РОДИТЕЉИ, УРАДИТЕ ВАШ ДЕО ПОСЛА Др Рајовић: Ево зашто су нам деца мање интелигентна него раније генерације!

rajovic

Данас су деци смањене когнитивне способности. Пре 10 година су Американци видели да нешто није у реду са децом. Свака нова генерација слабија је била у односу на претходне две. Била им је слабија пажња, концентрација, опште знање, слабији речник… Кад оду у школу све више деце не може да седи, да чита и пише… Истраживања су показала да имају смањене дубоко структуре великог мозга што утиче на смањење тих укупних склоности.

Ово је недавно у јутарњем програму ТВ Прва изјавио др Ранко Рајовић, специјалиста интерне медицине, магистар неурофизиологије, доктор спортских наука, оснивач Менсе Србије, члан Комитета за даровиту децу и аутор НТЦ система за учење.

ДЕЦА СЕ ДАНАС МАЛО КРЕЋУ

Наука доказује конкретно шта се дешава у мозгу. А дешава се да је смањен број улазних импусла у кору великог мозга. Ако се то дешава из генерације у генерацију онда деца имају смањене способности.

То се дешава јер нема кретања и активности које смо ми имали када смо били мали. Једна професорка из Калифорније је показала у једном експерименту са две групе генетски истих животиња – једни су имали воду и храну а друге животиње су имале лавиринте… Ова друга група је морала да мисли. Та друга група мисли и креће се и тражи воду и храну. За само 15 дана друга група је била за 50 одсто интелигентнија. Видело се под микросокопом, а то је посебно важно, да је ова друга група имала већи број веза између неурона.

Интелигенција не зависи толико од неурона колико од веза између њих. Деца се не крећу данас колико смо се ми кретали када смо били мали. Виђам по граду да родитељи користе колица за децу до њихове чак четврте године. Ако знамо да се мозак развија највише од друге до пете године, посао детета је да се креће.

На предавањима говорим да дете од пет година мора да се креће пет километара дневно, а дете од 10 година, 10 километара дневно.

Не мислим на шетње по улици у парку већ да се врте, скачу играју по парку. Ми када смо били мали само у току игре смо прелазили дневно по 10 километара.

КОЛИКО УТИЧЕ ОКОЛИНА А КОЛИКО ГЕНЕТИКА?

Родитељи су научили да је однос између утицаја генетике и околине на развој интелигенције 50:50. И кад питам студенте исто ми кажу…

Ако замислимо да су мама и тата интелигентни и да су добили сина. Сад замислимо да тај син живи у белој соби пет година и да са њим не говори нико ништа. Да ли ће он бити 100 одсто као родитељи? Па неће. Неће бити ни 10 одсто. То је ментално заостало дете. Ту видимо да је утицај окружења 100 одсто.

И често онда питам студенте па колико је онда генетика? Е и генетика је 100 одсто. Морамо тако да гледамо. Генетика је потенцијал и важна је 100 одсто, а развој потенцијала зависи скоро 100 одсто од окружења. А неко је студентима је пре 40 година написао 50:50. А окружење данас и пре 30 година није ни исто. Зашто онда имамо исте програме?!

Ако нема едукације родитеља, ако не спреме дете до 6. године ми ћемо ту пуно изгубити.

ДА ЛИ ВАШЕ ДЕТЕ МОЖЕ ДА СКОЧИ УНАЗАД?

Ово је основни закон биологије. Ово је важно да кажемо због родитеља. Жива бића која се не крећу су биљке, и оне немају неуроне. Шта ће им неурони… А жива бића која се крећу имају неуроне. Ако гледамо тако, најсложенији нервни систем има човек.

Нервни систем се формира кретањем, мозак се формира кретањем, регије мозга се формирају кретањем. Ако нема довољно кретања регије мозга неће бити повезане.

Имамо податке да нпр у једном граду у Словенији 60 одсто деце не може да скочи уназад. Зашто је то важно? Зато јер дете које не може да скочи уназад са четири године, можда неће разумети математику у минусу. Јер покрет формира нервни путеви а у тим путевима се налазе мисаони процеси.

То и јесте мотив овог пројекта који радимо са министарством, да едукујемо родитеље. Да они ураде свој део посао. Пажња наше деце је 10 минута… Мора хитно да се реагује. У десет великих градова у Србији имаћемо бесплатна предавања за родитеље.

Извор:
КУТАК НЕТ