НОВИ ЗЕЛАНД: ЛЕКАРИМА ПО 1000 ДОЛАРА ЗА ЕУТАНАЗИЈУ ПАЦИЈЕНАТА ОБОЛЕЛИХ ОД КОВИД-а

vaccina

Министарство здравља Новог Зеланда (МОХ) потврдило је да пацијенти са КОВИД-19 могу бити подобни за асистирано самоубиство тј. еутаназију.

Осим тога, влада ће платити око 1087 долара лекарима за сваког пацијента којег еутаназирају, према Stuff-у, најпопуларнијим новинама ове острвске државе.

Група за борбу против еутаназије под називом DefendNZ послала је прошлог месеца захтев за Законом о службеним информацијама тражећи од владе да појасни нови закон о еутаназији под називом Закон о избору краја живота (EOLCA), посебно што се односи на “тешко хоспитализоване” пацијенте са Ковид-ом.

“Може ли пацијент који је озбиљно болестан и на болничком је лечењу заражен са Ковид-19, потенцијално имати право на потпомогнуто самоубиство или еутаназију према Закону ако здравствени делатник сматра да је његова прогноза мања од 6 месеци?” питала је група.

Министарство здравља је 7. децембра одговорило да „У неким околностима особа са КОВИД-19 може имати право на помоћ при умирању“.

Из Министарства здравља НЗ:

Постоје јасни критеријуми за потпомогнуто умирање. То укључује да особа мора имати терминалну болест која ће вероватно завршити њен живот у року од шест месеци.

Терминална болест је најчешће дуготрајна болест код које лечење није ефикасно. Закон о EOLC наводи да подобност утврђује лекар који присуствује (AMP) и независни лекар.

Подобност се утврђује од случаја до случаја; стога, Министарство не може дати коначне изјаве о томе ко је квалификован. У неким околностима особа с КОВИД-19 може имати право на помоћ при умирању.

Захваљујући новом закону, влада НЗ-а стимулише докторе са 1000 долара плаћања за сваког пацијента који се подвргне еутаназији.

„Лекари примају државну таксу од 1.000 долара плус трошкови за сваку смрт услед еутаназије коју изведу“, извештава Catholic Herald, додајући да је само „96 од 16.000 доктора у земљи понудило учешће, а сви осим једног од 32 у земљи су назначили да неће дозволити еутаназију.”

Бароница Finlay из Ландафа (Baroness Finlay of Llandaff), професорка палијативне медицине у Уједињеном Краљевству, рекла је за Хералд да EOLCA издаје темељне принципе биоетике.

Бизарно је да земља која покушава да заштити своје грађане тако што се потпуно затвори од вируса од којег се људи могу потпуно опоравити… сада сугерише да би те пацијенте требали убити њихови лекари”, рекла је Finlay. “То преокреће етос медицине.

“Смрт заиста не можете предвидети 100 посто”, додала је. “Па зашто их не подржати док умиру и оставити отворена врата у случају да су у групи која пркоси свим изгледима и потпуно се опорави?”

Слично, Амерички медицински колеџ осудио је еутаназију 2017. године, тврдећи да “самоубиство уз помоћ лекара није ни терапија ни решење за тешка питања која се постављају на крају живота”.

На основу суштинске етике, клиничке праксе, политике и других забринутости, ACP не подржава легализацију самоубиства уз помоћ лекара. Ова пракса је проблематична са обзиром на природу односа пацијент-лекар, утиче на поверење у тај однос, као и у професију, те суштински мења улогу медицинске професије у друштву.

Надаље, принципи о којима је реч у овој дебати такође су у основи одговорности медицине по другим питањима и дужности лекара да пружи његу основу на клиничком расуђивању, доказима и етици. Контрола над начином и временом смрти особе није био и не би требао бити циљ медицине. Међутим, кроз висококвалитетну негу, ефикасну комуникацију, саосећајну подршку и праве ресурсе, лекари могу помоћи пацијентима да контролишу многе аспекте начина на који проживљавају последње поглавље живота.

С тим у вези, Шведска је недавно представила “самоубиство”, уређај за еутаназију који наводно доводи до “безболне” смрти.

Изванредан тајминг.

Нажалост за фракцију еутаназије, блага Омицрон варијанта КОВИД-а не узрокује “терминалну болест” која би некога могла убити “у року од 6 месеци”.

У ствари, типични кинески вирус има стопу преживљавања од 99% у већини старосних група, са изузетком старијих особа.

Зашто онда влада одобрава асистирано самоубиство за КОВИД пацијенте?

Извор:
НУЛТА ТАЧКА