Белорусија забранила увоз хране из Србије као одговор на санкције

belorusija

„У циљу заштите националних интереса Републике Белорусије прошиује се листа земаља обухваћених ембаргом на храну. На листу санкција се додају Кнежевина Лихенштајн и Република Србија.“

У циљу заштите националних интереса Републике Белорусије, Веће министара Белорусије проширило је листу земаља обухваћених ембаргом на храну. То је предвиђено Уредбом Владе број 51 од 27. јануара 2022. године, која је данас објављена на Националном правном интернет порталу, преноси белоруска БелТА.

На листу санкција су, како се наводи у документу, додани Кнежевина Лихенштајн и Република Србија.

Одлука ступа на снагу 10 дана од дана званичног објављивања.

Како се додаје, одређене намирнице су искључене са листе забрањених производа за увоз.

На листи су се у почетку налазиле Европска унија и њене државе чланице, Сједињене Америчке Државе, Канада, Норвешка, Албанија, Исланд, Северна Македонија, Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске, Црна Гора и Швајцарска.

Србија се неколико пута придружила санцијама ЕУ против Белорусије.
Белорусија је раније, као одговор на санкције Запада, објавила да од 1. јануара на шест месеци уводи ембарго на храну и одређену робу из ЕУ, САД, Канаде, Велике Британије и низа других земаља.

Подсетимо, Северна Македонија, Црна Гора, Србија, Албанија, као и Исланд, Лихтенштајн и Норвешка придружилe су се петом пакету санкција Европске уније против Белорусије 22. децембра, наводи се у саопштењу спољнополитичке службе ЕУ.
 
„ЕУ је примила к знању посвећеност ових земаља и поздравља је“, наводи се у саопштењу ЕУ.
 
„Они ће обезбедити да њихове националне политике буду у складу са овом Одлуком Савета“, додаје се у саопштењу ЕУ.

Србија се такође придружила рестриктивним мерама које је ЕУ 21. јуна увела Белорусији.

Такође, раније се Србија придружила ваздушној блокади Белорусије.

Након тога се огласио амбасадор Белорусије у Београду који је саопштио да је Белорусија „са неразумевањем примила одлуку Србије да се придружи рестриктивним мерама против наше земље“.

Односи Белорусије и западних земаља нагло су се погоршали после председничких избора у земљи, који су одржани у августу 2020. године, на којима је Александар Лукашенко убедљиво победио по шести пут.

Извор:
ВОСТОК