Ранко Пивљанин: Је ли Сента за орден или за метак?

collage-koluvija-

А је’л има можда председник Србије вишка два ордена (ако нема, нек позајми из Патријаршије, тамо тога претиче) да их окачи на вратове Слободана Миленковића Сенте и Душана Матића? Пошто је господин Вучић често потпуно необавештен и склон да живи блажен у незнању (не зна Милана Радојичића, не зна Звонка Веселиновића, не зна Предрага Колувију, не зна Вељка Беливука, не зна за Скај апликацију и меша је са скајпом – испада да зна само Ангелу Меркел и брата Сија) да му приближимо о коме се ради.

Миленковић је донедавно био начелник Одељења за борбу против дрога београдске полиције, тренутно прекомандован да истражује ратне злочине (???), а Матић његов колега. А зашто да их одликује? Па, они су, господине председниче, открили оно о чему ви, такође, појма немате: једну плантажицу, ту негде у кићаном Срему на којој је тако добро успевала марихуана да се мерила тонама. Није Јованче, помешали сте – то је онај Ћопићев дечак из „Орлови рано лете“ – ово је Јовањица, често то буде на вестима и у новинама, а мало и у суду.

Да ли ја то чујем да се за такве ствари полицајци не одликују, него се смењују, прогоне и још им се прети ликвидацијама? Ма, је ли могуће? Добро, ако је тако, онда одликујте полицајце и припаднике БИА и ВОА који су тамо стражарили. Знааам, сад се ви питате шта ће агенти тајних служби на пољопривредном добру. И ја се питам, председниче, а и народ се пита. Шта да вам кажем, певали додоле кад закаже киша, чували плантажу од злих погледа да не урекну стабљике веселе биљке и организовали дочек кад тамо у посету стигне неки високи државни функционер. Јесте, председниче – знам да не знате, откуд би знали – долазили ови ваши тамо, био у Јовањици и Александар Вулин, тада у улози министра за рад и социјална питања. Сад ћете се ви, чуду се чудећи, запитати шта ће он на плантажи? Не могу вас оставити у незнању – ишао је да окопава и залива. Конопљу? Ма, нееее, парадајз председниче, замислите никло и то, изгледа нанеле птице семе, примило се, разгранало, чист органик, а суша ударила. И Вулин, шта ће, обуче оно плаво радничко одело са све трегерима, мотику и канту у руке и удри. У поверењу, био тамо после Вулина и онај Зоран Бабић, ма, сетићете се ко је.

И како изгледа ова хумореска, господо из власти, јел се добро зезамо, а? Е, па није зезање кад се прогоне, малтретирају и смењују часни полицајци који су, радећи професионално свој посао, открили такав криминал, под државним/режимским покровитељством, као што је плантажа марихуане у Јовањици. Шта сте хтели – да легализујете марихуану, па да будете први у послу?

Још мање је зезање, ако се тим људима мафијашки прети да ће изгубити главу. Као што није за зезање и није лепо кад постројите припаднике Жандармерије у Краљеву, у зениту кризе на северу Косова, да певају парапатриотске нарицаљке док се, у исто време, штампају стикери који ће се лепити преко грба ове државе. Да је среће и мало више храбрости код тих момака, требали су, не да салутирају Вучићу и Вулину, него да их, све с ноге на ногу, најуре са тог полигона.

Зато Миленковићу и Матићу не сме ништа да се деси, за њихову безбедност сте директно одговорни, а на крају и у вашем је интересу да они буду живи и безбедни. Можда вам то буде узето као олакшавајућа околност кад се једног дана ова понижена, злоупотребљена и изманипулисана полиција, заједно са правосуђем, у пуном формату врати својој сврси, закону и професији. Открићу вам још једну тајну из поузданих извора: многи од њих живе за тај дан.

Извор:
НСПМ