Црна Гора: Сукоб демонстраната и полиције код Цетиња, блокиран пут Подгорица – Цетиње, постављене гуме, камење… Окупљени носе мајице са ликом Мила Ђукановића и натписима „Патриотски покрет“

cetinje

Дошло је до сукоба грађана и полиције код Цетиња, а група грађана блокирала је кружни ток на улазу у Цетиње, где су просули шут и камење, преносе Вијести.

На друштвеним мрежама круже бројнци снимци демонстрација, али и сукоба са полицијом. Дошло је и до сукоба демонстраната и полиције на путу од Цетиња ка Подгорици, а демонстранти су изгледа пробили два кордона.

На Твитеру је освануо снимак бруталног сукоба полиције и демонстраната. Маса јуриша ка полицији и пробија кордон, а припаднике полиције гађају и гурају. Полиција је била бројчано надјачана у односу на демонстранте.

Више десетина грађана блокирало је улаз у град, група жена у првом реду на барикадама

Група грађана блокирала је магистрални пут Подгорица – Цетиње, а демонстранти су на саобраћајницу просули шут, камење, аутомобилске гуме, контејнер…

Они су код ресторана „Белведер“ поставили барикаду направљену од гума.

Демонстранти су истакли групу жена у први ред барикада.

Претходно су блокирали и кружни ток на улазу у Цетиње.

Демонстранти су пропустили два возила Хитне помоћи, а неки су отварали врата возила да провјере ко је унутра.

Полиција је блокирала пут у Доњој Горици, на кружном току код салона аутомобила „Аллианце“. Враћено је петнаестак аута са пута Подгорица – Цетиње.

На кружном току код Цетиња је дошло до кратког сукоба са полицијом.

Окупљени су пролазећи по магистралном путу поставили камење, контејнер…

Један дио окупљених, предвођен свештенством Црногорске православне цркве (ЦПЦ), је кренуо према „Петрол пумпи“ у близини кружног тока.

Дио окупљених је остао на кружном току.

Група грађана је раније данас уклонила заштитну ограду постављену на Дворском тргу, испред Цетињског манастира.

Цетињани од јутрос негодују због ограда које су постављене у граду.

У недјељу, 5. септембра, у Цетињском манастиру је планирано устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

Група грађана која се јутрос окупила испред Цетињског манастира уочи устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, сукобила се са полицијом.

Ситуација на Цетињу од јутрос је прилично напета, а око Цетињског манастира распоређен је кордон полиције уз металну, заштитну ограду.

Међутим, поједини Цетињани и Црногорци из других градова, незадовољни због сутрашње церемоније устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, вербално су напали припаднике црногорске полиције, скандирајући им: „Издаја, издаја!“ Полицајци им, са друге стране, нису одговорили да на овакве провокације.

И ово није први инцидент који се од јутрос догодио на Цетињу. Кафићи у том црногорском граду су пуни, велики број грађана је дошао својим аутомобилима због чега су блокирани прилази Цетињу, а дошло је и до рушења једне од заштитних ограда, када је мања група грађана буквално почупала и срушила металне шипке.

Дан пред устоличење митрополита Јоаникија, на Цетињу се окупљају представници црногорски такозваних комита и црногорски националисти. Како јавља репортер Нова.рс, атмосфера у овом граду, дан уочи церемоније коју организује Српска православна црква, прилично је напета и из сата у сат расту тензије.

Прилази Цетињском манастиру су затворени и обезбеђује их велики број полицајаца са опремом за разбијање демонстрација. На улицама се налази на стотине људи који за себе тврде да су црногорски националисти, те да су изашли како би „одбранили Црну Гору“.

Цетињски кафићи су пуни, а већину гостију чине људи који носе мајице са различитим обележјима, попут оних на којима пише „Патриотски покрет“, „Црногорац до гроба“, „Боље гроб него роб“…

Део локала на Дворском тргу на Цетињу престао је да служи пиће, а како Телевизија Вијести сазнаје у 15 часова би сви требали да буду затворени. На Дворском тргу група грађана раније данас уклонила је заштитну ограду, преносе Вијести.ме.

На улицама се могу видети и симпатизери некада владајућег ДПС-а, који носе мајице са ликом Мила Ђукановића.

Од јутрос, велики број возила се упутио у правцу Цетиња, а колоне су примећене и у самом граду. Највећи број пристиглих чине црногорски националисти, који су свој улазак у град обележили оглашавањем сирена.

Многи од окупљених говорили су данас да је време за устанак и побуну, што указује на то да наредна два дана у престоници Црне Горе неће протећи најмирније.

За сада, изузев повремених увреда које трпе од окупљањих демонстраната, полиција није имала већих проблема и још увек није било потребе да озбиљније реагује. Међутим, расположење које из сата из сат бива све напетије, говори у прилог оценама да је на Цетињу готово предратна атмосфера.

Напето у Црној Гори, Комити кренули ка Цетињу, полиција под пуном опремом 

У Црној Гори уочи сутрашњег устоличења митрополита Јоаникија влада напета атмосфера. Током претходних дана било је најава да је прети велики безбедносни ризик Цетињу.

На путу до Цетиња у месту Доњи Кокоти снимљена је велика колона аутомобила. Наводно су у питању припадници Комита, за које се претпоставља да су се упутили ка Цетињу. Носили су црногорске заставе и мајице за грбом Црне Горе.

Према најновијим информацијама, на самом улазу у Цетиње је велики број полицајаца под пуном опремом за разбијање демонстрација.

Овај призор је управо ситуација на коју су указивале власти Црне Горе претходих дана.

Црногорско Веће за националну безбедност изразило је јуче забринутост због стања безбедности, у сусрет најављеним јавним окупљањима, па је издало смернице органима обавештајно-безбедносног сектора да појачају координацију.

Извор:
НСПМ