СЛУЧАЈ ИЉЕ ШАПИРА ЈАСНО ПОКАЗУЈЕ ДА ЛЕВИЧАРСКИ ЗАТВОРЕНИЦИ УПРАВЉАЈУ ОВОМ ЛУДНИЦОМ… ОВАЈ, ПРАВНИМ ФАКУЛТЕТОМ

shapiro

Пише: Роберт Сидлецки

„Освешћена” руља из Џорџтауна покушава да „откаже” Шапира јер се усудио да критикује политику идентитета. Организовали су незаобилазан миран протест, затражили репарације и захтевали собу за плакање. Све по марксистичком рецепту, а ти студенти су наши будући „адвокати”.

Левичари на Правном факултету Универзитета Џорџтаун, подједнако и студенти и управа, воде веома злобну кампању с циљем да ућуткају и „откажу” Иљу Шапира, којег је правни факултет недавно ангажовао да води Центар за устав при тој установи. Шта је Шапиров злочин? Усудио се да критикује Џоа Бајдена због тога то је најавио да ће за упражњено место у Врховном суду САД, које је напустио судија Брејер, номиновати искључиво црнкињу. У твитовима 26. јануара 2022. Шапиро је изјавио:

„Да ли је Џо Бајден расиста и сексиста што је рекао да ће његов кандидат за Врховни суд бити црнкиња?“

„Зато што је Бајден рекао [да ће] узети у обзир само црнкиње Вровхни суд, његов кандидат ће увек имати звездицу уз своје име. Прикладно је да суд предузме афирмативне мере у следећем мандату.“

„Објективно најбоља особа коју Бајден може одабрати јесте Сри Сринивасан, који је солидан прогресивац и веома паметан. Чак има и корист од политике идентитета јер би био први азијски (индијски) Американац. Али, нажалост, не уклапа се у најновију хијерархију интерсекционалности, тако да ћемо добити мање добру црнкињу…“

Шапиро је очигледно с правом прозвао председника зато што је изричито изјавио да ће његов кандидат за Врховни суд бити изабран на основу расе и пола, а не на основу компетенције и карактера, чиме је прекршио инспиративне речи Мартина Лутера Кинга Млађег. Говорећи ово, Шапиро је само рекао истину. Његове изјаве нису расистичке или сексистичке; заиста, он жели да елиминише расизам и сексизам у избору кандидата за суд.

Али ове чињенице нису спречиле левичаре у Џорџтауну да објаве рат Шапиру. Заиста, одмах након Шапирових твитова, левичари на правном факултету покушали су да га ућуткају и „откажу”. Дана 27. јануара, Вилијам Тренор – „освешћени” декан Правног центра Универзитета Џорџтаун – послао је писмо члановима правног факултета у ком је изјавио:

„Иља Шапиро, који је недавно ангажован да води један од правних истраживачких института на Универзитету Џорџтаун, објавио је низ твитова на Твитеру које је у међувремену обрисао. У твитовима наговештава да најбољи кандидат за Врховни суд не може бити црнкиња, а језик који је употребљен у твитовима је понижавајућ и запањујућ. Твитови су у супротности са свиме за шта се залажемо на правном факултету Џорџтаун и наносе штету култури једнакости и инклузије коју правни факултет Џорџтаун гради из дана у дан.”

Тренор је затим послао Шапира на одсуство до истраге о његовим твитовима. Треба се запитати шта ће они истраживати будући да је Шапиро само рекао истину; али истину коју „освешћени” не желе да чују.

Потом је Удружење црних студената права Џорџтауна написало писмоуправи захтевајући да Шапиро буде отпуштен. Затим је група „освешћених” студената предвођена Удружењем црних студената права одлучила да одржи миран протест против Шапирових поступака. Према Нејту Хохману из Националнре ревије, мирни протест, ком су присуствовали универзитетски званичници, постао је прави „освешћени” фестивал љубави. Један студент је тражио да се укине Шапиров правни центар:

„Можете да спроведете колико год желите обука о разноликости са особљем. Али осећам да тај Центар има одређену идеологију… Тако да заиста желим да објасните зашто нам је уопште потребан, осим, као, знате, због слободе говора и различитости мишљења. Заиста желим да критички размислимо о томе зашто нам је то и даље потребно.”

Други студент је тражио пакет „одштете“ за црне студенте и собу за плакање за „освећене” студенте који су узнемирени Шапировим речима:

„Да ли постоји нека канцеларија у коју могу да оду? Не знам како би то изгледало, али ако желе да се исплачу, ако треба да се препусте осећањима, где могу да оду? Зато што смо тренутно у ситуацији да студенти излазе с предавања и одлазе у тоалет да плачу“.

Наравно, управа се сложила да постоји потреба за таквом просторијом. Декан Мичел Бејлин је изјавио:

„Заиста је, заиста тешко изаћи с часа или са састанка у сузама, и увек треба да имате место у кампусу где можете да одете. А ако откријете да немате особу с којом желите да разговарате или немате простор који вам је потребан, обратите ми се у било ком тренутку — у било ком — и ми ћемо вам пронаћи такав простор.“

Други студент је замолио управу Универзитета да конкретно одговори на критике Удружења црних студената права:

„Важно је да подсетимо наше колеге који нас нападају да су они овде само зато што су наши преци продани како би они били овде. И мислим да је то веома важна чињеница о којој се не говори довољно експлицитно, јер нас и даље нападају. Тако да бих ценио било коју поруку која долази од студената, да се наше колеге изричито подсећају: Не нападајте људе који су продати зато да бисте ви имали ову прилику… Ти људи се морају подсећати на то, јер они настављају да нас нападају иако је и само њихово присуство већ на нашим леђима“.

Недокучиво је како је овај студент уписао правни факултет.

Декан Трејнер се наравно сложио с радикалним студентима. Он је током протеста изјавио:

„Понављам, био сам згрожен када сам видео твит. Покушао сам да реагујем што сам брже могао… неколико сати након што је твит изашао, дао сам изјаву… [Био сам] тако згрожен твитовима и ово је болно за све нас, али знам колико је то болно и ужасно за вас, и знам какав је то ужасан терет… Захвалан сам што сте одвојили време за разговор, захвалан сам за ваше увиде, данас сам чуо много тога о чему нећу само размишљати, већ ћу делати у складу с тим и бићу у дијалогу с вама о томе шта радимо.”

Овакво подилажење управе током протеста изазива трансфер блама. Како би Теди Рузвелт рекао, управа је „имала кичму као чоколадни еклер“.

Ето, све је речено. Професор права искрено говори против политике идентитета и давања предности било коме на основу расе или пола, а његови „освешћени” универзитет и левичарски студенти покушавају да га ућуткају и „откажу”. Али то је оно што левица увек ради. Пошто зна да не може победити ни у једној важној дебати о вредностима и квалитетима, увек покушава да осрамоти и тако их ућутка. Ако се усудите да се супротставите било којој „освешћеној” догми заснованој на истини, левичари ће вас назвати расистом, фанатиком и нацистом, покушаће да вас „откажу” на друштвеним мрежама, покушаће да извојевају да добијете отказ и да натерају ваше колеге и пријатеље да вас избегавају. И због тих агресивних напада, „освешћени” се надају да ће ућуткати свакога ко брани „великане“ или ко говори истину. Ова „освешћена” стратегија је приказана онаквом каква заиста јесте у левичарској кампањи против Иље Шапира због тога што се усудио да говори истину. Надајмо се да ће други професори бранити Шапира и да неће остати неми због страха од „освешћене” руље. Правда и истина висе о концу.

Извор:
ИФН