Ратко Ристић: Министарство рударства и енергетике бахато дели права за истраживање литијума. Само у Јадру предвиђено да депоније садрже око 6.000 тона арсена. Једино отпор грађана даје наду да неће доћи до реализације пројекта Јадар

Ratko-Ristic

Министарство рударства и енергетике често се понаша као да управља територијом од више милиона квадратних километара и то ради врло „опуштено“ и бахато, делећи права за истраживање литијума, изјавио је дневном листу Нова декан Шумарског факултета у Београду Ратко Ристић.

Како је упозорио, уколико би се следило такво поступање Министарства, онда би пола Србије било раскопано и прекривено џиновским депонијама.

Он је предочио да је само у Јадру предвиђено да депоније садрже око 6.000 тона арсена и оценио да је тај пројекат негација свега онога што је глобални концепт заштите животне средине.

Према његовом ставу, тај пројекат значи уништавање хиљада хектара земљишта и шумских екосистема, као и врло висок ризик од загађења површинских и подземних вода.

Ристић сматра да Србија није дужна да жртвује свој простор и људе да би поправљала стање животне средине на глобалном нивоу коју су покварили неки други.

Потенцијални референдум о том пројекту он види као покушај бега државног врха од одговорности.

Ристић је уверен да једино отпор грађана даје наду да неће доћи до реализације пројекта Јадар.

Извор:
НСПМ