Наука потврдила предање о јунаштву Димитрија Беговића

dimitrije begovic

Завршена је ексхумација посмртних остатака војводе Димитрија Беговића, једног од вођа Топличког устанка, чиме се приводе крају припреме за изградњу споменика том јунаку. Погинуо је пре 103 године, у опсади, када је активирао бомбу како га Бугари не би ухватили живог. За форензички тим ексхумација је била велики изазов.

Легенда о јунаштву Димитрија Беговића, официра и јунака Топличког устанка, који је за свој народ жртвовао најпре породицу, а затим и свој живот, деценијама се преноси у топличко-јабланичком крају.

Његов гроб на врху Радан планине, поштовали су и партизани и четници у Другом светском рату, а данас га обилазе бројни поштоваоци, планинари и туристи. Сви наводи о његовој смрти који су се, више од века, преносили као предања, коначно су добили и научну потврду, пренео је РТС.

„Установљено је да неки делови скелета недостају — десна шака, делови грудног коша, што би могло да одговара причи о томе како је настрадао, односно да је активирао ручну бомбу, чиме је усмртио себе и два бугарска војника“, изјавила је професорка Института за анатомију Медицинског факултета у Београду Марија Ђурић.

Професор Биолошког факултета Душан Кецкаревић истиче да су захваљујући Беговићевој братаници и неким сродницима по мушкој линији успели да утврде генетичке профиле, односно да су у сродству, да деле идентичне варијанте по пореклу.

Оваква сазнања и научне потврде, веома су, указују стручњаци, важна за историју, али и за будуће нараштаје. Захваљујући Димитрију Беговићу, овај крај шансу види и у развоју сеоског и бањског туризма.

У току ове године почиње изградња пута преко Радан планине дужине 26 и по километара, а вредност радова је 850 милиона динара.

Тај пут повезаће два округа — Топлички и Јабланички, наглашава Златан Миљковић начелник Топличког округа Повезаће и четири бање — Пролом, Куршумлијску, Луковску и Сијаринску бању и две културне локације — Царичин град и Ђавољу Варош.

Димитрије Беговић погинуо је 13. јануара 1918. године. Иначе, у Првом светском рату, страдало је 36 чланова породице Беговић.

Извор:
СПУТЊИК