Министарство издало локацијске услове за постројење „Јадар“

jadar

Издати су локацијски услови за фазну изградњу процесног постројења за прераду минерала јадарит „Јадар“ на парцелама у Горњим Недељицама и Слатини.

Како се наводи у документу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, издати су локацијски услови „за фазну изградњу процесног постројења за прераду минерала јадарит „Јадар“ у подзони 2А, на к.п. у КО Горње Недељице и КО Слатина, на територији града Лознице, потребне за израду идејног пројекта, пројекта за грађевинску дозволу и пројекта за извођење, у складу са Просторним планом подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита Јадар“.

Подаци су јавно доступни на сајту АПР у Централној евиденцији обједињених процедура за издавање грађевинских дозвола.

Наведено је и на којим катастарским парцелама се планира процесно постројење.

Подсетимо, локацијски услови садрже све урбанистичке, техничке и друге услове и податке потребне за израду идејног пројекта, пројекта за грађевинску дозволу и пројекта за извођење, у складу са законом. Локацијски услови садрже, како стоји у уредби, између осталог и податке о постојећим објектима које је потребно уклонити пре грађења.

Како се даље наводи у документу Министарства које је потписао помоћник министра Бранислав Поповић, просторни развој пројекта „Јадар” „подразумева претходна истраживања и промену намене и режима коришћења простора, изградњу објеката, саобраћајница и инфраструктуре, спровођење рударских активности, прераду руде, производњу, депоновање материјала, успостављање мера заштите и развој других активности на простору укупне површине од око 2.030,69 хектара“, који представља подручје посебне намене у ширем смислу, а што уједно представља и прелиминарни обухват детаљне регулационе разраде планских решења“.

У документу се наводи да је простор потребан за реализацију пројекта Јадар подељен на више зона и подзона. Прва је зона рударских активности – обухвата простор потребан за одвијање рударских активности и простор у коме ће доћи до утицаја тих активности на околину, површине 854,8 хектара који је подељен на две подзоне.

Друга је зона производно-индустријских активности – обухвата простор и површине потребне за изградњу и формирање комплекса у коме се врши прерада руде и даља производња, као и простор у коме ће доћи до утицаја тих активности на околину, укупне површине од 646,54 хектара. Ова зона је подељена на две подзоне.

Прва подзона заузима површину од 79,8 хектара. “Просторним планом се врши трајна промена намене површина и земљишта у овој подзони у грађевинско земљиште посебне намене за производно-индустријске и друге пратеће објекте и активности. У овој подзони се планира изградња индустријског железничког колосека, интерних саобраћајница и других инфраструктурних система и објеката”, наводи се у Локацијским условима.

Како се наводи, у зони производно-индустријских активности планирају се основне активности које обухватају прераду руде и производњу гранулисане борне киселине техничког квалитета, литијум-карбоната (и литијум-хидроксид-монохидрата) и натријум-сулфата. “Поред изградње главног постројења за прераду, у овој зонисе планира изградња објеката за припрему минералне сировине (дробљење, просејавање и др.), транспорт минералне сировине, транспорт отпада, транспорт технолошке воде, интерне саобраћајнице и други инфраструктурни објекти, складишта и магацини, објекти за одбрану од површинских и подземних вода, објекти за пречишћавање отпадних вода, објекти за даље истражне рударске радове, уређаји за мониторинг и др”, наводи се у Локацијским условима.

Извор:
Н1ИНФО