Шиптарска полиција прети: Пазите шта ћете носити за Видовдан

siptarska policija cepa srpsku zastavuШиптарска полиција каже да ће грађанима који буду учествовали у обележавању Видовдана, 28. јуна, бити забрањено да носе обележја која подстичу мржњу међу становницима Косова. То значи да неће моћи да се користе симболи ликова хашких оптуженика и осуђеника, као и симболи националистичких екстремистичких група које су забрањене и у Србији.

Директор полиције тзв. Косова одговоран за безбедност током прославе Видовдана Рашит Ћаљај каже да је полиција Косова преко Еулекса захтевала од српске полиције да утиче на то да на Косово не дођу припадници екстремних десничарских организација које су забрањене и у Србији. Он је рекао да грађани могу да користе симболе, али не и оне који, како је нагласио утичу на ширење мржње.

Градоначелник Грачанице Бојан Стојановић изразио је уверење да ове године неће бити инцидената попут оних од прошле године, када је каменован аутобус са Србима који се враћао са Газиместана у Грачаници. Он је на конференцији за новинаре која је организована поводом безбедности на Косову током Видовдана позвао грађане да достојанствено обележе тај празник.

На другом скупу, у медија центру у Чаглавици на којем се расправљало о истој теми изражено је очекивање да ће празник бити обележен без инцидената.

Ако одузме неприхватљиву мајицу, Еулекс одмах даје нову

Заменик министра унутрашњих послова Косова Саша Рашић рекао је да је употреба националих симбола свих заједница на Косову регулисана законом.

„Могу се користити сви симболи уколико не служе за ширење говора и порука мржње према другим заједницама. Не могу се користити сви забрањени симболи, а то су ликови хашких оптуженика и осуђеника и они који су забрањени и у Србији, а то су симболи организације Образ, СНП 1389, и одређених националистичких еxтремистичких група“, рекао је Рашић и додао и да је полиција Еулекса припремила мајице поделити грађанима да их обуку уколико им неке буде одузете.

БЕТА