Граница Пољске и Белорусије: Велика колона миграната ушла у Пољску, чује се пуцњава; Литванија послала војску на границу са Пољском; Туск: Размотрити ситуацију на граници у оквиру НАТО

polska1

Колона илегалних миграната напустила је територију Белорусије и ушла у Пољску. Варшава за то оптужује белоруске власти наводећи да је то „још једна акција белоруског непријатеља усмерена на Пољску“.

Белорусија, с друге стране, саопштава да предузима потребне мере за обезбеђивање несметаног функционисања међународног саобраћаја, као и безбедности људи који се крећу ауто-путем.

Због великог прилива миграната, Литванија је послала војску на границу са Пољском и Белорусијом, а власти ће, како јавља Ројтерс, разматрати увођење ванредне ситуације на граници.

20:50  – САД су забринуте ситуацијом на белоруско-пољској граници и позивају Минск да заустави „кампању стварања необичних токова миграната“ у Европу, изјавио је представник Стејт департмент Нед Прајс.

19:40  – Пољска затвара гранични прелаз Кузница на граници са Белорусијом, саопштила је пољска Гранична служба.

18:16  – Чује се пуцњава на граници Белорусије и Пољске, саопштио је Спутњику званични представник граничне службе Белорусије Антон Бичковски.

„Чује се пуцњава са пољске стране. Разлог нам је непознат“, рекао је Бичковски.

17:14 – Према подацима Пограничне службе Белорусије, више од 2.000 избеглица се налази испред пољске ограде. Они су више пута покушавали да обавесте пољску страну да су напустили земљу јер им је живот био у опасности.

„Без обзира што у том тренутку мигранти нису били агресивни, умести да покушају да реше ситуацију, војска је подигла и авијацију како би извршила психолошки притисак. Поред тога, против људи који траже заштиту употребили су и гас“, наводи се у саопштењу.

Према подацима пограничног комитета, „као одговор на неоправдану примену специјалних средства, део избеглица је прешао у одлучујуће акције и почео да руши пољску ограду“.

16:54 – Ситуација на граници Белорусије и Пољске је крајње напета, саопштила је белоруска Гранична служба.

16:30 – Два батаљона пољске војске су мобилисале због ситуације са мигрантима на граници са Белорусијом, наводи се на твитеру војске.

16:21 – На граници има много жена и деце, укључујући бебе.

15:41 – На граници Белорусије и Пољске налази се око 3.000 миграната. Они су почели да подижу шаторе и пале ватру, саопштила је агенција Белта.

15:38 – НАТО: Недопустиво понашање званичног Минска на граници са Пољском

НАТО је оптужио Минск да користи нелегалне мигранте који желе да уђу у ЕУ као „хибридну тактику“ и саопштио да је недопустиво такво понашање.

Како се наглашава, Алијанса је забринута ескалацијом напетости на граници Белорусије и Пољске.

15:28 – Председник Пољске Анжеј Дуда заказао је састанак поводом ситуације на граници са Белорусијом, саопштио је Биро за националну безбедност земље.

„Због ситуације на пољско-белоруској граници председник Пољске Анжеј Дуда ће се данас у 14.30 састати са премијером, министрима и шефовима (специјалних) служби“, наводи се у саопштењу.

14:30 – Туск: Размотрити ситуацију на граници у оквиру НАТО-а

Бивши шеф Европске комисије, бивши премијер Пољске и актуелни опозициони лидер Доналд Туск сматра да је неопходно да се сазову консултације унутар НАТО-а о миграционој кризи на пољско-белоруској граници.

„На прагу смо заоштравања наших односа са источним суседом. Веома сам забринут због онога што се данас дешава и што ће се вероватно дешавати у наредним сатима на нашој источној граници“, рекао је Туск новинарима.

„Можда је време да размислимо о томе да ли треба да покренемо члан 4 НАТО-а ако је наша граница директно подвргнута физичком притиску уз учешће Белоруса, односно, говорим о белоруским службама“, рекао је он.

Према његовим речима, ово је повод за почетак консултација у оквиру Северноатлантског пакта, пошто се већ ради о безбедности читаве источне границе Европске уније и земаља НАТО-а као што су Пољска и Литванија.

Члан 4. Северноатлантског уговора предвиђа да ће се стране заједнички консултују сваки пут када, по мишљењу неке од страна, буду угрожени територијални интегритет, политичка независност или безбедност било које стране.

14:19 – Илегални мигранти који успеју да се пробију из Белорусије у Пољску биће враћени у Белорусију, изјавила је портпаролка пограничне страже Пољске Катажина Зданович.

„Ако пређу границу како тренутно покушавају, онда ће, наравно, та лица одмах бити враћена у Белорусију“, рекла је портпаролка.

Она је истакла да нико од илегалних миграната који су у понедељак у великом броју стигли на пољско-белоруску границу није поднео захтев за азил.

Како је навела, током покушаја пробоја границе ниједан илегалац није успео да уђе у Пољску.

13:33 – Пољско Министарство унутрашњих послова саопштило да је спречен први покушај упада на територију Пољске.

Портпарол пољске владе саопштио је да су мигранти дошли до границе и почели да покушавају да нелегално пређу границу.

„Део је већ покушао да пређе границу. Погранична стража их је привела, ако се ради о преласку границе“, рекао је он.

13:21 – Део миграната покушава да пробије белоруско-пољску границу.

У Европи пажљиво прате ситуацију на белоруско-пољској граници, саопштила је прес служба Европске комисије.

Са своје стране, Министарство спољних послова Немачке веома је забринуто због ситуације на белоруско-пољској граници.

Немачка се заложила за заједнички одговор ЕУ на ситуацију са мигрантима. Може да се разговара и о продужењу санкција и о помоћи земљама у заштити спољних граница, изјавио је портпарол немачког Министарства спољних послова Андреа Засе.

12:59 – Портпарол Граничног комитета Белорусије Антон Бичковски изјавио је за Спутњик да не искључује могуће провокације из Пољске како би оправдали употребу силе и специјалних средстава према мигрантима.

12:53 – Како јавља белоруски Спутњик, пољски војници употребили су против миграната сузавац.

Како је за Спутњик рекао извор упознат са ситуацијом, мигранти су се унапред договорили да се данас окупе у великом броју на граници. Они имају групе и четове на месинџерима – по 4-5 хиљада људи, преко којих се координишу.

Како пише агенција Белта, један од млађих миграната испричао је да се у групи налази око 1,5 хиљада људи и да је крајња дестинација за многе Немачка.

„Скоро сви смо Курди. Са нама су деца, труднице, немамо воде, хране, топле одеће. Али не дају нам да пређемо пољску границу“, преноси Белта напомињући да су неки људи покушали неколико пута да пређу границу, али да их је пољска војска враћала. Мигранти траже да се о њима извести „у Немачкој, у Француској, да се исприча у Европи“.

12:43 – У Пољској сазван антикризни штаб, појачана борбена готовост

Због ситуације на граници премијер Пољске хитно је сазвао антикризни штаб, саопштио је портпарол пољске владе Петар Милер.

Он је додао да ће за 13 часова заказана седница антикризног штаба на којој ће учествовати премијер Пољске Матеуш Моравјецки, председник владајуће партије „Право и правда, вицепремијер Јарослав Качињски, министар одбране Мариуш Блашчак и министар унутрашњих послова Маируш Камињски.

Због ситуације је повећана и борбена готовост пољских трупа.

„Повећавамо борбену готовост наших снага као подршку граничарима“, наводи се на званичном налогу на Твитеру снага територијалне одбране.

12:39 – Кремљ: Минск предузима потребне мере у вези са ситуацијом са мигрантима

У Кремљу не сумњају да белоруске власти предузимају све неопходне мере како би осигурале безбедност и Русије и Белорусије у вези са ситуацијом са мигрантима на пољско-белоруској граници, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Наравно, ми овде не сумњамо да миграционе службе Белорусије предузимају све неопходне мере како би одржале ситуацију у законским оквирима“, рекао је Песков.

Извор:
НСПМ