ЕТНИЧКИ САСТАВ ЖРТАВА ЈАНУАРСКЕ „РАЦИЈЕ“ 1942. У НОВОМ САДУ ПОСЛЕ НАЈНОВИЈЕГ АЖУРИРАЊА СПОМЕН СПИСКА

stara slika

Вишенедељно даноноћно упоређивање расположивих извора и раније идентификованих Жртава има за исход да у овом часу имамо никад већи број поименце идентификованих Жртава погрома – 2.356. Нема потребе да коментаришем колико је то знатно већи број од оног који је потуран у прошлом веку.

Поштујући то да се у у ово наше доба потенцира очување идентитета, напоменућу тек да сам једини историчар који је направио овакав приказ Жртава у Новом Саду, осим што сам једини који је дошао до идентитета Жртава у оволиком броју, и то захваљујући расположивим изворима и исказима сведока. Па тако, од 2.356 Жртава, идентификовао сам 734 Срба, што је део од око 4.000 побијених Срба. Нажалост, толико је Срба истребљено да није остао нико да о њима сведочи. Жалићу до краја живота што нисам свим тим мученицима ушао у траг. Но, и оволико идентификованих страдалника Срба је знатно више од 292 колико је окупатор приложио после погрома, а и од око 500 колико данас тврде превазиђени и знатно умањени подаци о овом Геноциду! Од тих података изгледа многи не могу да се опросте, ваљда зато што им је непојмљиво да је могуће да је тако „много“ Срба искорењено и зато што верују окупаторовим подацима. Потом, идентификовао сам 1.387 Јевреја, у чему ми је немерљива помоћ база података „Јад Вашема“. И ово је голем успех имајући у виду да Јевреји у Новом Саду баратају са бројем 825 и 890. Но, ти стари бројеви, пре настанка базе података „Јад Вашема“, такође не обухватају око 300 Јевреја емиграната, који су у Нови Сад пребегли из раније окупираних земаља Европе и делова бивше Југославије. Многима од тих Јевреја, који нису били староседеоци, ушао сам у траг. Свестан сам да нисам успео да идентификујем све пострадале Јевреје, али и оволико је кудикамо више од 556 колико је „признао“ окупатор након погрома и од 890 колико тврде јеврејски послератни извори.

Потом, идентификовао сам 3 Буњевца, 5 Македонаца, 65 Мађара и 23 Немца. Окупатор „признаје“ 8 Мађара и 7 Немаца! Још „признаје“ 13 Руса, 2 Хрвата и 1 Словака, све једна лаж до друге. Сада знам(о) да су зликовци погубили засигурно 22 Руса, 42 Хрвата и 20 Словака! Поред тога, окупатор је сакрио да је у свом геноцидном походу искоренио и 6 Пољака, 8 Словенаца, 7 Русина, 4 Чеха, једног Албанца, једног Румуна и једног муслимана. Све су то Жртве којих ћемо се сетити у недељу 23. јануара 2022. на нашем Грађанском обележавању 80. годишњице погрома! Геноцидна „Рација“ у Новом Саду је јединствени погром у којем су, са Србима и Јеврејима, затрти и (понеки) Мађари, Немци и Хрвати. Тај „град под ледом“ чека нас идућег месеца да га се сетимо и сећањем осветимо.

dokument-madjar

Прва страна окупаторовог „пописа“ Жртава „Рације“ у Новом Саду 1942, на који су се после рата ослонили историчари и други. Као што видимо, окупатор овде „признаје“ да је погубио 292 Срба, 8 Мађара, 556 Јевреја, 7 Немаца, 13 Руса, 2 Хрвата и 1 Словака. Наивно је очекивати од окупатора да нам каже целу истину, али овим подацима се већ осам деценија верује. Како се ближимо 80. годишњици погрома, крајње је време да се отресемо ових окупаторових лажи и да мирне и чисте душе гледамо у истину. А истина је да је од 21. до 23. јануара 1942. под лед Дунава бачено преко 5.000 становника Новог Сада, односно сваки десети становник града.

Фалсификована окупаторова подметачина нема упоришта у стварности и треба је за сва времена превазићи.

Александар Вељић,
састављач Спомен списка
идентификованих Жртава
хортијевске јануарске „Рације“
1942. за Нови Сад

Извор:
СРПСКИ КУЛТУРНИ КЛУБ