МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕСТАЛИХ ЛИЦА 9.969 СРПСКИХ ПОРОДИЦА ДОЧЕКАЛО ТРАГАЈУЋИ ЗА СВОЈИМ НАЈБЛИЖИМА

slike

Међународни дан несталих особа 30. август и ове године обележен је у Србији, а у Нишу је у присуству представника српских Удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са подручја бивше Југославије и чланица координације-удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији обележен у Градској кући. 9.969 породица несталих још увек не зна шта се догодило са њиховим најближима за време сукоба.

Како стоји на сајту Црвеног крста, овај дан се обележава ради присећања на све нестале и указивања на права породица да знају судбину својих најближих који се воде као нестали.

Они наводе да више од 20 година након престанка сукоба на просторима бивше Југославије још увек има неколико хиљада породица које чекају да сазнају истину о судбини својих најмилијих.

Из Координације српских удужења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије, кажу да, породице 9.969 насилно отетих људи још увек живе у неизвесности, чекајући да сазнају истину о судбини својих несталих чланова породица.

Трећина тог броја су, кажу, српске жртве са подручја бивше Југославије.

  • Чекање на истину шта се десило са њиховим ближњим значи живот у паклу неизвесности, између наде И очаја, живот у болу без могућности да се киднаповани и нестали ожале.Таква неизвесност са собом носи озбиљне психолошке и емоционалне траума али и социјалне, законске као и финансијске потешкоће – наводе из Координације.

На дан обележавања дана несталих, Међународна комисија за нестале особе објавила је Тематски водич са питањима и одговорима за породице несталих. Водич под насловом Решавање питања особа несталих у сукобима на простору бивше Југославије доступан је на свим језицима земаља бивше Југославије.

Осим несталих током рата на простору бивше Југославије, овај дан се посвећује свима за којима се још увек трага. Према подацима Фондације Тијана Јурић, током прошле године у Србији је пријављен нестанак 1.372 пунолетна лица, од којих је пронађено 1280.

Фондација Тијана Јурић оформила је Регистар несталих лица Србије, на коме грађани могу да пријаве нестанак особе, након што су га пријавили полицији.

Такође, постоји опција да грађани пријаве да су видели особу која се води као нестала и дају више информација о њој.

Извор:
ИФН