Александар Јовановић Ћута: Основни циљ протеста није испуњен, позивам све људе да у суботу у 13 часова буду испред Сава центра. Са блокадама се нећемо зауставити док не протерамо Рио Тинто из Србије

cuta1

Основни циљ, а то је протеривање Рио Тинта није испуњен. Ми немамо времена за славље. Свима који славе желим да се лепо проведу. Ја позивам све људе да у 13 часова (у суботу) буду испред Сава центра на старом месту. Ми са блокадама и са протестима се нећемо зауставити, све док не протерамо Рио Тинто из Србије. То је наш основни циљ.

То поручује за Данас Александар Јовановић Ћута, активиста из Покрета Еколошки устанак, након што је председник Србије Александар Вучић, након притиска грађана који су организовали блокаде, одлучио да врати скупштини спорни Закон о експропријацији.

Упитан да ли би због наставка блокада представници власти могли да кажу “ми смо испунули захтеве, зашто сада они и даље блокирају”, Јовановић одговара да “ови са власти, Александар Вучић, није више у позицији да испуњава, него да извршава”.

– Ако мисле да ће протести стати, због тога што је испунио два захтева, грдно се вара. Једино што он треба да уради, да испуни онај захтев од 11. септебра са протеста у Београду, кад је било 20.000 људи, који је испостављен још тада, а то је да се сви уговори који су потписани и споразуми са Рио Тинтом ставе народу на увид, на сто. Да се све то раскида и да се то тера из Србије. Јер то нико нормалан “у кућу не прима” осим Александра Вучића, Ане Брнабић и Зоране Михајловић – истиче Јовановић.

Он за наш лист најављујуе наставак протеста и блокада све до испуњења коначног циља, а то је, према Јовановићевим речима, да се Рио Тинто протера из Србије.

– И да се донесе закон којим ће бити забрањена експлоатација литијума на читавој територији земље. Јер није само Рио Тинто, него су ту и сви ови људи и места, где су различити ти “литијумски предатори” намерачили да спроведу своје криминалне пројекте. Да нам терају људе са земље, да нам отимају воду, ваздух. То се неће зауставити све док Србија не буде очишћена од таквих и да се дозовемо памети – наглашава Јовановић.

Он понавља да нема никаквог прекида протеста и никаквог славља, све док се то не заврши јер, како закључује, “тај посао још није завршен”.

Покрет Еколошки устанак огласио се јуче и поруком на друштвеним мрежама.

– Драги пријатељи и саборци, ово је важна победа грађана, јер смо масовним изласком на улице приморали власт да одустане од предаторских закона – као што смо током протеклих месеци и година зауставили Мини хидроелектране на Старој планини, обуздали уништавање Бара Реве и спречили Закон о водама. Ипак, још увек смо далеко од коначне победе. Немамо времена за славље, јер коначан циљ није испуњен, а то је да дефинитивно протерамо Рио Тинто и план токсичног рудника из Србије и просторног плана Града Лознице. Нећемо стати док не победимо све троваче и загађиваче, било домаће, било стране, У четрвртак увече (синоћ) се одражава велики координациони састанак са активистима и удружењима из 63 града, то јест локација, где су претходних дана организоване блокаде, а на ком ће се заједнички одлучити о наставку блокада и протеста – поручио је на мрежама Покрет Еколошки устанак.

Извор:
НСПМ