Идеја протеста „Конвој слободе“ канадских камионџија проширила се по целом свету – од Париза до Новог Зеланда

Идеја протеста „Конвој Слободе“ полако, али сигурно шири се свим деловима света. Демонстрације су почеле као побуна канадских камионџија против обавезне вакцинације али су се прошириле у градовима од Париза до Новог Зеланда.

За јавност су тренутно најзанимљивије демонстрације на Новом Зеланду. У овој острвској држави грађани већ шест дана кампују испред зграде парламента у Велингтону, а одатле није успео да их отера чак ни циклон Дови.

Окупљени демонстранти забрињавају и заменика премијера Гранта Робертсона који је рекао да сваки Новозеланђанин има права на мирне протесте, али је оценио да су ове демонстрације отишле много даље од тога.

Новозеландски демонстранти, баш као и њихове колеге из Канаде, противе се обавезној вакцинацији.

Од четвртка, када су протести почели, ухапшено је 120 особа. Ово је изазвало оштру реакцију јавности, због чега су припадници снага безбедности престали са хапшењима.

У Паризу полиција извела оклопна возила и употребила сузавац против демонстраната

Ништа мирније није ни у Паризу, где је у суботу полиција употребила сузавац против мирних демонстраната на Јелисејским пољима, убрзо након што су протести започети.

Ипак, возила из Конвоја слободе су успела да прођу полицијске блокаде у центру Париза.

У Паризу је због огромног броја грађана распоређено скоро 7.200 полицајаца, а жандармерија је извела и оклопна возила на демонстранте.

У Брисел долазе камиони из целе Европе

Блокада великих размера најављена и у Бриселу 14. фебруара. Очекује се да ће у главни град Белгије пристићи конвој камиона из читаве Европе.

У Канади букте протести већ две недеље

У Канади, у којој су протести и започели, камионџије више од две недеље протестују због увођења обавезне вакцинације против коронавируса и блокирају улице у градовима широм државе. Пре шест дана блокирали су и мост Амбасадор између Канаде и америчког града Детроита.

Раније је канадска покрајина Онтарио прогласила ванредно стање због протеста камионџија, а покрајински премијер Да Форд обећао је да ће учинити све што је потребно да оконча блокаде.

Подсетимо, вође покрета камионџија су рекле да немају намеру да ослободе улице док премијер Џастин Трудо не укине увођење обавезне вакцинације. Они, такође, позивају на смену владе Трудоа.

Извор:
НСПМ