Хрватска не одустаје од глорификовања мрачног периода НДХ: Десничари припремају повратак усташа кући

neka crkva

Иницијатива која је добила зелено свјетло Сабора, да буду уређена гробна мјеста убијених усташа и домобрана сахрањених на загребачком гробљу Мирогој, али и покушаји да се код Цркве хрватских мученика у Удбини направи ново “блајбуршко светилиште”, на којем би се одржавала комеморација за све “хрватске жртве из времена НДХ”, вријеђа здрав разум, али указује и на то да данашња Хрватска нема намјеру да се суочи са својом прошлошћу.

Пише: Вељко Зељковић

Каже ово за “Глас Српске” предсједник Удружења “Јадовно 1941” Душан Басташић, наводећи да га није изненадило све ово, јер, како је истакао, не треба заборавити да се сваке године у центру Загреба одржава и помен бившем усташком поглавнику НДХ Анти Павелићу.

– Оно што ме ипак највише брине јесте гласно ћутање европских институција, које олако прелазе преко оваквих и сличних ствари и нових покушаја негације геноцида и холокауста почињеног у вријеме НДХ. Очекујем да српска и јеврејска заједница у Хрватској реагују на ово, али да на ове покушаје ревитализације историје реагују и власти Србије, а поготово Републике Српске, са чијих подручја је највише настрадалих – каже Басташић додајући да након што су аустријске власти одлучиле да ограниче окупљања у Блајбургу, екстремна десница тражи неко своје ново “светилиште” на којем би се окупљала.

Да ли се на овај начин “усташе враћају кући”, Басташић нема дилеме, а што се, између осталог, како је појаснио, може видјети и из готово свакодневних покушаја да се на подручју Хрватске банализирају злочини НДХ те изједначе жртве усташког и антифашистичког покрета.

– Жеља им је да војне формације некадашње НДХ прикажу као легалне те да су се оне наводно бориле против неких терористичких група, које су чинили антифашисти. И онда тим истима је сасвим нормално да на загребачком гробљу Мирогој подигну споменик “хрватским војницима из НДХ”. Ово што се дешава око Мирогоја посебно вријеђа, јер се гробна мјеста, а која планирају да обнове, налазе недалеко од парцеле 142, гдје је сахрањено више од 800, углавном козарачке дјеце – нагласио је Басташић.

У којој су мјери иницијативе уређења гробаља за усташе и домобране на Мирогоју и комеморације за све “хрватске жртве” у удбинској цркви ревизионистичке, недавно је полемисано и на трибини коју је у Загребу организовало Српско привредно друштво “Привредник” под називом “Усташе се враћају кући”. Како је овом приликом истакнуто, након готово извјесне забране “усташког дернека” на Блајбургу комеморација ће се највјероватније преселити пред Цркву хрватских мученика на Удбини. Десно крило Католичке цркве већ је “припремило” овај простор. На службеној страници ове цркве попис је 249 плоча с натписима у спомен на сва “хрватска стратишта”.

Срамотни извјештај

Саборска Комисија за утврђивање ратних и поратних жртава утврдила је у свом извјештају из 2015. да су 90 одсто злочина током и након Другог свјетског рата направили партизани, девет одсто четници, док је за само једно од 700 гробаља, колико их је комисија открила, установљено да су починиоци злочина усташе, а за три њемачка војска. Врхунац овог извјештаја био је Јасеновац. Комисија је установила да је у овом “радном логору” умрло свега 2.238 особа и то претежно због болести.

Извор:
ЈАДОВНО