И у Острог само са ковид пропусницом – већ од среде

crkva

Националне дигиталне ковид потврде од 1. децембра биће потребне у Црној Гори за боравак у унутрашњости угоститељских објеката, присуство културним и спортским догађајима, те за улазак у вјерске објекте, теретане, позоришне и концертне хале, саопштиле су недавно здравствене власти.

Из Митрополије црногорско-приморске Спутњику су саопштили да је њихов став о овоме изрекао отац Гојко Перовић током суботње бесједе у цркви Светог Ђорђа у Подгорици.

„Црквена заједница мора промовисати поштовање медицинских мјера против епидемије. Ко од нас мисли да те мјере не треба поштовати, нека такво мишљење задржи за себе“, казао је он.

„У заједници, на нашим сабрањима, морамо показивати ту врсту бриге и међусобне пажње која пази на све те мјере прописане од стране здравствених радника. Црква не смије постати мјесто из којег се шири прича да су здравствене мјере нешто сувишно и непотребно”, поручио је Перовић.

Он је тада истакао да ако неко од вјерника има неку дилему по питању мјера, а да су оне оправдане, „то онда треба да буде предмет његовог духовног разговора и савјетовања са пастиром“.

„Не могу и не смију појединачне дилеме да се приказују као став Цркве. Став Цркве као заједнице је више пута поновљен и врло је јасан: поштовање здравствених мјера. Уз такав став наравно иде и овај други да Црква никада, ни по коју цијену – било каква невоља или епидемија да је у питању – неће оставити ниједног свог вјерника без молитве, без благослова и без упражњавања светотајинског живота”, закључио је Перовић.

Незванично се, иначе, може чути да није баш јасно како да ковид потврда није потребна за улазак у бизнис центре, а јесте за вјернике у духовне храмове, с обзиром да је у току пост и да Црква не жели никога да приморава да се вакцинише или не, те да је то питање воље појединца. Остаје непознаница и ко ће и како контролисати вјерникекоји имају потребу да уђу у цркву, а можда немају ковид пропуснице.

Увођење ковид пропусница за запослене у јавној управи се пак одлаже до коначног изјашњења Министарства правде.

„Прелиминарно нисмо могли да дамо позитивно мишљење за овај начин увођења ковид потврда у јавној управи. Процијенићемо ризике да црногорски Устав и обавезе које имамо у односу на очување људских права и слобода буду у потпуности испоштовани. У том контексту смо опрезни са увођењем ковид потврде у јавној управи, иако многи индикатори говоре о томе да постоји потреба”, казао је недавно државни секретар Министарства правде Борис Марић.

Ковид потврде су у Црној Гори уведене још летос када су биле обавезне за унутрашњост угоститељских објеката, а на новинарско питање да ли је Министарства здравља тада тражило мишљење Министарства правде, министарка Боровинић Бојовић је одговорила потврдно.

Извор:
СПУТЊИК