ПРЕКО ТикТока ДЕЦИ ИСПИРАЈУ МОЗАК СА ТРАНСРОДНИМ САДРЖАЈЕМ МИЛИОНСКИХ ПРЕГЛЕДА

TikTok

Активисти су оптужили TikTok да помаже да се деци „испрају мозгови“ хостовањем виралних видео снимака на друштвеним медијима који промовишу промену пола као „цоол“.

Материјал који су трансродни инфлуенсери објавили на друштвеној мрежи, у којем дају савете о преласку и приступу хормонским терапијама, видели су милиони младих гледалаца.

Неки родитељи су забринути да умешаност TikToka, који је прошле године постала највише преузимана апликација у Великој Британији, подстиче „друштвену заразу“ упечатљивог притиска на младе и пораст броја тинејџера који се идентификују као транс.

Више од четвртине британских корисника TikTok-а има између 15 и 25 година, а деца узраста између четири и 15 година која се пријаве проводе у просеку 69 минута на апликацији сваког дана, према подацима самог TikToka.

Анализа The Mail у недељу, показује да су видео снимци са хештегом #Trans прегледани више од 26 милијарди пута.
TikTok је раније ове године потписао партнерство са Stonewall-ом, контроверзном добротворном организацијом за права лезбејки, хомосексуалаца, бисексуалаца и трансродних особа, за промоцију овог материјала.

Једна популарна трансродна TikTok инфлуенсерка, Bella Ficpatrick, прикупила је 20.000 фунти од пратилаца за мање од три месеца да финансира приватну операцију промене пола.

Ова 19-годишњакиња има 700.000 пратилаца и објашњава процес транзиције, укључујући своје искуство заобилажења листе чекања NHS-а.

Други је Alex Consani, 18, која има више од 680.000 пратилаца. Постала је вирална пре пет година када је, са 12 година, часопис Cosmopolitan приказао њен живот као транс модел.

Један од њених видео снимака, прегледан 2,3 милиона пута, говори пратиоцима да су „једна таблета естрогена удаљена од сјаја“. ‘Сјај’ је ментална, физичка и емоционална трансформација на боље.

Канал са инфлуенсером Џејсоном Џоветом приказује процес транзиције и извођења операције прерасподеле.
Један видео садржи натпис „Излечи се са мном после врхунске операције!“, упућивање на реконструктивну операцију грудног коша.

Синоћ је Кејт Харис, из LGB алијансе, која се противи Stonewall-овој политици о трансродним питањима, рекла: „Наша главна брига је да милиони упечатљиве деце гледају ове онлајн инфлуенсере.

‘Није случајно што се раст TikTok-а тачно поклапа са експоненцијалним растом деце која имају родну дисфорију.’

Госпођа Харис је неке од видео снимака описала као „дубоко застрашујуће“, додајући: „Порука је тако често: „Не мешајте своје родитеље“.

„Оно што би ови видео снимци навели генерације деце да поверују јесте да је лако променити пол и да је то одговор на све ваше проблеме.“

Stephanie Arai-Davies, из Transgender Trend-а који жели више здравствене заштите засноване на доказима за децу са родном дисфоријом, рекла је: „Она је веома утицајна и пуна је видео снимака који приказују медицинску транзицију као кул и нервозну. Род се посматра као нова побуна.

‘Ове платформе друштвених медија које промовишу медицинску транзицију треба да садрже упозорење на таквом материјалу.’

Портпарол TikTok-а је рекао: „Почаствовани смо што је LGBTK+ заједница прихватила TikTok од наших раних дана, као платформу за самоизражавање, образовање, изградњу заједнице и радост.“

Портпарол Stonewall-а је рекао: „Наш садржај омогућава младим LGBTK+ људима да знају да нису сами у својим искуствима.“

Извор:
НУЛТА ТАЧКА