Лозница: Одржан протест испред скупштине града, где је требало да се одржи седница локалног парламента у вези са петицијом против изградње рудника литијума

loznica-protest

Шта знамо до сада?

  • На раније заказаној седници локалног парламента требало би да се одлучује о петицији коју је потписало 5.400 грађана из Горњих Недељица и Лознице;
  • У сусрет седници, еколошки активисти најавили су окупљање испред општине;
  • Према последњим информацијама, седница је отказана касно синоћ, али о томе нема званичне потврде;

Протест подршке петицији против Рио Тинта – коју је у Лозници потписало око 5.000 људи – одржан је данас у том граду испред зграде општине, у сусрет отказаној седници општине на којој је требало да се одлучује о овом питању. Грађани су поручили да не желе Рио Тинто у свом граду, затражили подршку од СПЦ, а ппоздравили су и ослобађање Драгана Миловановића Црног, Шапчанина ухапшеног у суботу након блокаде.

11:40 Организатори позвали грађане да се разиђу

„За данас смо завршили, али тек смо почели. Чекамо Рио Саву да нам отвори папире. Чекамо – још мало. На крјау, да завршимо са оним што је подигло Србију, а то је љубав. Деца из целе Србије шаљу деци јадра – лепоту, уметност и љубав“, рекли су организатор.

Затим се обратила Ана Ђорђевић из Шумадије, која је показала радове деце о Јадру.

„Не дајте да ваш завичај умре и нестане. Нека ваше село остане чисто и да вас нико из њега не избаци“. Поруке и радови залепљени су на врата општине. Окупљени су жвиздуцима дочекали вести о томе да је председник Вучић потписао Закон о референдуму, чиме је исти ступио на снагу.

11:30 Поздрав за Црнога

Окупљени грађани примили су вест да је Шапчанин Драган Миловановић пуштен из притвора, што су пропратили овацијама.

11:05 Говорници се смењују, скандира се против Рио Тинта

Протест у Лозници и даље траје, уз повике против Рио Тинта. Окупљени траже и реакцију СПЦ, која им је – како је нова.рс и писала – забранила окупљања у порти локалних цркава. Активисти и окупљени грађани траже објашњење и од патријарха. „Бранимо жртве ратника са Колубаре“, кажу окупљени.

10:37 Душан Филиповић адвокат који брани активисте: Нећемо да будемо пилот пројекат

Нигде у свету не постоји такав рандик. Па направите га у Русији, у Мађарској, па дођите у недељице да разговарамо. Нећемо да будемо пилот пројекат. Чекамо вас овде, чекамо скупштину, мораћете да кажете нешто о 5.000 потписа грађана Лознице. Пренесите поруку из Лознице – Србија се данас брани из Лознице. Пренесите да сија сунце, да оно нема везе са мафијашима. Овде смо да бранимо земљу.

10:25 Професорка Биолошког факултета Љиљана Томовић: Пола Србија неће имати пијаћу воду

Имате 145 заштићених врста биљака и животиња на овом подручјуз. У студији Биолошког факултета нађена је једна врста биљака које има само овде. Пола Србије неће имати где да пије воду. Па где ћете? У иностранство? па ми смо у опасности да постанемо колонија, људи.

10:20 Скупштина закључана, нема седнице

Како јавља репотер нова.рс са лица места, зграда општине је закључана и седнице – по свему судећи – дефинитивно неће бити.

9:55 Одборница: Ево га народ

Душица Баровић, одборница у локалној скупштини у Лозници, рекла је да јој је јављено синоћ да је седница отказана.

„Где то има да се тако ради, у којој земљи, а није недођија?“, рекла је она, и додала да иде у скупштину.

9:45 Активисткиња из Недељица: Ово је хемија, није политика!

Ако вам је академик рекао да ће загађење бити велико, јер хемија је наука – није политика, ко су они да кажу да наши академици не знају ништа? Две године ишли смо на разговоре, питали смо све што смо вам рекли: где ће бити рудник, колики ће бити рудник, шта ће бити са водом, ваздухом…Они немају одговор. Паника је настала кад су угинуле четири здраве срне. Свима смо пријавили.

Не знамо да ли је седница отказана, ни шта ће бити. Папир мора да се да – ако је отказана, зашто је отказана? Колоне људи су блокиране да уђу у Лозницу.

9:32 Почео протест у Лозници

Како јавља репортер нова.рс почео је протест испред општине Лозница.

9:20 Манојловић: Овако достојанствене протесте Србија није видела

Представник организације Крени-Промени Саво Манојловић оценио је данас да Србија не памти достојанствене и величанствене протесте какви су одржани током викенда, а да инциденти са протеста иду на душу надлежних у полицији. Он је за данашње издање листа Нова казао да је полиција одбила понуду да контролисано дозволи блокирање најважнијих саобраћајница и аутопута као и да је министар полиције Александар Вулин најавио да ће по сваку цену спречити градјане да се побуне.

„Нико није јачи од народа када се добро организује и има јасан план“, рекао је.

Манојловић је навео да организација Крени-Промени нема информације колико људи је приведено током протеста у суботу, наводећи да су позвали градјане којима треба правна помоћ да се обрате тиму те организације као и да се велики број адвоката одвојено организовао да пружи правну помоћ приведенима.

Опширан интервју са Манојловићем читајте у штампаном издању новине Нова.

8:50 Зеленовић: Чекамо званичну одлуку – има ли седнице или не

Небојша Зеленовић, лидер Заједно за Србију, рекао је кратко за Нова.рс да и даље немају званичну информацију да је данашња седница о петицији грађана у Лозници отказана. Усмено преношење отказивања седнице, каже, није по прописима.

8:35 Последње информације: Црни је још у притвору

Према незваничним информацијама од извора блиских породици Миловановић, Црни – мушкарац који је ухапшен након што је спречио возача багера да прегази демонстранте у шапцу – и даље се налази у притвору. Чека се да судија за претходсни поступак данас одлучи о његовом евентуалном пуштању на слободу.

Извор:
НСПМ