У СУСРЕТ 80. ГОДИШЊИЦИ ГЕНОЦИДА „РАЦИЈЕ“ 1942: ЧУРУГ, МОЈА НЕПРЕБОЛНА РАНА

racija

Многи не знају да је најмасовнији ратни злочин на тлу окупиране Србије јануарска „Рација“ 1942. мађарског окупатора у Чуругу. Годинама тај Геноцид заокупља моју пажњу и црпи снагу у мом мукотрпном раду да идентифкујем што већи број Жртава. Захваљујући Архиву Војводине, који је фебруара ове године изнео све податке које је после рата о покољу у Чуругу прикупила Анкетна комисија за утврђивање злочина окупатора и његових помагача, успео сам да идентификујем Жртве о којима до ове године нисам знао. Ове године сам такође поново „заронио“ у разне спискове и Попис жртава рата из 1967. у нади да ћу идентификовати још Жртава – и успело ми је!

Један избегли становник Чуруга је Комесаријату за избеглице у Београду посведочио да је у том месту је побијено преко 4.000 људи. После рата су мештани изнели тврдње о 3.800, што се чује у емисији Радио Новог Сада из 1986-те која је, чим је победила на такмичењу радио емисија у Скопљу, тихо забрањена! Међутим, 90-тих година је тај број значајно умањен на мање од 1000.

Не сумњам да је у Чуругу зверски побијено најмање 3.800 Жртава! Толико чурушких Срба је искорењено да више није имао ко да сведочи о њиховом страдању. Из писаних извора и понеког сведочанства рођака и њихових пријатеља, успео сам да идентификујем свих 100 истребљених чурушких Јевреја и тек понешто Рома, као и двоје Мађара о којима мађарска заједница ГЛАСНО ћути, а ћути и о другим мађарским Жртвама из јануара 1942. у јужној Бачкој којима сам ушао у траг. Јасно је да бих идентификовао све Жртве мађарскг порекла да су њихови рођаци и потомци били и остали спремни на сарадњу. Тако, док се ближи 80. годишњица јануарског погрома 1942. у јужној Бачкој, имамо никада више идентификованих Жртава у Чуругу – 1.350, и то: 1.217 Срба, 100 Јевреја, 29 Рома, 2 Мађара и 2 Руса; уз напомену да сам из неколико извора извукао 73 имена за која не знам(о) у овом часу под којим околностима су изгубили животе у Другом светском рату. То значи да ћемо даљим истраживањима идентификовати још Жртава најмасовнијег појединачног погрома у Србији у Другом светском рату!

Начин на који је извршен покољ у Чуругу раван је усташким зверствима у Јасеновцу и одликује се нечовечном шовинистичком србомржњом, антисемитизмом и расизмом! Злочин је тим пре страшнији када имамо у виду да су, изузев три мађарске породице, међу којима је породица Нађ из које су зликовци убили једног младића, сво локално мађарско становништво учествовало у погрому и пљачки најбогатијег места у јужној Бачкој. Геноцид је тим пре чудовишнији зато што је католички свештеник, Балинт Дуп, током мисе позвао мађарске вернике да учествују у „чишћењу“ и помно пратио ток тог крвавог догађаја из своје канцеларије.

До краја живота жалићу што нисам успео да идентификујем све Србе, Роме и Словаке, а вероватно и понеког Немца и Мађара, који су побијени у „Рацији“ 1942. у јужној Бачкој, а успео сам да идентификујем скоро све Јевреје и Русине који су леденог јануара 1942. бачени под лед Тисе и Дунава! Нека Бог опрости свима онима који би могли, а неће да допринесу да се сазна још више и боље о том чудовишном злочину против човечности. Зато ћемо за два месеца подсетити све геслом Грађанског обележавања јануарског Геноцида 1942: 80 ГОДИНА – ГЕНОЦИД НЕ ЗАСТАРЕВА! На то гесло додајем и то да не, заборава нема и неће га бити.

Извор:
СРПСКИ КУЛТУРНИ КЛУБ