Остаци старих гробаља у Ибарском Колашину – Неми сведоци српског идентитета и трајања

ибарски-колашин-споменици-1

Нека стара села у Колашину, општина Зубин Поток, имала су и по два-три гробља. – Мештани су заинтересовани да сами својим средствима обнове црквицу војводе Радича на старом гробљу у Доњем Јасеновику, али се већ дуго чека на одобрење надлежних

Област Ибарског Колашина је према свим истраживањима и писаним документима богат старинама и неиспитан крај. У прилог овој тврдњи иду бројни остаци рушевина старих тврђава о којима и данас у народу круже разне легенде. Овај крај је био насељен Србима још у средњем веку, под влашћу Турака. Многобројни остаци из прошлости овог краја су и данас сачувани и одолевају вековима као неми и веродостојни сведоци српског идентитета и трајања у овом крају. То су градине, стара села, селишта, кућетине, гробља, црквине, цркве као и топографска имена која говоре у прилог трагова вековног српског постојања на овом простору.

Готово свако село у Ибарском Колашину (општина Зубин Поток), од којих је данас већина замрла, колико год да је оно мало, имало је своје посебно гробље. Нека стара села имала су и по два-три гробља. Овакав случај је код оних села која су једна од других одвојена дубоким потоцима и где је село насељавало становништво различитог порекла.

Ово је у својим истраживањима забележио етнолог Јован Цвијић а касније и Милисав Лутовац, обојица академици, чланови научно-истраживачке екипе Етнографског Института САНУ који су пропутовали Колашин. И данашња гробља у Ибарском Колашину су тамо где су била и стара, или уз њих. У прошлом веку и раније стара српска гробља су била препознатљива још са даљине јер је на њима сађено крупно дрвеће. Веома је интересантно да се на већини гробаља може пратити смена српског становништва од средњег века до половине прошлог века. У њима се јасно распознају различити типови гробаља која обележавају различите степене културе.

На сваком старом гробљу у Ибарском Колашину виде се остаци или темељи црквице од којих су највеће у Дубоком Потоку, Црепуљи, Чечеву, Стрмцу, Чпиљу, Брњаку, Бањама, Варагама и Зупчу. На неким од тих црквица је сачуван живопис (Црепуља) а на другим остаци фресака (Струмце).


Споменик у виду крста на Мокрој Гори

На старом гробљу у Доњем Јасеновику у самој близини седишта општине Зубин Поток је током прошле године, приликом постављања модерне јаке бетонске ограде око новог гробља, извршно ископавање старог камења које чини остатке старе црквице за коју се, по добро чуваном и преношеном предању, сматра, да је за једну ноћ, саградио Војвода Радич који је са својим војницима преноћио на том месту пред Косовски бој (1389). Мештани су веома заинтересовани да сами својим средствима обнове ту црквицу на старом гробљу у Доњем Јасеновику, али се већ дуго чека на одобрење надлежних.

О остацима гробаља, гробова и надгробних споменика који се налазе у готово свим селима у општини Зубин Поток и данас, мало је писаних трагова и фотографија. Фотографију старог надгорбног споменика у облику крста, на слици, која до сада није објављивана, направио је недавно, Раде Утвић рођен на Мокрој Гори који често обилази родно село и фото-апаратом бележи старе трагове из живота Колашинаца, а што је већини становника млађе генерације непознато, недоступно или мање доступно.

Ауторка: Славица Ђукић

Извор:
МАГАЦИН