Добро срце

uglov

Не може сваки хирург бити добар хирург, већ само ако има добро срце. Ради тог доброг срца он ће и поступати добро. Неки говоре – ја се трудим да се не приближавам болеснику, пред операцијом. Зато што, ако умре, биће ми тешко. А ја сматрам да пре него што пођемо на операцију, ми треба да заволимо тог болесника. Како би нам он постао близак и драг. Како би ти, када пођеш на операцију, хтео пошто-пото да га спасеш.

(…)

Ја цео живот слушам глас у себи, не престајем да га слушам, као да ми цео живот говори моја мама, која ми је говорила у детињству… Била је то проста руска жена, која је васпитала шестеро деце. Свима је дала образовање. Она је била неписмена, а отац је имао три разреда школе. Наравно, то је била основна заслуга маме. Отац нас је наравно издржавао, радио је цео живот, а о свему осталом је бринула мама. Између осталог она ми је говорила: „Феђа, чини људима добро. И када га чиниш, не очекуј да ти узврате добром. Учинио си добро и заборавио. Међутим, оно ће ти се обавезно вратити. Вратиће ти се онда када будеш имао посебну потребу за њим.“ И ви знате, ја сам се цео живот трудио да чиним људима добро. И ја сам, заиста, видео то добро од других према себи, цео живот. Зато што, ако не од тог човека, онда од другог. Али, добро ми се увек враћало. Зато могу рећи да сам ја срећан човек. Зато што сам се ја купао у доброти. Сам сам чинио добро и гледао сам та радосна лица којима сам чинио добро. И видео сам добра лица оних који су мени узвраћали. Ја мислим да би такав завет требао памтити сваки човек.

Ф.Г. Углов (1904 – 2008) – руски лекар. 1994. године уврштен је у Гинисову књигу рекорда као најстарији хирург на свету.

Извор:
ПОЗНАЈ СЕБЕ