Блокаде у Србији: Возач покушао аутомобилом да прође на Газели код Сава Центра у Београду, ударен демонстрант у Шапцу, умало туча у Прељини – возачи покушали да прођу кроз групу људи

Грађани су и јуче, на позив еколошких организација, организовали блокаде на више саобраћајница у Србији. Блокада на Газели код Сава центра у Београду трајала је нешто дуже од сат времена и прошла је уз један мањи инцидент, када је возач покушао да прође кроз окупљене грађане. Блокаде су организоване и у Прељини, Ужицу, Шапцу, а први пут је био блокиран и један гранични прелаз – Трбушница код Лознице. Инцидент и на блокади пута у Шапцу, један од возача покушао је да прође кроз демонстранте и том приликом је ударио човека. Код Прељине умало туча, возачи покушали да прођу кроз групу људи. Александар Јовановић Ћута изјавио је за Н1 да протести у Србији неће престати све док се не укине уредба Владе о просторном плану за пројекат „Јадар“.

15.30 – Председница Владе Србије Ана Брнабић каже да данас еколошке протесте воде политичари и поставља питање шта су они урадили за заштиту животне средине док су били на власти и док су били одговорни за квалитет ваздуха, воде и земље.

15.20 – „Ово је логична последица непоступања државних органа у Шапцу. Наиме, десило се то да је једно физичко лице у возилу марке ауди, снимили смо и регистарске ознаке, хтело по сваку цену, да пређе мост, односно да пробије блокаду. Саопштено му је да то није могуће и у једном тренутку, када смо пропуштали возило хитне помоћи, он се убацио иза и покушао да прође. Људи су стали спред возила покушавајући да га зауставе. Међутим, он није обраћао пажњу на све то, рушио је људе као чуњеве, то је невероватан призор био. Десет људи је успело некако да остане неповређено, да се склони, међутим господин Туфегџић који је повређен је набачен на хаубу аутомобила и пао је на пут“, испричала је за Н1 Вера Палинкаш, која је сведочила инциденту у Шапцу.

15.00 – Завршена блокада граничног прелаза. На крају аплауз и повици грађана: „Рио Тинто, марш из Србије“.

14.47 – Музичар Марко Шелић Марчело, који је присуствовао протесту у Београду, казао је за Н1 да није видео инцидент код Сава центра, али је нагласио да има разумевања и за људе који покушавају да прођу блокаде, јер се – и за њих боре.

„Морамо да разумемо, ми се и за те људе боримо. Једном ће и они схватити зашто смо ми били овде. Неко можда некуд заиста жури, ово га не занима, а могу да буду и намештене ствари. Чути и разумети није иста ствар, ово захтева мало упућености, и у очима неких суграђана ово би могло бити само још један тамо неки протест“, рекао је Шелић.

14.35 – Маријана Петковић из организације „Не дамо Јадар“ каже да није лако блокирати гранични прелаз и да је веома задовољна.

„Значила нам је подршка из Новог Сада, они су све време ометани, али су успели. Сваки вид подршке и протеста је подстрек да наставимо даље, да будемо око на терену, да чувамо сваку њиву, да постављамо питања. То је сврха, да их отерамо и да нам неко каже зашто њиве не рађају, зашто су извори пресусили, да ли је то штета коју нама неко траба да плати“, каже Маријана Петковић.

Наводи да су добили подршку и из Босне и Херцеговине.

„Ја им се захваљујем, званично су нас подржали, осећамо заједницки проблем, ми очигледно као да смо нека депонија, то је несто што је упозоравајуће за све“, рекла је Петковић.

14.20 – Завршена блокада код Сава центра.

14.11 – На блокади пута у Шапцу десио се инцидент када је један од возача покушао да прође кроз демонстранте и том приликом повредио једног од њих.

14.10 – Прељина је деблокирана после сат времена, демонстранти су се разишли и најавили да неће одустајати од ове блокаде док не виде леђа Рио Тинту.

„Мање је људи било, јер су нам се многи јављали да не могу да дођу јер имају корону и температуру“, наводи Љиљана Браловић из Сувоборске греде.

14.05 – Возач аутомобила који је покушао да прође кроз блокаду код Сава центра на крају се окренуо. Претходно се расправљао неколико минута и снимао то и одустао, вратио се ка петљи код Арене. Демонстрантима је узвикивао да блокада није пријављена и да немају право да блокирају пут, а демонстранти су му окачили поруку „за нашу децу“, јавља репортер Н1.

Није насилно даље покушавао да прође кроз блокаду, све је завршено на вербалном сукобу. Окупљени су негодовали и звиждали му. Он је сада стотинак метара од демонстраната, паркиран у супротном смеру у односу на друге аутомобиле

14.00 – Завршена блокада у Ужицу. Блокада Ложионичког моста код Ужица трајала је сат времена, данас је смена туриста, велике су колоне на Ибарској магистрали, а све је прошло без инцидената, јавио је репортер Нова С.

Када је прекинута блокада, возачи су звучним сигналима поздрављали демонстранте.

14.00 – Завршена блокада у Ужицу.

13.54 – Приликом блокаде пута код Прељине умало је дошло до два инцидента, јавља репортер Н1. Први је покушао да изазове возач београдских таблица који је буквално хтео да прође кроз групу људи да би се укључио на Ибарску магистралу или на ауто пут „Милош Велики“. Умало је том приликом ударио колима неколико демонстраната, након чега су га они зауставили.

13.50 – Блокада у Ужицу протиче мирно, није било инцидената, створене су огромне колоне аутомобила. Велике су колоне аутомобила на златиборском путу, није било нервозе возача, јавља репортер Нова С.

Један од окупљених каже да ово није питање ниједне странке, него питање опстанка свих нас.

Ових десет година све је отишло бестрага, и због Крушика и због Јовањице итд, овде смо због потомака, унучади, додаје један од окупљених.

Дошао сам овде да подржим борбу грађана Јадра у истеривању Рио Тинта и забрани послова у нашој земљи, додаје један млађи Ужичанин.

13.45 – „Треба да нас буде много више, али је важно да постоји та ватрица коју одржавамо, јер ће то покренути значајнији бунт“, оценила је Биљана Стојковић, професорка БУ, која се налази на блокади код Сава центра.

13.44 – Један од лидера Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута изјавио је за Н1 током блокаде ауто пута код Сава Центра да протести у Србији неће престати све док се не укине уредба Владе о просторном плану за пројекат „Јадар“.

„Има око хиљаду људи код Сава Центра. Задовољан сам тим бројем. Нећемо престати са блокадама све док овај акутни проблем не решимо на начин на који се акутни проблеми решавају. Дакле, брисање или поништавање Уредбе Владе Републике Србије пројекта Јадар из републичког Просторног плана“.

13.40 – Пет, шест возила Хитне помоћи прошло је код Сава центра, сва су пропуштена.

13.30 – Златко Кокановић из „Не дамо Јадар“ каже да је мало незгодно извести блокаду граничног прелаза.

„Морали смо да затворимо на три до четири места, људи су развучени на 500 метара раздаљине, и делује да нема људи, али има. Дошли су из Новог Сада, Шапца, звали су људи из Темерина, дали су нам подршку 15 НВО из БиХ које се боре за чист ваздух и здраву Дрину. Ова прича је отишла на ниво целе Србије и Европе“, рекао је Кокановић.

13.25 – Блокаде су почеле у 13 сати и у Ужицу и на путу Косјерић-Пожега и трајаће сат времена.  Како јавља наш репортер са терена од Чачка до Ужица створила се велика колона возила, али инцидената нема.

„Неки аутомобили се окрећу и враћају, покушавају да заобиђу блокаду. Кола хитне помоћи су слободно прошла, блокада је склоњена“, каже он.

Једна од окупљених активисткиња каже да нема више људи, јер су збуњени.

„Закони који су повучени не спречајвају напредак Рио Тинта, земља је дошла до ивице, одређен број људи долази и свестан је о чему се ради. Србија мора да стане, да пружимо отпор окупацији, све је без инцидената, важно ми је да грађани знају, није ово начин да се грађани казне“, рекла је она.

13.20 – На ауто-путу код Сава Центра блокада је почела три минута раније. Људи су изашли прво са стране која води од моста Газела ка Новом Београду. Неколико возача се залетело, како би избегли да остану заглављени у блокади. Срећом, није било никаквог већег инцидента. Чак је пропуштено неколико возила у коме су се налазила деца. Са друге стране, код Арене, неки од возача који су остали заглављени се враћају уназад у супротном смеру и покушавају да се укључе на тај излаз и да заобиђу блокаду, јавља репортер Н1.

Према његовим речима, на ауто путу и поред њега се налази неколико стотина грађана. Очекује се да ће блокада трајати два сата.

13.15 – Блокиран је и прелаз Трбушница код Лознице. Како јавља наш репортер, није као што је било предвиђено да се блокирају пут и раскрсница, већ су грађани изашли непосредно пред гранични пункт, донели ограде и изнели транспаренте. Блокирана је и раскрсница поред граничног прелаза.

Нема припадника полиције ни у цивилу.

13.09 – Блокиран саобраћај и у Прељини, колоне ка Краљеву километар до километар и по, али им је остављен алтернативни пут, преноси репортер Н1. Он каже да су се одмах по блокирању магистралног пута створиле гужве, додаје да је то иначе проблематично место и да и мало већи интензитет саобраћаја направи колапс.

„Неки покушавају да се пробују, камиони стоје. Овде су се окупили из организације Сувоборска греда, који су један од организатора, такође из Не дамо ђедову, ту су и остали који су самоиницијатвно дошли.

Организатори кажу да ће протести трајати сат-два и да ће до 15 сати бити блокада, рекао је репортер Н1 из Прељине.

12.57 – Саобраћај на аутопуту код Сава центра блокиран у оба смера, нема инцидената јавља репортер Н1.

12.40 – Почело окупљање испред Сава центра. Стигао је и један од вођа Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута.

10.38 -„Памтим протесте из 1996. и 1997, то су били протести који су озбиљни. Ово по броју људи не би требало да буду протести који брину власт. Али, емоције су толико јаке и очигледно да у Србији постоји тако јако осећање када је реч о екологији. Неки људи су схватили да је ово питање бити или не бити. Зато се власт уплашила и видимо опасно ретерирање. Валст се нада – ајде некако да се фолирамо да ће Рио Тинто да оде, а после избора ћемо лако. Иницијатори протеста су одлучили да иду до краја“, каже новинар Ненад Шебек.

Протести су најављени на више локација у Србији, са почетком у 13 часова, под слоганом „Рио Тинто марш из Србије!“. Како је најавио Савез еколошких организација Србије, биће блокирани:

– Београд – аутопут код Сава центра и мост Газела,

– Лозница – Трбушница (Гранични прелаз)

– Ужице – Ложионички мост у Ужицу

– Пожега/Косјерић – Песак

– Прељина, Нова Варош

– Врбас и Кула – Код Свепланта

– Шабац – мост

– Врање – Саборна црква

– Улаз у Горњачку клисуру – Шетоњски мост

Грађане су током претходних пар дана на блокаде позвали Љиљана Браловић, Александар Јовановић Ћута, Златко Кокановић, Драгољуб Бакић и други активисти испред еколошких удружења.

Подсетили су да траже да све потписано са Рио Тинтом буде стављено на сто, односно објављено и да се укине уредба Владе о просторном плану за пројекат „Јадар“.

Извор:
НСПМ