САД су одлучиле да ослободе математику од „белог расизма“

matematika

Почело  системско уништење школског образовања у САД

  • Школе у Калифорнији очекују „деколонизацију” математичког образовања, која ће укинути категорију даровито дете, а уједно и једини тачан одговор у задацима. Коме је ово пало на памет и докле би могло да иде?
  • Остаје да додамо да програм „Пут ка равноправној настави у математици“ промовише невладина организација (НВО) Education Trust-West, чију матичну компанију води Џон Кинг млађи, бивши министар образовања у кабинету Барака Обаме. Програм финансира Фондација Била и Мелинде Гејтс. Исти онај који улаже у патенте за семе и синтетичку храну, ствара храну од ларви и вештачког мајчиног млека, додељује стотине милиона за Ковид тестове и вакцине.
  • Изгледа да је Бил Гејтс, присталица систематског смањења светске популације, спреман да овај циљ постигне не само развојем вакцинације или монополизацијом ланаца исхране, већ и тоталним уништењем школског образовања – чак и у Америци

 АУТОР: Институт међународних политичких и економских стратегија (РУССТРАТ), Москва

С руског превео: Зоран Милошевић

Хиљаде америчких наставника звоне на узбуну: реформа математике у калифорнијским школама прети да „напредну“ државу претвори у резерват за губитнике. А у случају накнадне имплементације у целој земљи, реформа ће у потпуности ставити тачку на Сједињене Државе као научну силу, тврде они.

О лошем квалитету америчког школског образовања у области формалних и природних наука (тзв. STEM: science, technology, engineering and mathematics, – наука технологија, инжењерство и матхжематика), а посебно о Калифорнији, дуго се прича у кулоарима. Међутим, оно што власти „Златне државе“ планирају да ураде са сопственим школама у оквиру пројекта „Калифорнијаски математички систем“  (California Mathematics Framework, CMF) од 800 страница је запањујуће.

Програм води у Нови средњи век – уз тоталну неписменост нижих класа

Црни и латиноамерички школарци нису најбољи када је у питању математика и то их изузетно узнемирава, кажу реформатори. Па хајде да драстично поједноставимо програм тако да сваки ученик може да га савлада, алгебру пребаци у 9 разред и укине напредне курсеве за наводно надарене.

Истовремено ћемо математику учинити друштвено праведном, ослобађајући је беле доминације, настављају аутори CMF -а. То је када неко погрешно мисли да аритметички задатак има само један тачан одговор, да га треба самостално решити, или да садржај задатка одређује наставник, а не ученици.

„Шта то радите!““ – јаучу професори у одговору и пишу отворена писма, предвиђајући непоправљиво заостајање Америке у науци. Овај отпор у Калифорнији до сада је био довољан само да успори реформу: њена судбина ће бити коначно решена у мају 2022. године.

Међутим, под притиском „прогресиста“ који своје „трансформације“ промовишу о трошку мизантропа, је више од неке математике. Изгледа да су заиста кренули да САД, а са њима и читаво човечанство, баце у Нови средњи век – уз тоталну неписменост нижих класа побеђених њиховим правима и неограниченим могућностима нове суперелите.

Порука реформаторима: „Ви производите неправду!“

Постоје два отворена писма америчких наставника егзатних наука о плановима реформатора. Једно је састављено још у јулу 2021. године, а испод њега данас има 1.210 потписа. Друго се појавило почетком децембра и успело је да прикупи 1470 потписника. У писмима се реформа критикује са различитих позиција, па се вреди упознати и са једним и са другим отвореним писмом.

Почнимо са другим, више „математички оријентисаним” писмом.

Реформа CMF -а у Калифорнији, кажу аутори, има за циљ сужавање јаза у постигнућу ученика. Али, како? Укидањем напредних математичких курсева у средњој школи, као што је Руска математичка школа, на пример. Циљ је хвале вредан, али лек није добар, додају наставници: само отежавате живот сиромашној деци која иду на факултет по СТЕМ систему. Биће им тешко да науче  ненеаучено, посебно у конкуренцији са кандидатима из иностранства.

Осим тога, планирате да смањите сате алгебре и математичке анализе у корист „праведније“ „науке о подацима“. Шта је ово уопште? Очигледно, у њеним лекцијама ће се проучавати „Екселевске“ таблице, које ће застарети пре завршетка факултета. Али тренутни изазови са којима се суочавају математичари, као и пре неколико векова, захтевају познавање алгебре, а не Ексела (компјутерског програма – нап. прев.).

И уопште, није добро оцењивати децу једним критеријумом, указују професори. Школе морају да имају различите математичке програме који циљају на различите ученике како би они најбољи могли да остваре свој пуни потенцијал. У супротном ћете повећати неједнакост, а нећете је смањити – посебно у поређењу са ученицима приватних школа.

Аутори првог писма иду још даље у својим расуђивањима.

Градите „врли нови свет“ на основу сумњиве идеологије, апелују на реформаторе CMF-а. Предлажете да се на часовима математике удубите у еколошка питања, развијете политичку свест ученика и кажете им о доприносу науци „историјски маргинализованих људи“ – читај, небелих.

Потпуно одбацујете идеју о природном дару и не верујете у таленте деце. Покушавате да искорените неправду у математици, а у стварности само вређате децу са небелом боје коже. На крају крајева, по вашем мишљењу, они немају никакве способности у егзактним наукама – стога ти курсеви нису потребни! Уопштено говорећи, идете уназад.

Математику називају расистичком науком и захтевају да се „деколонизује“.

Некоме се може учинити да потписници иду предалеко. Такви треба да се упознају са једним од програма који се помињу у CMF -у – он се зове „Пут до праведне наставе математике“. Њени аутори математику директно називају расистичком науком и захтевају да се „деколонизује“.

Посебно су упечатљиве методе испољавања „премоћи белаца у математици“ на које се указује. Ови „примери расизма“ вреди навести у потпуности. Тако:

  1. … Перфекционизам (Perfectionism) – када се грешка у решавању проблема сматра проблемом, а не шансом.
  2. Осећај хитности (Sense of Urgency) – наставник се труди да испредаје сво градиво, а на часу нема времена за задатке.
  3. Дефанзивност (Defensiveness) – не узима се у обзир позиција ученика који нису схватили градиво.
  4. Квантитет изнад квалитета (Quantity Over Quality) – наставник бомбардује разред задацима уместо да расправља о осећањима која из њих произилазе.
  5. Обожавање писане речи (Worship of the Written Word) – цени се само одобрани програм, писани текст или објављена књига.
  6. Патернализам (Paternalism) – наставник сам одлучује шта ће се учити на часу, или сматра да има право да исправља грешке ученика.
  7. Или/Или размишљање (Either/Or Thinking) – ако ученик не добије добре оцене, онда је лош ученик.
  8. Концентрација моћи (Power Hoarding) – наставник захтева од ученика да подигну руку, пре него што одговоре.
  9. Страх од отвореног сукоба (Fear of Open Conflict) – тачни одговори се узимају у обзир, нетачни се одбијају.
  10. Индивидуализам (Individualism) – задатак из математике треба решавати самостално, а не колективно.
  11. Само један правилни начин (Only One Right Way) – проблем има само једно тачно решење.
  12. Прогрес је повећање (Progress is Bigger, More) – што више примера ученик може да реши, то боље.
  13. Објективност (Objectivity) – веровање у објективност математичких формула, проучавање предмета од једноставног ка сложеном.
  14. Право на удобност (Right to Comfort) – наставник није у позицији ученика, није спреман да се удуби у политичке проблеме.

Представљена „листа грехова” готово непромењена лута од приручника до приручника посвећеног „искорењивању надмоћи белаца” у разним областима америчког живота. Основна новина лежи у чињеници да је скоро први пут примењена на математику.

Сав овај токсични безобразлук, по мишљењу „иноватора“, требало би да постане прошлост. Као, на пример, заменице „он“ и „она“ у задацима, уместо њих треба користити инклузивни род „они“, чак и ако се мисли на једнину. А ученици петог разреда такође ће моћи да решавају задатке о 10-годишњој трансродној девојчици…

Лекција непослушности

Остаје да додамо да програм „Пут ка равноправној настави у математици“ промовише невладина организација (НВО) Education Trust-West, чију матичну компанију води Џон Кинг млађи, бивши министар образовања у кабинету Барака Обаме. Програм финансира Фондација Била и Мелинде Гејтс. Исти онај који улаже у патенте за семе и синтетичку храну, ствара храну од ларви и вештачког мајчиног млека, додељује стотине милиона за Ковид тестове и вакцине.

Изгледа да је Бил Гејтс, присталица систематског смањења светске популације, спреман да овај циљ постигне не само развојем вакцинације или монополизацијом ланаца исхране, већ и тоталним уништењем школског образовања – чак и у Америци.

Неко би могао рећи: нека је спали чистим пламеном, ту Америку! Ако се Американцима свиђа да због елементарних аритметичких грешака изгубе свемирске сателите вредне 125 милиона долара, животе својих војника на Блиском истоку и од 7.000 до 9.000 пацијената на годишњем нову који узимају погрешно израчунате дозе лекова, ко ће онда бити крив?

Невоља је, међутим, што овај „математички експеримент“ неће остати у Сједињеним Државама. Пре или касније, покушаће да то спроведу у Русији како би ослободили ученике од „токсичности” основног образовања и „супериорности” наставника. А онда ћемо читати познате рецепте у приручницима „реформатора“ – о претераном патернализму, неодољивом перфекционизму и претераном обожавању писане речи…

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ