МОЛИТВА ЗА ЖИВОТ: 40-ДНЕВНА КАМПАЊА ЗА ОКОНЧАЊЕ АБОРТУСА У НЕМАЧКОЈ

nemci protiv abortusa

Пише: Јохан Р. Портер

Интервју с Маркусом Ротом из иницијативе 40 дана за живот у Немачкој.

Сваке године око 100.000 деце страда у немачким клиникама и лекарским ординацијама пре него што се роде – уз пристанак немачке државе, која, према члану 2. Основног закона, заправо сваком људском бићу даје право на живот и физички интегритет.

Али хришћани у немачком покрету за живот удружили су снаге у новој иницијативи: 40 дана за живот. Организују молитвене кампање у трајању од 40 дана за окончање абортуса у Немачкој. У интервјуу за iFamNews, Маркус Рот, менаџер кампање за Франкфурт, извештава о раду иницијативе, недавно завршеној јесењој кампањи и правном спору око слободе изражавања на јавним местима.

iFamNews: Широм земље постоје многе молитвене групе које се моле за окончање абортуса. Шта је тако посебно у вези с кампањом 40 дана за живот и колико дуго сте ту?

Маркус Рот: Кампања 40 дана за живот је међународни екуменски покрет. Почевши од прве кампање 40 дана за живот, одржаној у САД 2004. године, иницијатива је постајала све јача и остварила значајан успех. Широм света, покрет сада укључује преко милион молитвених ратника који држе мирна молитвена бдења за окончање абортуса два пута годишње у трајању од 40 дана испред институција у којима се раде абортуси. У Немачкој је покрет заживео у Минхену 2016. године. Од тада је пет немачких градова учествовало у молитвеним кампањама. Посебност у вези са овим покретом јесте то што се хришћани локално организују да би се на духовни начин посветили борби за културу живота. Верујемо да се абортус може окончати ако преобратимо људе, а да такав преображај и изградња културе живота морају почети у самим срцима. Од осталих пролајф организација разликујемо се по томе што се не залажемо за право на живот на политички начин, већ се молимо за нерођену децу, за мајке, за саветнике за кризну трудноћу и лекаре који раде абортусе. Од 2004. године, преко 20.000 деце спасено је од абортуса захваљујући молитвеним бдењима у кампањи 40 дана за живот. Чак 288 радника у абортивној индустрији напустило је посао, а 114 центара за абортус затворено је у контексту молитвених бденија.
Наравно, можете рећи да је ово кап у мору кад погледамо ужасан број абортуса широм света. Али довољно је погледати појединца да бисте разумели колико је сјајно спасти жене и децу од абортуса и понудити излаз људима који раде у абортивној индустрији. Само ове јесење кампање широм света забележено је 779 деце која су спасена од абортуса. Морамо да се носимо са ударцима које нам упућују. Свако од ове спасене деце је особа која може да живи, која може да се смеје јер су током молитвених бденија људи видљиво на улице изнели наду у Божију силу.

iFamNews: Како сте дошли на идеју да се удружите у молитви у трајању од 40 дана?

Маркус Рот: Идеја о посту и молитви од 40 дана везана је за прву кампању 40 дана за живот у САД. У Тексасу се 2004. године окупио мали круг активиста за живот са жељом да се помоле. Током ове молитве, активисти су добили инспирацију да организују 40-дневно молитвено бденије које ће се непрекидно и мирно одржавати испред локалне клинике за абортус Планираног родитељства. Број 40 нам је познат из „Светог Писма“ и у разним епизодама стоји као знак Божје воље да одведе изабрани народ до слободе и искупљења. Зашто се и ми не бисмо препустили Господу да чује наше жеље путем поста и молитве? И у Немачкој је, у кампањама које смо до сада организовали, на почетку постојала жеља да се на зло абортуса не одговара гласним протестима, већ мирном молитвом, и да светлост наде коју имамо захваљујући вери треба да однесемо у мрак ових околности нашег света. Бог воли сваког појединца, и нерођено дете и доктора који ради абортус. Позвани смо као хришћани да сведочимо Божју љубав и милост, и то је полазна тачка с које смо се придружили овом покрету. У Франкфурту смо успели да спроведемо 10. кампању ове јесени.

iFamNews: Управо сте завршили 40-дневну промоцију. У којим градовима сте били присутни са иницијативом и да ли сте се молили? Како конкретно изгледа то време када се молите?

Маркус Рот: Ове јесени, успели смо да одржимо кампање у Минхену, Франкфурту, Пфорцхајму и Пасауу. Током 40 дана, свакодневно се одржавају молитвена бденија испред локалних установа за абортус. Број сати варира у зависности од локалних околности и броја активиста који учествују у иницијативи. Различите групе и појединци преузимају на себе одређено време за молитву и могу их уредити на свој начин. У Франкфурту се обично молимо у групама од 5 до 20 људи. Често се моли бројаница – и то на различитим језицима, јер су с нама учесници из различитих парохија. Молитвено време није стриктно организовано, већ се одржава тако да сви могу да учествују – било да су католици или протестанти, уз традиционалне латинске молитве или харизматске похвале; свако ко жели да се моли за крај абортуса и културу живота наћи ће своје место код нас. Кад је реч о немачком говорном подручју, ове године смо посебно захвални за прву кампању 40 дана за живот у Бечу. У неким местима, попут Франкфурта, независни тимови састављени од различитих заједница организују локалне четрдесетодневне кампање. У Бечу је организација Млади за живот Аустрије одлучила да преузме организацију кампање. Грађани Беча могли су директно да учествују у међународној кампањи уз свакодневну молитву од 24 сата. Филм Непланирано помогао је да се глас о покрету још више прошири и ми смо уверени да ће се још градова придружити иницијативи.

iFamNews: Сигуран сам да се многи људи редовно и тихо моле за окончање абортуса. Ви се молите и испред саветовалишта Pro Familia која издају потврде за обављање абортуса. Зашто се јавно молите под носом организација за абортус?

Маркус Рот: Део концепта 40 дана за живот јесте да наду у Божју моћ јасно покажемо на улицама. Абортус није апстрактан проблем друштва, већ се дешава у нашим градовима и погађа људе у нашем непосредном окружењу. Пошто медији и политика намерно замагљују питање абортуса, верујемо да је важно да се кроз локална молитвена бдења донесе нова свест о том питању. Зато се молимо јавно. Али не било где у јавности – идемо на места где је абортус конкретан проблем кроз медицинску имплементацију или саветовање о кризној трудноћи. Не молимо се против одређених особа, већ за све људе који су погођени абортусом. Ово укључује и жене које траже савет у кризним ситуацијама, на пример од саветовалишта центра Pro Familia, али и запослене у организацијама за абортус који такође имају право да знају за Божју милост.

iFamNews: Ваше молитвене кампање не пролазе без изазова. Пре неколико месеци скупштинске власти града Франкфурта забраниле су вам да се молите пред саветовалиштима Pro Familia у Франкфурту. Како је до тога дошло?

Маркус Рот: Од почетка иницијативе у Франкфурту у пролеће 2017, медији су намерно приказивали кампању у лошем светлу. Оптужени смо да смо овим бдењима приморавали труднице које траже помоћ у саветовалишту Pro Familia да „пролазе кроз шибу“. Чињеница је да нисмо лично пришли ни једној жени, већ смо се све време мирно молили испред саветовалишта. Надлежни су такође били свесни да нисмо контактирали с трудницама и да није било никаквог малтретирања и претњи. Нажалост, хесенски министар унутрашњих послова Петер Бојт, који је притом из Хришћанско-демократске уније, попустио је под притиском абортивног лобија и декретом Министарства унутрашњих послова наложио скупштинским властима Хесена да сва окупљања која су пријављена да ће се одржати испред абортивних клиника или саветовалишта помере на 150 метара изван видокруга тих објеката. То је озбиљно задирање у Уставом загарантовану слободу окупљања, која предвиђа слободан избор места окупљања ради изношења мишљења. Али овде није реч само о слободи окупљања, већ и о слободи изражавања, а посебно о слободи богослужења док се окупљамо на молитви. У основи, забрањена је јавна молитва, што није обухваћено Уставом. Сам град Франкфурт је, на наговор активиста за абортусе, приликом испитивања правне ситуације дошао до закључка да молитвена бденија не могу бити тек тако измештена. Сада наша бдења морају да се одржавају током радног времена саветовалишта Pro Familia на оближњој раскрсници ван видокруга саветовалишта.

iFamNews: Шта мислите о овој забрани? Хоћете ли предузети неке правне кораке?

Маркус Рот: Због премештања места окупљања од стране града Франкфурта, сада се молимо дању на месту где се бдењу придаје још више пажње. Стога можемо мирно да се носимо са забраном. Међутим, правно ћемо оспорити ову зону забране окупљања. Зато смо поднели тужбу против града административном суду у Франкфурту у којој инсистирамо на нашем праву на окупљање. Суђење о томе одржаће се почетком децембра и ми се радујемо што ћемо видети како ће се процес одвијати. У основи, ове „тампон зоне“ нису појава везана само за Франкфурт. И у Пфорцхајму је Кампањи 40 дана забрањено да се моли испред саветовалишта Pro Familia. У току су покушаји да се сличне „тампон зоне“ успоставе широм Европе. Ове године то је извршило посебан притисак на наше пријатеље из иницијативе 40 дана за живот у Шпанији. Занимљиво је да се може приметити да овакве забране уопште немају жељени ефекат и не доводе до смањивања молитвених бденија, већ напротив. Док абортивни лоби покушава да ограничи окупљања молитвених бденија кроз бирократију и одговарајуће законодавство, покрет за живот у Европи наставља да расте.

iFamNews: Да ли имате потешкоћа да пронађете учеснике за молитву због здравствене ситуације?

Маркус Рот: Наравно, криза с вирусом корона донела нам је и многе потешкоће, пошто смо добили додатне захтеве за окупљања на улици, а уобичајени састанци ван бдења више нису били могући. Али опет, мора се напоменути да здравствене мере не успоравају раст покрета. Нарочито у Франкфурту могли смо да приметимо значајан пораст учесника прошле године. Кризна времена увек доносе и прилике. Многи људи су дошли у ситуацију да преиспитају своје приоритете током епидемије вируса корона, и сада су још чвршће посвећени култури живота.

iFamNews: Како људи могу доћи до вас, подржати вас или чак постати део ваше молитвене заједнице?

Маркус Рот: Могу ступити с нама у контакт у било ком тренутку путем наших канала на друштвеним мрежама. У току наредне године сигурно ћемо бити доступни на пролајф догађајима у Немачкој. Наредна кампања почиње следеће Чисте среде. Ако сте заинтересовани за покрет и желите да ступите у контакт с нама, слободно нас контактирајте путем интернета.

Извор:
ИФН