ВАЖНА ПИТАЊА НА КОЈА ТРЕБА ДА ВАМ ОДГОВОРИ ПЕДИЈАТАР ВАШЕГ ДЕТЕТА У ВЕЗИ СА НОВОМ МЕДИЦИНСКОМ ТЕХНОЛОГИЈОМ КОЈУ НАЗИВАЈУ „ВАКЦИНА“ ЗА Ковид-19

lekari i roditelji

Поштовани родитељи, ваше право и обавеза је да имате све истините информације на основу којих можете да донесе одлуку у вези са „вакцином“ за Ковид-19.

Током Ковид-19 епидемије у Србији педијатри су утврдили да деца ретко обољевају и да су прилично отпорна на ову вирусну инфекцију. У малобројним случајевима када су деца развила клиничку слику, највећи број деце је имао само лакше симптоме респираторне упале, а веома мали број је захтевао хоспитализацију.

Према дефиницији, вакцина се даје само за оне болести и групе пацијената који развијају тешку клиничку слику, за болест која захтева хоспитализацију и за болести од којих се умире. Да ли је у овом случају вакцинација деце од 12 до 15 година медицински оправдана? Препоручена „вакцина“, није класична вакцина по дефиницији, већ патент и нова медицинска технологија, којом се у организам уноси информација за “SPIKE“ протеин вируса SARS-COV2. Kaква је тачно судбина ових протеина у организму деце, за сада је недовољно познато медицинској науци. Tакође, због кратког времена, ефикасност и безбедност ове вакцине су недовољно испитани, тако да сам произвођач “Pfizer“ не гарантује њену безбедност, док се не заврше истраживања. Зато је Агенцијa за лекове и медицинска средства Републике Србије дала само условну дозволу, док се подаци о безбедности вакцине не прикупе до децембра 2023. година, након чега ће се вршити анализа и доносити закључци који могу имати тежину медицине засноване на доказима.

Зато је важно, ради безбедности и здравља вашег детета, да изабрани педијатар вама као родитељу да одговоре на следећа питања:

– Да ли су одговарајући закони и институције Р. Србије одобрили ову вакцину за децу од 12 до 15 година и доказ о томе ако има ?

– Да ли Ваше дете има медицинских индикација да прими ову вакцину?

– Да ли произвођач гарантује да је вакцина безбедна, доказ о томе ако има?

Можете тражити да вам, педијатар који тврди да је ова вакцина безбедна и индикована код вашег детета, потпише да сноси одговорност за могуће последице, како краткорочне, тако и дугорочне (стерилитет, миокардитис, формирање тромба и слично).

Важно је да добијете потпис педијатра као гаранцију да се ради о безбедној процедури. У случају, ако се испостави да процедура није била безбедна, ваш педијатар ће сносити личну одоговорност.

Важно је да знате да имате право избора и да нико не може да вас присили или уцени.

Немојте потписивати пристанак да ваше дете прими вакцину уколико нисте сигурни.

Имајте на уму да можете да затражите помоћ и савет наших адвоката.

Извор:
ЛЕКАРИ И РОДИТЕЉИ ЗА НАУКУ И ЕТИКУ