Протест у Подгорици против најаве формирања мањинске владе: Грађани испред колоне носили транспарент „Устај народе, гласове краду за ДПС владу“, узвикивали – „Узео си паре, Дритане“ и „Издаја“

DPSS

У Подгорици се одржава нови протест против најаве изгласавања неповерења актуелној влади и могућег формирања мањинске владе. Окупљени су кренули од Храма Христовог Васкрсења у шетњу градом. Скандирали су „Издаја, издаја“ и „Узео си паре Дритане“. У првом реду велики транспарент „Устај народе, гласове краду за ДПС владу“ и велики крст.

Међу окупљеним су посланици Демократске Црне Горе и министри блиску премијеру Здравку Кривокапићу – министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић и министар економског развоја Јаков Милатовић.

Посланик Демократске Црне Горе Момо Копривица казао је да је устала Црна Гора у одбрану Устава и избора градјана.

„Они имају само један циљ – да понизе оне који су довели до промена. Народни издајници, навикли смо на ваше планове. Овај пут ћемо ми изненадити вас и Црна Гора која је устала“, поручио је он.

Знају, додаје, како се победјује ДПС и криминални планови и њихови сателити.

„Победићемо их опет и опет то дугујемо Црној Гори. Они не знају кога је народ гласао, али сви знамо против кога је народ гласао. Ми се њих не плашимо, калили смо се у борби и у њој ћемо победити“, казао је он.

Могуће обарање Кривокапићеве владе покренуло је протесте присталица дела партија владајуће већине, окупљене око Демократске Црне Горе Алексе Бечића и премијера Кривокапића. Најјачи савез унутар владајуће већине, Демократски фронт, за сада се углавном држи по страни и не учествује на протестима.

Лидери ДФ су, међутим, саопштили да ће организовати протесте уколико Социјалистичка народна партија (СНП) направи било какав договор са Демократском партијом социјалиста председника Мила Ђукановића.

ДПС је саопштила да ће подржати иницијативу за смену владе Кривокапића а месецима уназад се спекулише да је договорено да они подрже мањинску владу у коју би, поред УРА Дритана Абазовића и мањина, ушла и СНП.

СНП је битан јер уколико обезбеде њихову подршку имају 49 од 81 посланика у парламенту, колико је потребно за именовања у судству и тужилаштву, што је услов за напредак у преговорима са Европском унијом.

Српска православна црква, којој је близак Кривокапић и већина министара, саопштила је да не подржава формирање мањинске владе.

Након што су опозициони посланици предали нову иницијативу за изгласавање неповерења влади, Кривокапић је поднео иницијативу за скраћење мандата скупштини како би били расписани ванредни парламентарни избори.

Расправа у парламенту заказана је за 4. фебруар, а Социјалистичка народна партија најавила је да ће се до тада изјаснити о могућем уласку у мањинску владу са Абазовићевим Грађанским покретом УРА.

Грађани који се противе најави „рушења“ актуелне Владе и могућег формирања мањинске Владе и вечерас су организовали протест.

Они су се окупили испред и на тротоару преко пута храма Христовог васкрсења у Подгорици, одакле су кренули у најављену шетњу.

Окупљени су прошли поред старе зграде Владе, ка згради РТЦГ, одакле су се упутили ка мјесту са којег је кренуо протест.

Током шетње узвикивали су „узео си паре, Дритана“ и „издаја“.

Наредни протест заказан је за четвртак у 18 сати.

Извор:
НСПМ