотина грађана, а након што се он завршио пуштен је сабраћај у околним улицама.
Подсећамо, активисти имају само један захтев – трајну забраву на истраживање и рударење литијума и бора.

Извор:
ДАНАС