Нове антиковид мере на КиМ ступају на снагу сутра

siptari

Косовски премијер Аљбин Курти и министар здравља Рифат Љатифи представили су нове мере за сузбијање пандемије ковид -19, које ступају на снагу од сутра, преноси Коха.

Курти је рекао да је Влада предузела кораке у складу са епидемиолошком ситуацијом на основу четири тачке: доласка грађана Косова из дијаспоре, озбиљне епидемиолошке ситуације у земљама из којих се очекује долазак, ниске стопе вакцинације на Косову и појаве новог соја омикрон који се лакше преноси.

Истакао је да ће, уколико се побољша епидемиолошка ситуација, Влада олакшати мере.

“Најефикасније средство да заштите себе и друге је масовна вакцинација. Немам важнији задатак него да заштитим животе грађана средствима којима располаже Влада. Из тог разлога смо предузели рестриктивне мере. Стално пратимо најновије податке на основу којих ц́емо ажурирати мере у складу са ситуацијом и степеном ризика. Моје опредељење је да у првом тренутку када се наведени ризици ублаже или се покажу мање озбиљним, Влада одмах донесе одлуку о олакшавању мера”, рекао је Курти.

Нове антиковид мере

Ношење маске је и даље обавезно, осим ако управљате возилом или возите чланове породице у аутомобилу, при физичким активностима и на јавним местима док једете и пијете.

За путнике у јавном превозу је неопходан један од ковид -19 сертификата.

Улазак у заторене просторе без маске је забрањен.

Кретање је и даље забрањено од поноћи до пет часова ујутру, осим у одређеним случајевима.

Сви корисници социјалних и пензионих програма су изузети од редовног подношења захтева.

Забрањена је делатност ноц́них клубова и организовање фестивала, концерата, екскурзија, поклоничких путовања и породичних и друштвених славља.

Угоститељским објектима је дозвољено коришћење 50 одсто капацитета у затвореном простору и до 70 одсто на отвореном.

Угоститељске услуге су дозвољене од 5 часова ујутру до 23 сата, а музика до 21.30.

Таксијем могу да се возе само два путника.

Сва лица која улазе на Косово од 3. јануара па надаље морају имати доказ о вакцинацији са две дозе.

До тог датума, лицима која улазе на Косово уз доказ о вакцинацији са две дозе дозвољен је и ПЦР тест не старији од 48 сати уз једну дозу вакцине или једна доза вакцине уз доказ да су прележали ковид -19.

Сви грађани који улазе на Косово, као и лица са привременим или сталним боравишним дозволама, добијају могуц́ност вакцинације путем мобилних тимова на аеродрому у Приштини као и на прелазима у Врбници, Мердару, Белој Земљи и Ђенерал Јанковићу.

Министар Љатифи је најавио да ће вакцинација од следеће недеље да се обавља и викендом.

Извор:
ПОКРЕТ ЗА ОДБРАНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ