Скупштина Црне Горе: Изгласано неповерење влади Здравка Кривокапића. За неповерење су гласала 43 посланика опозиције и посланичког клуба „Црно на бијело“, против је било 11 посланика

Посланици Скупштине Црне Горе већином гласова су изгласали неповерење Влади Црне Горе премијера Здравка Кривокапића.

20:59

Посланици ДФ су се вратили у салу јер треба да почне расправа о допуни Закона о локалној самоуправи.

20:56

Посланици црногорског парламента изгласали су неповерење влади Здравка Кривокапића.

За неповјерење Влади су гласала 43 посланика опозиције и посланичког клуба „Црно на бијело“.

Против је било 11 посланика (Демократе, Права и Уједињена Црна Гора).

Прије гласања пленарну салу напустили су посланици Демократског фронта (ДФ), Покрета за промјене (ПзП) и Социјалистичке народне партије (СНП).

Посланик Демоса Миодраг Лекић такође није био у сали.

20:46

Посланици Демократског фронта (ДФ), Социјалистичке народне партије (СНП) и Покрета за промјене (ПзП), Максим Вучиинић (Радниичка партија) су напустили салу. У сали такође није био посланик Демоса Миодраг Лекић.

20:40

Милош Конатар (Црно на бијело) је у име предлагача у завршном обраћању навео је да је данашња жустра расправа и високи тонови, све нешто што је нормално.

„Боље да се ми политички свађамо, а да то не раде грађани“, истакао је Конатар.

Он је поручио грађанима да буду спокојни, јер се не дешава „апокалипса“ и ништа што се не дешава у нормалним, развијеним земљама.

„Свака наредна влада треба да учи на грешкама ове, а све што је добро урадила да настави и унапређује, казао је Конатар. Он је рекао да ДПС неће бити дио мањинске Владе. „Та влада не би била мањинска, ако би ДПС био дио власти. ДПС се не враћа на власт“, казао је Конатар Поручио је да ни црква неће бити угрожена падом ове нити избором нове владе.

Конатар је поручио да хоће Црну Гору у којој премијер може бити „чак и Албанац“.

„Сањам Црну Гору у којој ће премијер, национални Албанац, потписати Темељни уговор са СПЦ који је у интересу државе Црне Горе“

Момо Копривица (Демократе) рекао је да нема ништа опасније за отворено, демократско и грађанско друштво од политичара који сматрају да све знају и да су за све у праву.

„Врло често такви западају у озбиљне политичке непринципијелност, па су тако поједини говорили да неће са ДПС-ом, а онда предлагали да им аранжман извршне власти подржи ДПС. Тај политичар који мисли да све зна и да је за све у праву, прави спискове, упире прст у посланике, упирао је прстом и оптуживао их за десет милиона, за Лименку а онда са њима подноси заједничку иницијативу за рушење Владе у којој он сједи“, рекао је Копривица.

Подсјетио је да Демократе немају ниједну министарско мјесто у Влади против чијег су рушења и да им није сатисфакција број фотеља већ усвајање закона који доприносе бољем животу грађана.

20:08

Драган Ивановић (СНП) казао је да је и сами почетак ове Владе био „тотално ненормалан“ јер парламентарна већина није могла да формира владу какву је хтјела.

„Формирана је како је формирана, радила је како је радила, а није поштовала парламентарну већину. Да је Кривокапић припадник неке партије она би га данас бранила“, казао је Ивановић.

Рекао је да ће Влада да падне и да им прфестоји мукотрпан рад на формирању нове.

20:07

Борис Мугоша (СД) рекао је да су свима пуна уста изборне воље грађана.

„Ако изузмемо бираче ГП УРА ова тамо страна је освојила 200 хиљада гласова, а ова овамо 180 хиљада. О чему причате? Немојте да манипулишете тим тезама. Ако се неке ствари десе ви сте одговорни, не тај народ који помамљујете сваки дан“, рекао је Мугоша.

Додао је да Влада не пада зато што је млада, „него што је показала да не умије да влада и што је дозволила да се њоме влада“.

20:01

Сједница о неповјерењу Влади почела је, са четири сата закашњења, нешто послије 15 часова, јер је Одбор за политички систем, правосуђе и управу имао вишечасовну расправу о измјенама Закона о локалној самоуправи и Владиној иницијативи за скраћење мандата парламенту.

Владин предлог није уврштен на дневни ред сједнице која је данас прво требало да се одржи, па се одмах прешло на нову на којој се расправља о повјерењу Влади.

На колегијуму предсједника Скупштине 2. фебруара било је договорено да расправа о повјерењу Влади траје четири сата.

19:54

Максим Вучинић (Радничка партија) рекао је да о достигнућима ове Владе највише говори то што је годину и по исти тренд одласка младих из Црне Горе и великог незадовољства народа.

„Изгледа да премијер никада није имао искрену намјеру да реконструише Владу и олакша и себи и нама позицију и да се испоштује изборна воља грађана. Данас се плаћа цех те неискрености, јер љубав са вицепремијером није могла да траје, када се премијер одрекао подршке 27 посланика“, казао је Вучинић.

Поручио је ДПС-у да није вријеме за ликовање, како су и сами рекли, јер ово може да се заврши на два начина – или изборима или са владом која ће се обрачунати са заоставштином политике ДПС-а.

19:49

Фатмир Ђека (коалиција Једногласно) казао је да су промјене један од аксиома демократије.

Рекао је да за овом Владом неће нико посебно жалити, посебно не мањински народи.

„Нудили су нам да уђемо у Владу када је фактички и већ пала. Нијесмо то жељели не због тога већ анти-НАТО и антиевропских елемената у Влади“, казао је Ђека.

19:43

Марко Милачић (Права Црна Гора) рекао је да је данас овдје побједник онај кога овдје нема.

„Тај кога данас нема је дао најбољу лекцију о свему у Црној Гори. Он није са нама, него са народом и тако треба да буде“, истакао је Милачић.

Рекао је да би коалиција За будућност Црне Горе имала „десет мање“ да није било Цркве и Кривокапића.

Навео је да је издаја и политичка корупција када неко обара владу са опозицијом.

„Милош Конатар је рекао да је Влада историјска. А историјска је издаја његова и Дритана Абазовића. Неће никога Дритан оборити, само себе. Неће никога колеге из ГП УРА оборити, обориће само свој образ“, рекао је Милачић и додао да је издаја Дарка Пајовића „статистичка грешка“ у односу на издају ГП УРА.

Казао је да ако падне Влада, пада и парламентарна већина.

„Од вечерас нема парламентарне већине, прегажен је Устав и идемо на изборе. Онај ко неће на изборе ради за Мила Ђукановића“, рекао је Милачић.

19:30

Јоковић је питао Вуксановић Станковић што до сада нијесу пунили Спуж, имали су кад.

„Нијесам рекао ништа да ћу потписати. Рекао сам да нећу подржати ниједну владу која неће потписати Темељни уговор. А што се тиче Отвореног Балкана, то није ‘српски свет’, то подржава и ЕУ“, навео је Јоковић.

19:29

„Желим да Вам захвалим, јер сам сигуран да послије овога што сте рекли, а знајући за обећања људи који су покренули причу о мањинској влади, сигуран сам да послије овог неће вас тражити за партнера, нити ваше колеге из ДПС-а и да грађани могу да буду мирни да ће се од садашње већине формирати нова власт која ће довести ЦГ до првих фер избора“, рекао је Радуновић одговарајући посланици Вуксановић Станковић.

Она је одоговрила да није проблем што „они неће тражити нас, него што бјеже од вас“.

19:25

Драгиња Вуксановић Станковић (СДП) рекла је на почетку излагања „нека нам је срећна слобода“.

„Данас се ослобађамо клерофашистичке и издајничке владе“, казала је Вуксановић Станковић.

Вуксановић Станковићфото: Скупштина Црне Горе

Казала је да је иза премијера Кривокапића остало „једно велико ништа“ и да је он и његова влада „обична системска грешка“.

„Имао је прилику да данас повуче једини частан потез, поднесе оставку, али не, он је утекао“, рекла је Вуксановић Станковић.

Рекла је да је данас премијер Здравко Кривокапић направио кривично дјело и да ће му „кад изађе ис Спужа“ на челу писати издајник“.

Поновила је да што се тиче СДП мањинска влада може да сања о Темељном уговору, попису и Отвореном Балкану.

„Овај Темељни уговор, овакав какав је фалсификат црногорске историје и нећемо вам то дозволити. Поћи ћете прије него што су ови“, рекла је Вуксановић Станковић..

19:12

Бечић је казао да покушава својим приступом да да допринос нечему што је умјерени приступ, али да не импутира другима, као што је Павићевић њему „импутирао да се од нечега није оградио“.

Рекао је да се Павићевић није оградио од „огавног саопштења“ његове коалиције из септембра, нити од тога да стоји иза сајта издаја.ме, иза штампања „новчаница“ на којима је 21 милион…

Павићевић је рекао да није мислио на њега као Алексу Бечића, него на функцију коју обавља.

19:01

Срђан Павићевић (Црно на бијело) рекао је да се ради о једноставним стварима савремене демократије, али код нас све мора бити театрално и драматично.

„Влада је дошла у ситуацију да је 30 одсто ње ван игре, а и потпредсједник Владе је дошао у тјескобну ситуацију. Дакле, трећина Владе не може да функцонише… Владу подржава десет до 12 посланика…Које аргументе ми бранимо?“, питао је Павићевић.

Додао је да Влада нема више подршку и тиме је „прича сама по себи завршена“.

Он је казао да до 17. јануара није био добар Црногорац за ову страну (опозиција), а од 17. јануара, након прес конференције и представљања модела мањинске Владе, није довољно добар Србин за „оув другу страну“.

„Е па, господо, ја сам довољно добар и Србин и Црногорац, у оквирима грађанског који ми дају велику ширину“ Рекао је да је Влада имала много пропуста који су неопростиви, а један је био и говор министарке Весне Братић недавно.

„Послије онакве епизоде или она мора да поднесе оставку, или Влада мора да падне“, рекао је Павићевић.

18:54

Дамир Шеховић (СД) рекао је да нема дилеме да „нас минути дијеле од изгласавања неповјерења Влади која је показала да није у стању да управља Црном Гором, али ни да је баци на кољена“.

Рекао је да је „одбјеглом премијеру“ пошло за руком нешто што никоме није – да блокира и извршну и законодавну и судску власт.

„Осушило се све за што су се он и његова Влада дохватили“, рекао је Шеховић.

18:45

Посланици су наставили рад након што су се тензије у сали спустиле.

18:33

Мартиновић је питао Владимира Јоковића (СНП) да ли ће на неки начин „пактирати“ са ДПС-ом пошто другима дијели лекције.

Он је, након што је Јоковић реаговао на његово излагање, казао да нијесу они (Демократе) напустили „часно чланство СНП-а“, како тврди лидер СНП-а, већ због „погрешне политике и вођења партије“.

„Није се ових дана Црква ограђивала од Демократа и мене, него од оних превара које су сервиране у јавности…“, казао је Мартиновић и додао да је Јоковић рекао да га је СПЦ позвала, мислећи на састанак са патријархом Порфиријем, а из СПЦ тако нијесу рекли.

Јоковић је, након што му Бечић није дао ријеч јер према Пословнику нема право да одговоири на коментар, рекао да није у реду да „предсједник СНП-а у покушају не да ријеч правом предсједнику СНП-а“.

Бечић му је одузео ријеч и рекао да не дозвољава да нико никога вријеђа.

Он је дао паузу од неколико минута због тензија у сали.

У расправу након паузе се на кратко укључило и неколико посланика Демократа.

Јоковић је поручио да може да их дође свих 20 али неће тако са њим разговарати.

Претходно је оптужио Бечића да он стоји иза штампања папира у облику новчаница на којима пише 21 милион.

Бечић је одговорио „нијесам, тако ми Бог помогао“.

Прије сједнице Главног одбора Социјалистичке народне партије (СНП) 24. јануара, улазак Јоковића у стару зграду Владе пропратило је четворо младих људи који су бацили папир у облику новчаница на којима су потпредсједник Владе и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовиц, предсједник Црне Горе и Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић, Јоковић и 21 милион еура.

18:19

У салу се вратио министар капиталних инвестиција Младен Бојанић.

18:15

Владимир Мартиновић (Демократска Црна Гора) казао је да Посланички клуб Демократске Црне Горе неће гласати против смјене ове Владе не због тога што бране било чију фотељу.

„Не због тога што не мислимо да се могло урадити боље и више, јер у сваком послу се може урадити и боље и више, већ то радимо је смо грађанима дали обећање да ћемо урадити све да сачувамо њихову изборну вољу од 30. августа 2020. Урадићемо то и због тога што ако данас падне ова влада улазимо у велику зону ризика да изборна воља дође у руку оних појединаца који касније, а налазе се у опозиционим клупама, могу се итекако играти са том изборном вољом“, навео је Мартиновић.

Додао је да се поставља рационално питање да ли су се колеге, које су покренуле ову инцијативу, заситили нове власти или су се зажељели старе.

„Догађања која су претходила иницијативи, показују да је ријеч о овом другом“, рекао је Мартиновић.

Казао је да га забрињава да о мањинској влади више зна садашњи предсједник државе и ДПС-а него њени промотери.

„Видјели сте емисије, чуле су се поруке, и то је изазвало сумњу и зебњу код грађана“, казао је Мартиновић.

18:10

Андрија Поповић (ЛП) рекао је да није спортски побјећи из арене када се губи и да министарка јавне управе Тамара Срзентић данас брани част одлазеће Владе.

Срзентић присуствује сједници, а до скоро је у сали био и министар капиталних инвестиција Младен Бојанић.

Сматра да не може сва кривица за „суноврат“ Црне Горе пасти на леђа Кривокапића и да му послије оптужби на његов рачун „дође да га максимално брани“ али је разочаран што је у овом тренутку побјегао из политичке арене.

Славен Радуновић (ДФ) је добацио „вратиће се он, ако ћеш ти гласати за њега“.

17:58

Потпредсједница Скупштине Бранка Бошњак (ПзП) казала је да су ово мутна времена и прљаве се ствари дешавају.

„Доста је подметања и свега… овакве стање са овом Владом је било неодрживо. Само је било питање како ћемо се извући из овога“, казала је Бошњак.

Сматра да ће послије свега доћи до рјешења, нова већина или избори, или нешто друго, али није лоше што се ово дешава, „јер се нешто некад мора узбуркати, да би се разбистрило“.

Казала је да се испоставило тачним оно што је рекла премијеру Здравку Кривокапићу након његовог експозеа, да није било жеље да се направи отклон од претходне политике.

Има кривице, како је додала и у парламентарној већини.

Она је рекла да се одмах послије избора, видјело да се иде у формирање партије.

„Видимо то, а били смо довољно флексибилни и толерантни да то истрпимо“, казала је Бошњак.

Говорећи о утицају међународног фактора, рекла је да нико није незнавен да не зна колико је утицај неких, али ни да игноришу све што кажу.

„Али не можемо да будемо ни толико сервилни, да савијамо кичму и не мислимо о достојанству државе… Очекујем да ми својим аргументима и њима докажемо да не може баш тако – за једне једни кртитеријуми, а за друге други. Ајмо да се уозбиљимо, имамо шансу, народ нам је рекао на локалним изборима дајемо вам још шансу да се договорите“, поручила је Бошњак.

Рекла је да требају као већина да понуде искрену руку мањинским партијама и некима, а опозиционом курсу и раније, јер им за стабилност требају 54 посланика.

17:44

Генци Ниманбегу (Албанска листа) казао је да је влада Кривокапић-Абазовић била наметнута овом дому и да је ових годину и по била игра са демократијом.

Рекао је да се влада урушила због владајуће већине јер нијесу поштовали демократске приципе да не мијешавају цркву и политику и да се у јавном говору уздрже од тешких ријечи.

„Не можемо повлађивати годину дана влади која је радила још горе“, рекао је  Ниманбегу.

17:23

Славен Радуновић (ДФ) казао је да му се свиђа велики дио дискусије посланика СДП Рашка Коњевића и када би његово изведено име вратио у „Растко“ и славио Светог Саву као крсну славу, можда би могао да буде посланик Нове српске демократије.

„За чињеницу да је Кривокапић дошао у позицију да буде премијер је свако од нас по мало крив. Предложен нам је погрешан човјек. Да смо тражили да тај кандидат прође пет итерација, што је он тражио од нас као потенцијалних министара, он не би прошао ни први. Грешка ДФ-а је што је човјек који није талентован за политику дошао у позицију да формира власт“, истакао је Радуновић.

Он је додао да се премијер Здравко Кривокапић око прављења Владе са свима договарао осим са људима из коалиције За будућност Црне Горе,те да је је потрчао у загрљај лидера из друге двије коалиције.

Казао је да споразум са лидерима, није требао ником осим Кривокапићу да би се наметнуо као лидер у власти.

Радуновић је казао да му се на основу данашње изјаве потпредсједника Владе Дритана  Абазовића, чини да опција са ДСП-ом „неће играти“.

Ипак, како додаје, ако се деси да ДПС буде дио власти на било који начин, то је изневјеравање гласача који су 30. августа 2020.гласали три побједничке коалције.

„Невјероватно је да било ко покуша да објасни грађанима да се ДПС неће ништа питати у таквој власти“, поручио је Радуновић.

Он је казао да се нада да не мора да буде све црно, већ да ово може да буде почетак јаке владе са јаким упориштем у парламенту која има јасан европски пут и реформску снагу.

17:12

Посланик Социјалдемократске партије (СДП) Рашко Коњевић позвао је министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића да поднесе кривичну пријаву против предсједника Владе Црне Горе Здравка Кривокапића.

Коњевић је тај позив Секуловићу упутио јер је Влада на данашњој електронској сједници, уврстила на ванредни дневни ред, мимо знања и представника Министарства унурашњих послова (МУП), Предлог Одлуке о измјени одлуке о критеријумима за утврђивање основа за стицање црногорског држављанства пријемом.

Коњевић рекао је да је Кривокапић мимо Секуловића предложио измјену одлуке, што је кршење закона.

Посланик СДП је казао да је то злоупотреба службног положаја и позвао Секуловића да поднесе пријаву против премијера.

„Предсједник Владе то не може радити поред живог министра унутрашнијих послова. Кривокапић је умислио да му не треба нико, сада кад је видио да ће да буде смијењен не требају му ни министри“, рекао је Коњевић

Коњевић је рекао да није ова Влада била толико лоша, колико је сада ова већина критикује.

„Ви сте је подржавали, ја је нијесам гласао. Лако је сада да неком ко пада, натоварите и оно што јесте и није“, казао је Коњевић.

Додао је да је фер рећи да су на економском плану урадили нешто, иако то није идеално.

Рекао је да је СДП подржао нека рјешења која су била добра, и да то треба да буде пракса.

Сматра да Влада на пољу унутрашње политике није знала ништа.

„Умјесто да овдје сједи и објасни шта је радио, данас крши све законе. Он је, поред живог минисра унутражних послова, предложио измјену Одлуке о стицању црногорског држављанства… Позивам министра Секуловића да одмах поднесе кривичн пријаву против Кривокапића за злоупотребну службеног положаја, а надлежно тужилаштво да реагује“, казао је Коњевић.

Он је поручио да онај ко мисли да мањинска влада, што се тиче СДП-а треба да се бави Темељним угвором, Отвореним Балканом и пописом, то може само да сања.

„Данас је кључни економски проблем у Црној Гори је што је сваки четврти грђанин незапослен, инфлација у појединим сегментима је енормна, 40 одсто када је ријеч о појединим намирницама“, казао је посланик СДП.

16:55

Ервин Ибрахимовић (БС) рекао је да је пад Владе требало давно да се деси да је било политичке одговорности.

„Грађани су више од 12 мјесеци плашени да ће се вратити стара власт, и за то вријеме је ова Влада урадила катастрофалне ствари“, казао је Ибрахимовић.

Рекао је да је одлазећи премијер и за данас заказао електронску сједницу и да је једна од тачака запошљавање нових људи, као и мијењање одлуке о стицању држављанства. „Жао ми је да је ова власт утемељена на ретроградној политици из 90-их, која ником ништа добро није донијела…“, рекао је Ибрахимовић.

16:48

Владимир Јоковић (СНП) рекао је да ништа нијесу урадили против ове Владе, испоштовали су је, али су од ове Владе остављени

„Можда зато што сам захтијевао на почетку да нико од министара и предсједник Владе не формира партију нити да може подржати неку партију“, рекао је Јоковић.

Додао је да је СНП најискреније подржао Здравка Кривокапића, као носиооца листе, вјеровали су на ријеч и десило се што се десило.

„Не бих причао о овој Влади, ни позитивно ни негативно. Било је позитивних ствари, али нема смисла јер премијер није ту“, казао је Јоковић.

Рекао је да не могу оптуживати СНП за издају они који су издали СНП.

Подсјећајући да је неко штампао новчанице на којима је 21 милион, да таман вриједе колико те наводне новчанице.

Позвао је све на разговор да се нађе рјешење у оквиру парламентарне већине, али се поставља питање да ли они који су реторички прешли границу могу да разговарају.

„Што се тиче ове Владе, нећемо је рушити, али нећемо ни за њом жалити“, казао је Јоковић.

16:46

Бранко Радуловић (ПзП) казо је да су за оваква стање искључиво крива елита политичка, посебно побједничка.

„Црна Горо кукала ти мајка, има ли правог лијека за тебе?“, питао је Радуловић.

Навео је да су полуге на којима је почивао претходни режим ојачане, високи криминал и корупција су и даље системског карактера, болест друштва метастазира…народ је разједињен, апатија све већа.

Сматра да су нови избори „самоубиство“, а резултат би био исти.

„Надам се да је намјера формирања тзв. мањинске или техничке Владе била првенствено да се прекине ово лудило, али она носи низ недоумица“, казао је Радуловић.

Упозорава да би „аболирање главног олигарха“, чак и уз притсак међународног фактора, представљало историјску грешку што би му омогућило маневарски простор, а што би довело до грађанских сукоба

Поручио је да се већина уразуми и сабере, потру све сујете и анимозитети, национализам и лични интереси и трасира сигуран пут ка консолидованој демократији и крене у енергичну борбу са криминалом и копуцијом.

„Европа сад мора да се унаприједи да би била одржива, а ДПС на чистилиште. Позивам лидере да се уразуме, морамо се сложити ми из већине да изгардимо гарђанску, европску и просперитетну Црну Гору. Тако сви лидери под један барјак – а то је Црна Гора развијена средњеевропска држава“, поручио је Радуловић.

Како јавља репортер Н1 из парламента, очекује се да ће расправа још потрајати јер ниједна посланичка група не жели да пропусти прилику да изнесе виђење ситуације у којој се нашла влада и о очекивању да ће пасти влада.

Могуће је, да уколико сви посланици који су се најавили говоре,  расправа траје и до 21 сат, па можда и дуже – до поноћи.

Оно што је сигурно је да ће се вечерас гласати и да ће влада бити смењена, преноси новинар Н1 Петар Гајић.

Раније, на почетку расправе у Скупштини, Дритан Абазовић је истакао да нови премијер може бити свако ко обезбеди подршку 41 посланика. „Рано је говорити ко је то“, казао је Абазовић.

Он је новинарима, поводом седнице о неповерењу Влади Црне Горе, рекао да је Влада одрадила свој мандат и да су политичке прилике такве да „можда није могло даље“.

Представник предлагача Милош Конатар (Црно на бијело) у уводном излагању је рекао да није веровао да ни премијер нити министри, осим министра капиталних инвестиција Младена Бојанића, неће бити у сали кад се буде расправљало.

„Њихов однос је један од разлога што о овоме разговарамо… Разговарамо о одлуци која је тешка. Тешка времена и политичка криза захтевала је од нас тешке одлуке. Ми смо спремни да за ову одлуку преузмемео одговорност“, казао је Конатар.

Додао је да нема одлуке која је довољно тешка када је у питању интерес грађана Црне Горе.

„Од почетка ова Влада функционише као мањинска. Често се дешавало да нисмо могли да дођемо ни до 41 гласа подршке, а не 49 за важне одлуке и избор кључних људи у правосуђу“, казао је Конатар.

„Премијер који је себи дозволио да, са неким министрима, назива посланике издајницима, криминалцима, шверцерима, да су корумпирани…не дозвољава и не припада да му укажемо било какво поштовање. Није данас питање ко ће гласати за неповерење Влади, потпуно је јасно да ова Влада нема поверење овог парламента. И њој ће данас бити изгласано неповерење. Процењујем да ће против иницијативе гласати десет или 12 посланика, и онда неко говори о изборној вољи грађана. Замислите ту Владу која од 81 има подршку само десет, 12 посланика. Поставља се питање ко ће с ким гласати. Рекао сам да ћемо гласати за сваку добру иницијативу која долази од опозиције. Увек ћу гласати ако је нешто добро за грађане, са било ким у парламенту“, истакао је Конатар.

Милан Кнежевић из Демократског фронта рекао је да није Дритан Абазовић, већ Кривокапић одговоран за насталу ситуацију:

„Није Дритан крив, јер ми смо на Дритана указали и покојном Митрополиту и свима другима. Нама је крив Здравко Кривокапић јер смо га ми извукли из прашњавог кабитета и ставили га на цело наше листе“, рекао је Кнежевић.

„Спектакл између Здравка Кривокапића и Дритана Абазовића је постао ријалити. И надвисио је Далилу“, рекао је Кнежевић и додао:

„Немојте да нам причате о мањинској Влади. Ако неко прави Владу уз гласове ДПС-а онда је то коалиција. Онда је ДПС део владајуће већине“, каже Кнежевић.

Борис Богдановић (Мир је наша нација) казао је да их од бивше власти ништа не изненађује и не очекују ништа добро ни у политичком ни у сваком другом смислу.

„Не од свих, али од појединих сигурно, рекао је Богдановић.

Он је казао да су мрачне структуре убиле Душка Јовановића, а гонили и политички и физички Славка Перовића, под будним оком бивше власти. „Они се не мењају, са њима знате на чему сте. Спремни су да купе било кога да се врате на власт“, рекао је Богдановић.

Казао је да се некадашњи премијер Србије Зоран Ђинђић није плашио мрачних структура и живот је положио, а није изиграо изборну вољу грађана. „Ништа се не бојте, нисте ви др Зоран Ђинђић, јер он није узео 21 милион. Ви одлазите под такве скуте, где ћете бити безбедни од мрачних структура… Ако сте, господо, им дали 21 милион за оно што су урадили, много сте им дали, јер то не вреди ни 21 пакет банана и то обичних, а не специјалних из Воли магацина Само им поручујем да пазе да се од те банане не оклизну… Неко жели да од Црне Горе направи банана државу, јер само у џунгли плаћеници могу одлучивати. Само тамо гдје нема Устава и закона. Навикли смо да се боримо против ДПС-а и овдје у Скупштини и на улици. Борићемо се и против вас ДПС јуниора, са вама је много лакше, јер сте ви ипак друга лига“, рекао је Богдановић.

Живковић (ДПС):  Кривокапић  „богоугодни верски фанатик“

Данијел Живковић (ДПС) рекао је да оно што је виђено претходних месеци не приличи одговорним људима.

„ДПС је признао резултате избора и пружио руке опонентима, али смо нагласили да непринципијелне коалиције, чији је циљ урушавање интегритета једне партије, не могу бити пут у боље друштво“, казао је Живковић, а преносе „Вијести“.

Живковић је, говорећи о Темељном уговору са Српском православном црквом (СПЦ), рекао да немају ништа против да потпишу уговор са било којом верском заједницом, „али овај ниво нетранспарентности је забрињавајући“.

„Зар тако важан документ треба да изостане из пажње јавности?“, питао је Живковић.

„Рекао сам да ћемо имати потребу већину за промену власти и погледајте данас. Али није вријеме за ликовање“, рекао је посланик ДПС.

Живковић је рекао да се у јеку епидемије ова Влада бавила сечом директора претходне власти.

„Нико није преиспитивао одговорност премијера, који нити је био вакцинисан нити је поштовао мере које је доносио“, казао је Живковић.

Живковић је за председника Владе Здравка Кривокапића рекао да је „богоугодни верски фанатик, који је приграбио материјална добра у извршној власти“ и да је већина знала за то, али није хтјела да га смени.

„Шири консензус је потребан, не само због европског пута, јер је економија, не на коленима, него у прашини. Не може се економија подизати без политичке стабилности. Колико је радних мјеста ова извршна власт отворила за годину и по? Које је инвестиције покренула?“, питао је Живковић наводећи примере угашених радних места у КАП-у, Монтенегро Аирлинес-у…

Посланик ДПС Предраг Секулић изјавио је за Н1 да та странка мањинску владу у Црној Гори сматра као једно од лошијих решења, али да је, под одређеним условима, спремна да је подржи.

Јоковић оптужио Бечића за штампање „новчаница“ на којима пише 21 милион; Бечић: Нисам, тако ми Бог помогао

Владимир Мартиновић из Демократске Црне Горе казао је да Посланички клуб Демократске Црне Горе неће гласати против смене Владе не због тога што бране било чију фотељу.

„Не због тога што не мислимо да се могло урадити боље и више, јер у сваком послу се може урадити и боље и више, већ то радимо је смо грађанима дали обећање да ћемо урадити све да сачувамо њихову изборну вољу од 30. августа 2020. Урадићемо то и због тога што ако данас падне ова влада улазимо у велику зону ризика да изборна воља дође у руку оних појединаца који касније, а налазе се у опозиционим клупама, могу се итекако играти са том изборном вољом“, навео је Мартиновић.

Мартиновић је питао Владимира Јоковића (СНП) да ли ће на неки начин „пактирати“ са ДПС-ом пошто другима дели лекције.

Он је, након што је Јоковић реаговао на његово излагање, казао да нису они (Демократе) напустили „часно чланство СНП-а“, како тврди лидер СНП-а, већ због „погрешне политике и вођења партије“.

„Није се ових дана Црква ограђивала од Демократа и мене, него од оних превара које су сервиране у јавности…“, казао је Мартиновић и додао да је Јоковић рекао да га је СПЦ позвала, мислећи на састанак са патријархом Порфиријем, а из СПЦ тако нису рекли.

Јоковић је, након што му Бечић није дао реч јер према Пословнику нема право да одговори на коментар, рекао да није у реду да „председник СНП-а у покушају не да реч правом председнику СНП-а“.

Бечић му је одузео реч и рекао да не дозвољава да нико никога вређа.

Он је дао паузу од неколико минута због тензија у сали.

У расправу након паузе се на кратко укључило и неколико посланика Демократа.

Јоковић је поручио да може да их дође свих 20 али неће тако са њим разговарати.

Претходно је оптужио Бечића да он стоји иза штампања папира у облику новчаница на којима пише 21 милион.

Бечић је одговорио „нисам, тако ми Бог помогао“.

Посланици Скупштине Црне Горе усвојили су раније данас дневни ред, тако да је почела расправа о неповерењу Влади Црне Горе. За је гласало 43 посланика, против 12, уздржано три. Гласало је укупно 58 посланика.

Касниле седнице

Скупштина Црне Горе требало је данас, на две одвојене седнице, да се изјасни о скраћењу мандата парламенту и о смени владе премијера Здравка Кривокапића.

Седница о скраћењу мандата парламенту на предлог премијера Здравка Кривокапића била је заказана за 10 сати, а седница о неповерењу Кривокапићевој влади, коју су предложили Грађански покрет УРА вицепремијера Дритана Абазовића и опозиционе странке на челу са Демократском партијом социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића требало је да почне у 11 часова.

Седница заказана за 10 сати је каснила,  због заседања Одбора за политички систем, правосуђе и управу. Седница одбора завршена је око 14.30  и пошто није било већине за изгласавање дневног реда она је брзо закључена. Потом је уследила друга седница на којој се расправља о иницијативи УРА и дела посланика ДПС-а за изгласавање неповерења Влади премијера Кривокапића.

Иначе, чланови Одбора за политички систем, правосуђе и управу нису подржали одлуку о скраћењу мандата Скупштини. Током гласања за усвајање предлога су били посланици ДФ-а и Демократа, док се посланици ДПС-а, Срђан Павићевић (ЦИВИС) били удржани. Посланице СНП-а и ПзП-а се нису изјашњавале.

Како јавља портал Вијести, видљиво је појачано присуство полиције у ширем центру града. У центру Подгорице, код седишта извршне власти и зграде парламента присутни су полицијски службеници, као и ватрогасци.

Иницијативу за смену владе су потписале странке опозиције и Грађанског покрета УРА који у Скупштини имају већину – 44 посланика, од укупно 81.

Скупштина Црне Горе је јуче одбила да расправља о Кривокапићевој иницијативи за смењивање потпредседника владе Дритана Абазовића, после чега је Кривокапић изјавио да је свестан да ће данас бити изгласано неповерење његовој влади.

Извор:
НСПМ