КАКО ЗНАШ ДА ЛИ СИ ДЕЧАК ИЛИ ДЕВОЈЧИЦА?!

marija stajic

Школски психолози су преко лета имали обуку како би наставно особље у школама обучили да основцима држе час о родној равноправности где ће се, између осталог, деци поставити питање: како знаш да си дечак или девојчица, да ли ти је неко рекао, или си то сам закључио или одлучио? – каже за „Глас јавности“ Марија Стајић, координатор Коалиције за природну породицу.

Она упозорава да ће то питање бити постављено деци која су у осетљивом периоду, када су веома подложна таквим манипулацијама.

  • Многи адолесцентни имају неке недоумице у погледу свог идентитета на различите начине, почев од музичког укуса, филмова, траже себе у том периоду, да припадају некој групи, али то се сад односи и на идентитет што се тиче пола. Нарочито су девојчице подложне утицају трансродне иделологије, јер су више склоне да се преиспитују у периоду пубертета. Сад друштво нуди деци решење и одговор на те недоумице: проблем је, наводно, у томе што си ти заправо у погрешном телу, и ако промениш пол, или род, сви твоји проблеми ће нестати – објашњава Марија Стајић.

Да ли ће се о томе говорити и нашој деци у вртићима? Шта је проблематично у предлогу Националне стратегије за родну равноправност? Да ли је Закон о родној равноправности противуставан? Шта је „џендер“ идеологија, а шта уродњавање?

Како се младима преко филмова, серија, књига и других медија са запада намеће трансродна идеологија? Како се притом пласирају неистине? Колико тога има у нашим школским уџбеницима? Да ли је употреба родно осетљивог језика кључ за решење проблема равноправности? Да ли је породица у Србији угрожена? Како заштитити породицу и децу? То су неке од тема разговора који можете погледати у приложеном видеу.

 

Извор:
ИФН