„НО ПАСАРАН“ Полиција спречила адвокате да блокирају ауто-пут

Protest_advokata

Протест адвоката, незадовољних променом става Врховног касационог суда (ВКС) о трошковима обраде кредита, одржан је данас у центру Београда. Правници траже тражећи повлачење спорне одлуке ВКС, која је у супротности с оном из 2018. године, због чега су се адвокати најпре састали испред Уставног суда, затим су кренули у протестну шетњу, да би накратко блокирали Славију, а затим су намеравали да блокирају ауто-пут кроз Београд на пет минута. Међутим, у тој намери нису успели, будући да их је спречила полиција.

Наиме, окупљени су најавили да желе да блокирају ауто-пут на пет минута, како би и на тај начин послали поруку, они су из Савске улице, са платоа испред Палате правде, кренули ка мосту „Газела“, али их је у покушају блокаде зауставио кордон полиције у лакој опреми.

На тротоару у близини биле су постављене и јединице Жандармерије.

Након обраћања испред Уставног суда Србије у Булевару краља Александра, адвокати и грађани су отишли до Правног факултета, а затим и до Народне банке Србије, Врховног касационог суду и Палате правде, где је протест требало да буде завршен.

Адвокат Чедомир Кокановић позвао је окупљене испред Палате правде да блокирају ауто-пут.

– Хоћемо да шетамо још мало? Хоћемо да блокирамо ауто-пут? Ко је за блокаду? Идемо – нагласио је Кокановић.
Међутим, како у томе нису успели, будући да је њихову идеју спречила полиција, протест је завршен, а учесници су се разишли.

 

 

Да подсетимо, протест адвоката почео је данас у 14 сати, где се окупило више стотина адвоката, али и осталих грађана.
Обраћајући се присутнима адвокат Бојан Чедић је истакао да тумачења става о наплати трошкова ораде кредита ВКС нису потребна због тога што је законом из 1978. године предвиђено да је искључива цена коштања кредита – камата.
– Ставом Врховног касационог суда о наплати трошкова обраде кредита омогућено је изнуђивање грађана а истовремено је уништена и независност правосуђа као и основа правне сигурности и правичности. Онај ко уништи правосуђе неке државе мора да буде спреман да прихвати да се суди на улици а шта нико нормалан не жели – рекао је адвокат из Лознице Цветко Марић.

Према речима адвокатице Милице Митровић проблем, због кога је данашњи протест уприличен, не тиче се само адвоката и банкарских предмета, већ се тиче и правног поретка Србије. Она је нагласила да Врховни касациони суд треба да има улогу очувања правне сигурности грађана, државе и адвоката.

Заменица вишег јавног тужиоца у пензији Милена Вукашиновић изјавила је да се стиди те одлуке Врховног касационог суда и да је сматра срамном.

– Стидим се и кајем што сам 39 година радила као заменик јавног тужиоца и отишла у пензију као заменик вишег јавног тужиоца. Ово није само срамна одлука ВКС, већ је и суноврат правосуђа, свих судија и тужилаца те је потребно да и они дигну свој глас – истакла је Милена Вукашиновић.

Након говора испред зграде Уставног суда Србије окупљени адвокати су се упутили у протестну шетњу ка Палати правде у Савској улици, прошавши претходно и крај зграде Правног факултета у Београду. Име које се најчешће помињало на протесту јесте име Драгише Слијепчевића, судије ВКС.

Неки од говорника подсетили су судије како почиње њихова заклетва, а то је: „Заклињем се својом чашћу“. Такође је речено да је подршку овом скупу у Београду упутила Врховна тужитељка за криминал из Румуније.

Више стотине људи окупило се испред суда, а полиција је блокирана део града у непосредној близини зграде. Адвокати држе транспаренте са паролом „Повуците га“.

Правници тврде да је до промене става ВКС дошло услед лобирања банака, а захтевају повлачење става, који, како тврде, штети грађанима Србије.

Подсетимо, ВКС је прошле недеље усвојио допуну свог става из маја 2018. године, према којем су се судови до сада управљали када је реч о тужбама грађана против банака због наплате трошкова обраде кредита. Према тој допуни, банке имају право да наплаћују накнаде на име трошкова обраде кредита, без обавезе да наводе структуру и висину појединачних трошкова од којих се те накнаде састоје. Исто важи и за наплату премије осигурања стамбених кредита код НКОСК.

Адвокатска комора Србије сматра да је донети правни став да је правно ваљана одредба уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да плати банци премију осигурања код НКОСК у директној супротности са досадашном неспорном праксом свих судова у Србији, укључујући и Врховни касациони суд. Примена оваквог става довела би до губитка спорова на штету грађана, а у корист банака, сматрају у АКС.

Адвокати су такође више пута одржавали протест испред ВКС, где су покушали да предају своје захтеве, а у једном наврату реаговала је и полиција. Судска стража је ушла у сукоб са адвокатима који су покушали да уђу у суд.

Извор:
Директно