УАЕ И СРБИЈА СИГУРНЕ КУЋЕ ЗА ПОЛИТИЧКЕ БЕГУНЦЕ

vucic-uae

Осим што су познати по нафти и луксузним градовима као што је Дубаи, Уједињени Арапски Емирати све су више познати и као уточиште политичких лидера који су морали да беже из својих држава. Последњи такав лидер који се појавио у УАЕ јесте председник Авганистана Ашраф Гани који је услед офанзиве Талибана побегао из престонице Кабула неколико сати пре уласка у град наоружаних талибанских јединица. Емирати су званично потврдили да су прихватили долазак Ганија и његове породице, наводећи притом хуманитарне разлоге. Такође је и сам Гани у видео изјави потврдио да се налази у УЕА. Поменуо је да је био приморан да напусти Авганистан „са једним комплетом традиционалне одеће, прслуком и сандалама“ које је носио. Међутим, да Ганијева изјава представља лажну скромност потврђује неколико извора па је тако авганистански амбасадор у Таџикистану оптужио Ганија за крађу 169 милиона долара из државне касе и рекао да ће позвати на његово хапшење преко Интерпола. Руска амбасада у Кабулу је навела да је Гани побегао из Кабула са четири аутомобила и хеликоптером пуним готовине. Имао је толико новца да није могао све да стане, па га је остављао на асфалту, пренела је речи портпарола амбасаде руска државна новинска агенција РИА Новости.

Дубаи и Абу Даби су познати као градови који пружају сигурност многим контроверзним, моћним и богатим људима. Да Гани није једини бивши високи државни функционер који је притом оптужен за всоку корупцију а који је нашао политички азил у Емиратима, показују примери брата и сестре Шинаватра, бивших премијера Тајланда. Они су оптужени од стране правосудних органа своје земље за корупцију, кршење људских права и злоупотребу положаја. Годинама пре повратка у Пакистан, где је убијена 2007. године, у Емиратима је боравила и бивша пакистанска премијерка Беназир Буто. Осим ње, још један бивши пакистански премијер, Первез Мушараф своју базу је формирао у Дубаију. Он је осуђен у својој земљи на смрт због издаје, међутим ту одлуку је касније пакистански суд поништио. Поред њих своје склониште у овој заливској монархији нашао је и бивши шпански краљ Хуан Карлос који се суочава са финансијским истрагама. Међутим, човек који је добио највећу могућу заштиту и подршку од стране владајуће династије Абу Дабија, јесте Мухамед Дахлан, бивши високи функционер палестинске странке Фатах и бивши шеф палестинске обавештајне службе. Он је осим азила у Емиратима добио и функцију саветника за безбедност шеика Мухамеда Бин Заједа, престонаследника Абу Дабија и дефакто владара УАЕ. Он је од тада у својству блиског сарадника Бин Заједа, учествовао у многим пословним и безбедносним операцијама широм света од којих многе спадају у нелегалне и криминалне, као што су оптужбе са учешће у покушају државног пуча у Турској 2016. године и убиству саудијског новинара Џамала Кашогија.

Оно што је занимљиво али и забрињавајуће јесте да осим УАЕ као сигурна држава за политичке бегунце се појавила и Република Србија. Наиме, нека од горе наведених лица су након боравка у Емиратима, своју нову безбедну локацију нашли у Србији. Тако је бивша премијерка Тајланда Јинглук Шинаватра, осуђена на 5 година затвора због корупције, добила српско држаљанство које јој је додељено на седници Владе Србије 2019. године. Са друге стране, осим што је добио држаљанство Србије, Мухамед Дахлан је добио чак и државно одликовање које му је уручио бивши председник Томислав Николић за допринос развоју односа Србије и УАЕ. Мухамед Дахлан је постао и власник луксузне виле на Дедињу а сматра се да има учешће у појединим пројектима Емирата у Србији и бизнису између две земље. Осим њега, српско држаљанство су добили и његови блиски сарадници Самир ел Машарави, Суфијан Абу Зејида као и чланови њихових породица. Власник српског држаљанства постао је и бивши румунски премијер Виктор Понта против кога је вођен правосудни поступак због проневере, утаје пореза и прања новца. Он је осим држаљанства добио и место почасног саветника председника Србије Александра Вучића. Поред поменутог правосудног поступка због кога је поднео оставку на место премијера Румуније, Понта се нашао и у другим аферама па му је тако одузет докторат јер је доказано да га је плагирао.

Извор:
КРТИЦА