Ефраим Зуроф: Одавање почасти Џаферу Деви, сараднику нациста – ругање жртвама

efraim-zurof

Директор израелског Центра „Симон Визентал” Ефраим Зуроф изјавио је да иницијатива да се на северу Косова обнови кућа Џаферу Деви, оданом сараднику нациста, представља ругање жртвама нациста и њихових локалних колаборациониста.

Зуроф је у за Косово Онлајн, поводом пројекта обнове куће Џафера Деве написао и да је Дева био одани сарадник нациста, одговоран за убиство десетина антифашиста у Тирани 1944, за регрутовање косовских Албанаца у одреде „Waffen-Š”, као и да је настојао да се изврши геноцид над Словенима на Косову.

„Хвала што сте ме упозорили на овај апсолутно шокантан пројекат УНДП-а и ЕУ. Сутра планирам да напишем снажно протестно писмо амбасадору ЕУ у Израелу и Катерини фон Шнурбајн, амбасадорки ЕУ задуженој за борбу против антисемитизма”, рекао је Зуроф.

ЕУ и УНДП, заједно са косовским министарством културе, омладине и спорта, започели су рестаурацију куће Џафера Деве у Јужној Митровиици.

Тај пројекат, како су објаснили, има за циљ да „допринесе стабилности и миру”.

По обнови, како су предвидели, кућа треба да служи за културне и друштвене догађаје, док ће на првом и другом спрату бити смештен Регионални центар за културно наслеђе.

Извор:
ПОЛИТИКА