ОДАКЛЕ ЈЕ ПОТЕКЛА ФРАЗА КОЈА СЕ МНОГИМ ТОЛИКО СВИДЕЛА: „НИКО НИКОМ НИШТА НИЈЕ ДУЖАН“?

zaljubljeni

То је толико одвратна тврдња, лажљива по својој суштини, јер човек је друштвено биће. Уласком у било коју врсту односа ви постајете дужни. Зато што сте дали наду, обећање, запечатили га печатом или речју. На крају крајева, зато што постоји савест.

Пустили сте особу у своје окружење, дозволили сте јој да уђе у ваш живот и ви сте ушли у њен – на тај начин сте се обавезали. Обавезали сте се према њему и према себи. Од једног тренутка, вас више не може да вас не буде брига шта се дешава са човеком – ви сте повезани. Замислите себе као алпинисту и како вичете свом партнеру с којим се пењете: „Хеј, пријатељу, предомислио сем се, уморио сам се, искључујући те – не дугујем ти ништа. „Дугујеш ми, кретену, јер смо екипа“.

Ми дугујемо нашој деци, јер они од нас нису тражили да их рађамо. Дугујемо родитељима, нисмо од њих тражили да нас рађају, али живимо и уживамо у животу. Дугујемо нашим пријатељима, јер смо их ми таквима створили. Дугујемо онима који су нам рекли: „Волим те“, дужни смо им чак и када нам то нису рекли, али смо били у неким односима.

И нема слободних односа. Тај израз је за оне који имају проблема са одговорношћу (тренутно или уопште). Сама реч „однос“ претпоставља да се нисте само овлаш додирнули, већ да сте ступили у блиски контакт, заштитни омотач се истопио – ви сте сада одговорни за заштиту те рањивости.

Ако си мој пријатељ, ако си ми рекао за неку своју невољу, одговоран сам за то да се не бациш под воз. Одговарам можда педесет посто. А сто посто ћу одговорити ако кажем: „Не оптерећуј ме тиме, доста ми је својих брига“.

Ако ваша жена плаче, то можда није зато што је хистерична жена, већ зато што сте је повредили. Њена је кривица што к срцу прима  увреде, а ваша – оно што сте рекли или урадили.

Када смо у односима, неизбежно утичемо једни на друге. И одговорни смо за тај утицај. „Ми смо одговорни за оне са којима смо се зближили.“

А наметнута идеологија индивидуализма доводи до уништавања односа. Уместо пријатеља – психоаналитичар, уместо љубави – секс, уместо праве блискости – 148 канала кабловске телевизије и интернет.

Кад нико никоме ништа не дугује, једноставније је живети. Дужност и одговорност захтевају душевни труд.

Лилиа Ахремчик

Извор:
ПОЗНАЈ СЕБЕ