Алекса Бечић: Може се прекрајати и политичком силом смењивати, али се суд народа не може избећи

becic

Црногорски парламент разрешио је дужности досадашњег председника скупштине Алексу Бечића, који ју је обављао 17 месеци. За смену су гласала 43 присутна посланика (коалиција Црно на бијело и опозиција), против је било 36 (Демократе, Демос, ДФ, ПзП, СНП, Права Црна Гора, Уједињена Црна Гора и Радничка партија). Сам Бечић је, током прозивке, рекао да не жели да се изјашњава.

„Најпоноснији јесам што сам овако одговорну функцију обављао на начин да се од мог дјеловања, рада резултата, никада није застидјела прво моја породица, нити иједан грађанин и политички субјект у Црној Гори. Све што сам радио, радио сам вјерујући да радим најбоље и искључиво за Црну Гору“, рекао је Бечић.

Да је, како је навео, до изборне воље грађана, не би могао бити смијењен.

„Да је до дате ријечи, такође не бих могао бити смијењен. Сјећам се да се са ДПС-ом неће ићи, да се неће ићи са оваквим ДПС-ом…“

Подсјетио је и на изјаву Дритана Абазовића да не би гласао за смјену Бечића.

Бечић је рекао да ће бити смијењен не због резултата, него зато што ће се погазити основни демократски принципи и изборна воља грађана.

„Смјена политичком силом је за мене огромна част. Овим је конституисана нова већина и прекројена изборна воља грађана“.

Он је поручио онима који су одлучили да прекроје изборну вољу грађана „видимо се на суду народа“.

„Може се прекрајати и политичком силом смјењивати, али се суд народа не може избјећи“.

Бечић је рекао да је на много тога поносан, много је научио, али је жалостан што је видио да многи појединци и политичари усмјеравају политику од тренутка и ономе што је профитабилно, не желе погледати у прошлост да виде да ли су и они сами некад били у позицији онога кога данас критикују.

Рекао је да је поносан и на Споразум из септембра 2020. и да је већи дио њега настао у његовом кабинету у просторијама Демократа.

„Поносан сам што сам био на бранику тог споразума“.

Алекса Бечић је казао да је поносан што је већ након годину и по овај сазив испунио већи дио зацртаних циљева за четири године.

Он је рекао да му није спорно што је иницијатива за његову смјену дошла од опозиције, јер он зна како је бити опозиционар у Црној Гори у тешким временима и шта значи реваншизам.

„Поносан сам што за годину и по дана овдје нико није добио отказ, нико није питан које је вјере, нације…“

Извор:
НСПМ