Ештон задовољна динамиком удаљавања „Косова“ од Србије (видео)

ЛУКСЕМБУРГ – Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон оценила је данас у Луксембургу да су Београд и Приштина постигли напредак у правцу видљиве и одрживе нормализације односа.

„Заједно са комесаром за проширење (ЕУ) Штефаном Филеом упутила сам писмо чланицама Уније о ‘напретку у правцу видљиве и одрживе нормализације односа Србије и Косова'“, подсетила је на конференцији за новинаре Кетрин Ештон, која учествује на дводневном заседању Савета за спољне послове ЕУ у Луксембургу.

„Нарочито сам се усредсредила на два аспекта напретка – прво на неповратност тог процеса и квалитаивно побољшање односа“, које се, како је навела, односи на размену официра за везу и наставак рада на спровођењу бриселског споразума.
Она је раније данас најавила да ће се о извештају о напретку који су постигли Србија и Косово разговарати сутра.

Савет за спољне послове ЕУ данас се састао на нивоу министара иностраних послова, под вођством Ештонове, на коме би требало да буде донета одлука о отварању новог поглавља о регионалним политикама.

Министри ће сутра и званично разговарати о Србији, а предвиђено је да већ до подне усвоје закључке који би три дана касније требало да буду усвојени и на бриселском самиту.

Ештонова и Филе упутили су у петак заједничко писмо чланицама ЕУ, у коме траже „јасну позитивну одлуку“ о отварања преговора о придруживању са Србијом.

У четири странице дугом писму у које је Тањуг имао увид констатује се да су Београд и Приштина постигли „значајан напредак“ у нормализацији односа, што је био услов који је Савет поставио у децембру да би Србија добила датум за почетак преговора.

Линк ка видео прилогу

ТАНЈУГ