Мужеви, волите своје жене

ljubav-m-a

„Мужеви, волите своје жене као што и Христос заволе Цркву и Себе предаде за њу.“ (Еф. 5, 25) „Ма колико страсти, ма колико слабости да има жена, муж је дужан да је воли. И ако буде потребно да безброј пута будеш рањен за њу, или ако треба живот да даш, дај га. Све треба да даш! Све да претрпиш.” (Свети Јован Златоуст)

Мужеви, волите своје жене
као што и Христос заволе Цркву
и себе предаде за њу
(Еф. 5, 25)

Црква одређyje да мушкарац буде глава жени, а истовремено га обавезује да је воли. Дакле, повезује власт са љубављу, јер само власт са љубављу надахњује поштовање и поверење. У противном, власт без љубави је чиста тиранија која шири страх и панику.

Пазите: Црква не каже просто да мужеви воле своје жене, него наглашава „као Господ Цркву” (Еф. 5, 29), управо зато што су муж и жена једно тело: „и биће двоје једно тело“ (1. Мојс. 2, 24). Шта ти чиниш за своје тело? Зар га остављаш гладним? Кад осећа глад, зар нећеш изврнути свет наглавачке да би га нахранио? Зар му не дајеш најбоље јело? Најбоље освежавајуће пиће? Тако треба да чиниш за своју жену! „јер нико никад не омрзну на своје тело, него га храни и негује“ (Еф. 5, 29). Своје тело никада не мрзиш, него га увек волиш и због тога се стално о њему бринеш. Управо тако треба да се понашаш према својој жени: као што никада не мрзиш своје тело, тако никада не треба ни да мрзиш своју жену. Ако тако пак чиниш, то је као да мрзиш самог себе.

Једна жена у Атини је лежала на постељи због тешке болести. Болест ју је разарала. И мада је била млада, изгледала је као старица. Један господин, млад човек је био крај ње; бринуо се о њој, купао је, облачио, хранио без роптања. То је чинио са љубављу и свим својим срцем „Сигурно је то твоја мајка“, рекао му је једном неки његов пријатељ, који га је посетио. „Не! То је моја жена!” одговорио му је овај младић. Толику љубав, жртву, посвећеност жели наша Црква да супрузи указују својим супругама.

Да би Црква на леп начин пренела ову поруку мужевима наставља даље продорним гласом: „Мужеви, волите своје жене као што и Христос заволе Цркву и себе предаде за њу“ (Еф. 5, 25). То је луда љубав!

Пречисти Господ Исус Христос је заволео своју Цркву, дакле нас, људе упрљане грехом. И није нас само заволео, већ се мучио, страдао, био разапет на крсту, дао је Свој живот за нас. Ма колико страсти, ма колико слабости да има жена, муж је дужан да је воли. (У противном, боље даје није узимао за жену!) „Брини се о својој жени као што се Христос брине о Цркви. И ако буде потребно да безброј пута будеш рањен за њу, или ако треба живот да даш, дај га. Све треба да даш! Све да претрпиш. И ако будеш све ово учинио, опет ништа ниси учинио јер ниси урадио оно што је Христос урадио за нас” (Свети Јован Златоуст, Беседа 20, Тумачење посланице Ефесцима).

Потребни су томови књига да бисмо изанализирали колику велику корист имаш, када волиш своју жену.

1. Љубав је здравље душе и тела. Дакле, када волиш своју жену, онда сам себи чиниш добро: добијаш живост, снагу, енергичност и друго. У противном, ако је не волиш, чиниш себи зло. Разбољеваш се психички и телесно. Сам изабери!

2. Кад је волиш, више не падаш у искушење да се „вежеш“ са другом женом. Љубав коју осећаш према њој чини да је видиш као најлепшу жену, па чак иако није најлепша. Уколико је мрзиш, твоја мржња ће учинити да је видиш као најружнију на свету, а она може да буде најлепша на свету!

З. „Волите да би вас волели“, говорио је Свети Нектарије, епископ Пентапољски († 1920). Ако пружиш љубав, добићеш љубав! Ако мрзиш, биће ти узвраћено мржњом. Жалиш се да те твоја жена не воли? Покажи јој прво ти своју љубав. Да ли је могуће да је ти вређаш а да те она воли? Волећи своју жену, учинићеш да и она тебе заволи. И тако, захваљујући твојој љубави, ваш брак ће постати успешан.

архимандрит Василије (Бакојанис)

Извор:
ПРИЈАТЕЉ БОЖИЈИ