ОВАКО НИЈЕ БИЛО НИ ЗА ВРЕМЕ ИИ СВЕТСКОГ РАТА: ИТАЛИЈАНСКИ ГУВЕРНЕРИ ПОЗИВАЈУ ДА СЕ НЕВАКЦИНИСАНИМА ЗАБРАНИ КРЕТАЊЕ

sertifikat-vakcine

Пет гувернера Италије позвало је на увођење мера изолације за невакцинисане, по узору на Аустрију, док Чешка и Словачка такође покушавају спровести сличне мере.

Након што је Аустрија ставила невакцинисане под изолацију, спречавајући их да напусте своје домове из било чега другог осим „есенцијалних разлога“, полиција је виђена како патролира супермаркетима и аутопутевима и проверава статус вакцинације становника.

Неколико савезних држава у Немачкој такође је најавило да ће забранити невакцинисанима приступ бројним местима.

Чешка такође, и како је кренуло цела ЕУ ће применити ове сумануте мере.

Сада би се невакцинисана популација Италије, која износи око 7 милиона, могла суочити са истим обликом медицинског апартхејда.

„Они који су вакцинисани не би требало да трпе евентуалне нове блокаде. Ограничења би се требала односити само на оне који нису вакцинисани”, рекао је Massimiliano Fedriga, гувернер Friuli-Venezia Giulia на североистоку земље.

The Telegraph извештава да “његов став подржавају гувернери Тоскане, Калабрије, Лигурије и Пијемонта.”

Бивши премијер Matteo Renzi поновио је захтев, твитујући: „Нисте вакцинисани? Онда остани код куће.”

Одлазећи премер Чешке Андреј Бабиш такође је најавио да ће невакцинисанима бити забрањен улазак у трговине и ресторане, уз могућност да се уклони негативан тест (упркос чињеници да вакцинисани и даље могу преносити вирус).

“Број мртвих расте; ситуација је озбиљна. Вакцинација је једино решење, другог нема”, рекао је Бабиш.

У међувремену, Словачка ће гласати о забрани да невакцинисани немају приступ тржним центрима, хотелима, великим јавним скуповима, теретанама и базенима.

Упркос томе што је целокупна одрасла популација вакцинисана, Гибралтар такође позива људе да не присуствују скуповима и отказао је своје божићне прославе.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА