ПОВРАТАК ГАДАФИЈА! НАСЛЕДНИК МОАМЕРА ГАДАФИЈА ПОДНЕО ДОКУМЕНТА ЗА ПРЕДСЕДНИЧКУ КАНДИДАТУРУ

gadafi mladji

Саиф ал-Ислам Гадафи, син бившег либијског лидера Моамера Гадафија, поднео је документе за кандидатуру за председника. Он има међународну потерницу због своје улоге у рату у Либији 2011. године, који је његовог оца коштао моћи и живота.

Овај 49-годишњак је регистрован као кандидат на председничким изборима 24. децембра, потврдила је изборна власт подељене земље. Локални медији објавили су снимак на којем се види како Гадафи Млађи предаје папире у изборном центру у југозападном граду Сабха.

Носио је традиционалну бедуинску одору и турбан који је био сличан ономе што је носио његов покојни отац када је наглашавао своје племенске везе. Имао је и дугу проседу браду.

Децембарски избори су најновији покушај да се помири северноафричка нација која је и даље дубоко подељена и осиромашена деценију након што је кампања НАТО бомбардовања помогла антивладиним снагама да свргну и убију Моамера Гадафија.

Ако гласање прође како је планирано, Саиф ал-Ислам ће се борити против кандидата из различитих фракција. Међу њима су војни командант Калифа Хафтар са истока, Абдул Хамид Дбеибех, који је премијер Владе националног јединства коју су признале УН у главном граду Триполију и председница парламента са седиштем у Тобруку, Агуила Салех.

Саиф ал-Ислам ће се кандидовати као члан групе лојалиста свог оца, Народног фронта за ослобођење Либије, који је формално основан 2016. Очекује се да ће апеловати на носталгичаре за економским просперитетом и стабилношћу који су обележили дугу ауторитарну владавину његовог оца Либијом.

Међународни играчи подржавају изборну трку. У петак су окупили заинтересоване стране на конференцији у Паризу и обећали су да ће подржати исход избора. Још увек нема договора о правилима по којима ће се избори одржати.

Саиф ал-Ислам је већину протекле деценије провео повучено, делимично зато што је провео много година у заточеништву у северозападном граду Зинтан. 2015. године самопроглашене власти у Триполију судиле су му у одсуству и осудиле га на смрт због наводних злочина почињених током рата 2011. године, али је полиција из Зинтана одбила да га преда на погубљење. Наводно је ослобођен 2017.

Његову кандидатуру за председника додатно компликује трајни налог за његово хапшење који је Међународни кривични суд (МКС) у Хагу издао због његове улоге у рату 2011. године.

Гадафијев потомак образован у Великој Британији, кога су многи на Западу доживљавали као пожељног будућег владара Либије, стао је чврсто на страну свог оца када су наоружани побуњеници које подржава Запад устали против његове владавине.

Фади Ел Абдалах, портпарол МКС-а, је цитиран када је рекао да суд „не коментарише ниједно политичко питање“, као одговор Сундаy Неwс-у, док је потврдио да се правни статус Саифа ал-Ислама у очима МКС „није променио”.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА