На аеродрому у Кабулу погинуло најмање седморо; Меркел: Погрешно смо проценили ситуацију у Авганистану

 

Становници авганистанске престонице панично покушавају да се докопају места у авионима који напуштају земљу. Седморо људи погинуло је у гужви. Талибани су преузели контролу над председничком палатом у Кабулу и објавили да је рат у Авганистану завршен. Почела је седница Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији у тој земљи. Председник САД Џозеф Бајден током обраћања нацији поручио да чврсто стоји иза своје одлуке о повлачењу америчких трупа иако признаје да се ситуација на терену одиграла много брже него што је очекивао.

Амбасадор Русије: Ситуација у Кабулу боља него док је Гани био на власти

Aмбасадор Русије у Авганистану Дмитриј Жирнов изјавио је да је ситуација у Кабулу у прва 24 сата боља него што је то био случај код претходних власти.У разговору за московску радио станицу „Ехо Москве“, Жирнов је приступ талибана описао као „добар, позитиван и послован“.

„Ситуација је мирна и добра и све се смирило у граду. Ситуација у Кабулу сада под талибанима је боља него што је била под (председником) Ашрафом Ганијем“, рекао је Жирнов.

Режим је, према његовим речима, пао као кула од карата.

 

Немачки војни авион слетео у Кабул

Немачки војни авион слетео je у Кабул ради евакуације страних држављана и локалнog особља из Авганистана, рекли су за Ројтерс извори из служби безбедности.

Авион „А400М“ би требало да евакуише људе у узбекистанску престоницу Ташкент, рекао је један од извора и додао да би одатле требало да отпутују цивилним авионима.

Немачка војска користи Ташкент као чвориште за ваздушни мост до Кабула. Немачка влада се обавезала да ће евакуисати што је могуће више страних држављана и домаћег особља из Авганистана док је аеродром још отворен.

Бајден: Чврсто стојим иза своје одлуке, нећу од наших војника тражити да се бескрајно боре у другој држави

Председник САД Џозеф Бајден обратио се нацији поводом ситуације у Авганистану и истакао да чврсто стоји иза своје одлуке о повлачењу америчких трупа иако признаје да се ситуација на терену одиграла много брже него што је очекивао.

Џозеф Бајден, који се раније него што је било планирано вратио у Вашингтон са одмора у Кемп Дејвиду, обратио се нацији и истакао да чврсто стоји иза одлуке о повлачењу америчких трупа из Авганистана.

„У потпуности стојим иза своје одлуке. Након 20 година, на тежи начин сам научио да никада није било право време за повлачење америчких снага“, рекао је Бајден.

Истакао је да је пажљиво одмерио ризике пре доношења одлуке, али је признао да се ситуација на терену одвијала брже него што је очекивао.

Меркел: Погрешно смо проценили, запањујућа је брзина којом су талибани освојили земљу

Немачка канцеларка Ангела Меркел назвала је најновији развој ситуације у Авганистану „горким, драматичним и ужасним“.

Немачка канцеларка је признала да су она и други светски лидери погрешно проценили способност авганистанске владе да издржи нападе талибана.

Меркелова је изјавила да је „запањујућа брзина“ којом су талибани освојили земљу посебно тешка за „милионе Авганистанаца који су подржавали либералније друштво и који су рачунали на западне земље када је реч о демократији, едукацији, женским правима“, пренео је АП.

Немачка канцеларка је рекла да је најновији развој горак за Немачку и савезнике који су се борили против тероризма под вођством САД и НАТО у Авганистану 20 година.

Нагласила је да се у тешким тренуцима не сме заборавити на људе који су страдали у конфликту, међу којима је и 59 погинулих Немаца, као и много више повређених.

Макрон: Авганистан не сме поново постати рај за терористе

Председник Француске Емануел Макрон обратио се нацији поводом ситуације у Авганистану и упозорио да би Европа могла да се суочи са новим таласом миграната.

Навео је да ће Француска наставити да штити најугроженије и играла своју улогу у организованим међународним напорима да се терет подели.

„Зато ћемо са Немачком и другим европским земљама покренути иницијативу за изградњу снажног, координираног и јединственог одговора без одлагања, који ће укључивати и борбу против нерегуларних токова миграната“, рекао је Макрон.

Упозорио је да ће исламистички милитанти настојати да извуку користи од превирања у Авганистану и нагласио да ће Француска учинити све што је у њеној моћи како би осигурала да Русија, Сједињене Државе и Европа сарађују јер имају исти циљ.

„Авганистан не сме поново постати рај за терористе, као што је једном већ био“, истакао је Макрон.

Рекао је да је борба у Авганистану била питање правде, да је Француској част што је у њој учествовала и да је тамо имала само једног непријатеља – тероризам.

Председник Француске је нагласио и да је држава у контакту са свим француским држављанима који желе да напусте Авганистан.

Савет безбедности УН позвао на формирање нове „инклузивне“ владе у Авганистану

Савет безбедности Уједињених нација позвао јеbна моментални прекид непријатељстава у Авганистану и формирање нове владе која би била „уједињена, инклузивна и репрезентативна“, и која би требало да у свом саставу има и женске представнике.

У првом саопштењу Савета безбедности УН после талибанског освајања Авганистана наведено је се да „уставни континуитет, придржавање међународним обавезама, као и безбедност свих Авганистанаца и странаца, мора бити обезбеђена“, пренео је АП.

Чланови Савета су позвали на „моменталан прекид насиља у Авганистану, повратак безбедности, цивилног и уставног поретка“, као и на хитне разговоре којим ће се решити актуелна криза власти и пронаћи решење.

Савет безбедности УН је, без изостављања талибана, позвао све стране да се придржавају међународних норми које се тичу људских права и стандарда, као и да се стави тачка на „све злоупотребе и кршења права“.

Саопштење, које су иницирале Естонија и Норвешка, наишло је на одобрење свих 15 чланица Савета безбедности УН на ванредном састанку поводом ситуације у Авганистану, преноси АП.

Лавров и Блинкен разговарали о ситуацији у Авганистану

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарали су телефоном о ситуацији у Авганистану, саопштило је руско министарство спољних послова.

Како се наводи, телефонским разговором двојице дипломата договорен је наставак консултација са Кином, Пакистаном и Уједињеним нацијама, пренео је Ројтерс.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров телефонски је разговарао и са кинеским министром спољних послова Ванг Лијом о политичкој координацији због ситуације у Авганистану и њених импликација на регион.

Гужва на граници Авганистана, судар „супер тукана“ и „мига 29“

Пилоти војних летелица „супер тукано“ и „миг-29“ спасили су се катапултирањем, пошто су се њихови авиони сударили недалеко од аеродрома у Узбекистану. До сада, у Узбекистан слетела 22 војна авиона и 24 хеликоптера са укупно 585 војника.

Узбекистанске власти саопштиле су да су у претходних 48 часова, на аеродроме у тој држави, слетела 22 војна авиона и 24 хеликоптера авганистанског ратнпог ваздухопловства, јавља узбекистанска Газета.

Мас: Немачка жели да што више људи изађе из Авганистана

Немачка ради на томе да што пре и што више људи изађе из Авганистана, рекао је министар спољних послова Хајко Мас.Мас је навео да ће људи који су радили са немачким војним снагама у Авганистану, активисти за људска права и авганистанско-немачки двојни држављани, чинити највећи део од око 10.000 људи које Немачка жели да повуче из Авганистана.

„Желимо да што више људи изађе из земље“, рекао је Мас новинарима.

Министар је истакао да су савезници НАТО погрешно проценили ситуацију када су мислили да снаге авганистанске владе могу да савладају талибане, преноси Ројтерс.

Талибани преузели државну телевизију

Талибани су преузели канал државне телевизије у Кабулу и почели емитовање програма.

Авганистан, бекство из земље (без) будућности

У понедељак, америчка амбасада у Кабулу твитовала је о скупу у Дохи и политичком решењу авганистанске кризе. Седам дана касније, људи су се качили и падали са авиона који су полетали са аеродрома у Кабулу. Распад система у Авганистану уследио је после серије лоших потеза и још слабијих процена свих фактора укључених у ову кризу. Осим талибана.

Последња шанса за бег (Фото: EPA-EFE)

Пентагон: Обустављени сви летови из Кабула

Сви војни и цивилни летови у Кабул и из авганистанске престонице су обустављени, рекао је портпарол Пентагона, преноси Би-Би-Си.

Амерички војнци раде на обезбеђењу аеродрома, али није познато када ће авиони поново летети из Кабула.

На аеродрому се тренутно налази 2.500 америчких војника, а додатних 500 стиже у наредним сатима, кажу из Пентагона.

Америчка акција резултирала је и смрћу две наоружане особе, потврдио је Пентагон.

Седморо погинулих на аеродрому у Кабулу, неки у паду са авиона

Амерички војни званичници саопштили су да је јутрос у хаосу на аеродрому у Кабули погинуло седморо људи, укључујући људе који су пали са америчког војног транспортног авиона.

Авганистанци су током дана панично покушавали да побегну из земље због талибана, а неки су се качили на амерички војни авион пре полетање.

Раније је објављено да су америчке снаге убиле два наоружана мушкарца на аеродрому у Кабулу, након што су запуцали на америчке војнике.

Аеродром у Кабулу из птичије перспективе (Фото: EPA-EFE/ MAXAR)

Гутерес позвао Савет безбедности УН да заштити људска права у Авганистану

Седница Савета безбедности УН, посвећена ситуацији у Авганистану, почела је у 16 часова, а одржава се на захтев Естоније и Норвешке.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш позвао је Савет безбедности да искористи сва средства на располагању како би сузбио „глобалну терористичку претњу у Авганистану“ и гарантовао поштовање основних људских права у тој држави.

„Добијамо језиве извештаје о озбиљним ограничењима људских права широм земље“, рекао је Гутереш обраћајући се државама чланицама Савета безбедности УН.

Нагласио је да је посебно забринут због извештаја о све већем кршењу права жена и девојчица у Авганистану.

„Не можемо и не смемо да напустимо народ Авганистана“, поручио је генерални секретар УН.

Амерички авиони поново евакуишу људе из Кабула

Америчка војска је наставила спровођење евакуационих летова из Кабула, рекао је амерички званичник за Си-Ен-Ен.

Летови су раније обустављени због великог броја Авганистанаца на писти, који су на све начине покушавали да се домогну неког од летова.

Људи су сада склоњени са писте, али се очекује да ће бити спорадичних обустава летова ако поново настане гужва.

Бајден ће се обратити нацији поводм ситуације у Авганистану

Председник сад Џозеф Бајден обратиће се вечерас нацији поводом дешавања у Авганистану, најавио је на Твитеру.

Саветник за националну безбедност САД Џејк Саливен истакао је раније да је Бајден у сталном контакту са својим тимом за националну безбедност и да је врло ангажован у вези са мисијом евакуације Американаца и Авганистанаца из Кабула.

У уторак хитан састанак министара спољних послова земаља ЕУ

Министри спољних послова земаља чланица Европске уније одржаће у уторак хита нсастанак на којем ће разговарати о новонасталој ситуацији у Авганистану, саопштио је шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ.

„Пратећи најновија дешавања у Авганистану и након интензивних контаката са партнерима протеклих дана и сати, одлучио сам да сутра поподне сазовем ванредну видео конференцију министара спољних послова земљља чланица ЕУ ради прве процене ситуације“, написао је Борељ на Твитеру.

Америчке снаге убиле два наоружана мушкарца на аеродрому у Кабулу

Америчке снаге су убиле два наоружана мушкарца на аеродрому у Кабулу, након што су запуцали на америчке војнике, преноси Си-Ен-Ен позивајући се на извор из Министарства одбране.

Наводе да су мушкарци били наоружани, али да није утврђено да ли су талибани.

У одвојеном инциденту на аеродрому у пуцњави је повређен један амерички војник, али околности под којима се то догодило још увек нису утврђене.

„Талибани успоставили скоро потпуну контролу над Кабулом“

Талибани су успоставили скоро потпуну контролу над главним градом Авганистана Кабулом, написао је талибански портпарол на Твитеру, преноси Си-Ен-Ен.

Истакао је и да су ухапсили већину људи који су учествовали у нередима након уласка у град.

Нагласио је да талибани неће ићи од врата до врата и тражити бивше државне службенике.

„Никоме није дозвољено да иде у куће бивших званичника, тражи њихова возила или им прети“, написао је портпарол.

САД привремено обуставиле евакуацију авионима из Кабула

Сједињене Америчке Државе привремено су обуставиле све евакуационе летове из Кабула како би склониле људе са аеродромске писте, изјавио је неименовани амерички званичник за Ројтерс.

Хиљаде људи покушавају да напусте Кабул авионом, а на друштвеним мрежама појавили су се видео-снимци на којима се види како се људи у паници хватају за авионе у покрету и покушавају тако да напусте Авганистан.

Осморо хрватских држављана евакусано из Авганистана

Из Авганистана је евакуисано је осморо хрватских држављана, а повратак осталих очекује се данас и идућих дана, саопштило је Министарство спољњих и европских послова (МВЕП) у Загребу.

Шеф украјинске дипломатије Дмитро Кулеба објавио је раније данас да је украјинским авионом осигуран повратак држављана Украјине, Холандије, Хрватске, Белорусије и Авганистана, али није навео број путника на лету, а МВЕП је потврдио да је украјински авион евакуисао једног Хрвата, јавила је агнција Хина.

Хрватско министарство захвалио је украјинским властима, Европској унији и међународним партнерима „који помажу при репатријацији осталих хрватских држављана из Авганистана“, наведено је у саопштењу.

У Авганистану је било тридесетак хрватских држављана, махом запослених у у страним организацијама.

Талибани прикупљају оружје од цивила

Талибани су у Кабулу почели да прикупљају оружје од цивила, уз образложење да им више није потребно за личну заштиту.

Представник талибана је изјавио Ројтерсу да су „људи држали оружје због личне безбедности“.

„Сада се могу осећати безбедно. Нисмо овде да би наудили невиним цивилима“, рекао је представник талибана.

Меркел: Немачка ће евакуисати 10.000 људи из Авганистана

Немачка ће можда морати да евакуише чак 10.000 људи из Авганистана, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел.

Меркелова је то рекла обраћајући се колегама из своје Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), наводе извори из те партије.

Међу онима који ће можда морати да буду евакуисани је 2.500 припадника авганистанског помоћног особља, као и активисти за људска права, адвокати и други за које влада у Берлину сматра да су опасности ако остану у Авганистану, након што су талибани заузели Кабул, преноси Ројтерс.

Она је на седници председништва своје Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), указала да ситуација на аеродрому у Кабулу показује да је обезбеђење могуће само уз америчке трупе.

Канцеларка је нагласила да је одлука о повлачењу из Авганистана донета од стране Американаца.

Истакла је да је та одлука била донета и из унутрашњополитичких разлога.

„Дошло је до домино ефекта после повлацења снага“, констатовала је Меркелова у првој изјави везаној за ситуацију у Авганистану.

Британске снаге неће настављати борбу против талибана

Талибани контролишу Авганистан, а британске и снаге НАТО-а се неће враћати у борбу против побуњеника, изјавио је данас британски министар одбране Бен Волас.

„Потврђујем да талибани контролишу Авганистан. Мислим да не морате бити политиколог да бисте уочили на чему смо“, рекао је Волас за Скај њуз, преноси Ројтерс.

Он је потврдио да је аеродром у Кабулу војно осигуран и да Британија чини све што може да евакуише све своје држављане и Авганистанце који су повезани са Британијом.

„Наш циљ је од 1.200 до 1.500 одлазака дневно, толики је капацитет наших авиона и ми ћемо одржати ту динамику“, рекао је он.

Британија је из дипломатске четврти у главном граду преселила своју амбасаду на аеродром у Кабулу.

На питање како би се осећао да види заставу талибана како се вијори изнад зграде бивше британске амбасаде у Кабулу, Волас је рекао: „Симболично, то није оно што је било ко од нас желео.“

Најмање петоро погинуло на аеродрому у Кабулу

Најмање пет особа погинуло је на аеродрому у Кабулу, док су стотине људи покушале насилно да уђу авионе и напусте престоницу Авганистана, рекли су очевици Ројтерсу.

Један очевидац је рекао да је видео тела петоро људи док су их одвозили, а други да није сасвим сигуран да ли су жртве убијене ватреним оружјем или си погинуле у стампеду.

Америчке снаге на аеродрому у Кабулу, раније, биле су принуђене да пуцају у ваздух када је гомила људи изашла на писту, како би их спречили да се укрцају у војне авионе, потврдио је амерички званичник Ројтерсу.

Суспендовани сви комерцијалнои летови из Кабула

Сви комерцијални летови са Међународног аеродрома „Хамид Карзаи“ у Кабулу су суспендовани, а власти су позвале јавност да не ствара гужве.Према подацима шведског портала за контролу авио-саобраћаја Флајтрадар 24, два авиона из Њу Делхија добила су инструкцију да промене курс и не прелећу преко територије Авганистана, преноси Тас.

Авганистанска управа за цивилно ваздухопловство саопштила је данас да ваздушни простор изнад Авганистана сада контролише војска, а АП наводи да је америчка војска, која већ контролише аеродром, преузела контолу и над ваздушним простором.

Потврдила је информацију шведског портала Флајтрадар 24 да је летелицама у прелету преко територије Авганистана саветовано да се преусмере.

Америчке и британске авио-компаније већ су престале да користе ваздушни простор над Авганистаном након што су побуњеници преузели контролу над председничком палатом у Кабулу.

Председник Авганистана јуче напустио земљу, али нико не зна где се налази

Дан након што су талибани ушли у Кабул, а председник Ашраф Гани напустио земљу, није јасно где се он налази.

Светски медији јуче су преносили различите информације о месту на које се упутио авион са Ганијем, а спомињани су Таџикистан, Узбекистан и Оман.

Међутим, министарство спољних послова Таџикистана саопштило је данас да авион са председником Авганистана Ашрафом Ганијем није улазио у ваздушни простор Таџикистана и није слетео на територију земље.

Наведено је да Таџикистан није примио такав захтев од авганистанске стране, преноси РИА Новости.

Представник министарства спољних послова Казахстана такође је саопштио да Гани није ни на територији те земље, преноси Тас.

Ал Џазира је јуче јавила да је Гани, по уласку талибана у Кабул, отпутовао у главни град Узбекистана Ташкент, али РИА наводи да амбасада Авганистана у Узбекистану нема ту информацију.

Америчке снаге пуцале у ваздух на аеродрому у Кабулу

Америчке снаге на аеродрому у Кабулу биле су принуђене да пуцају у ваздух када је гомила људи изашла на писту, како би их спречили да се укрцају у војне авионе, потврдио је амерички званичник Ројтерсу.

Тај званичник је рекао да су војни летови из Кабула намењени само за дипломате и особље локалне амбасаде.

ТВ Ал Џазира пренела је да на аеродрому у Кабулу влада хаос, да хеликоптери довозе запослене у амбасадама и да је аеродром препун грађана који очајнички желе да се укрцају на летове како би побегли од талибана, који су јуче ушли у Кабул.

Апел међународне заједнице: Омогућити безбедну евакуацију

Двадесет и пет чланица ЕУ и више од 40 осталих земаља позвало је све стране у Авганистану да омогуће безбедну евакуацију страних држављана, као и држављана Авганистана који желе да напусте земљу.

Авганистанцима и страним држављанима, који желе да напусте земљу, то мора бити омогућено – путеви, аеродроми и гранични прелази морају да остану отворени и мора се одржати мир, додаје се у саопштењу.

Пакистан: Признаћемо талибанску владу кад за то дође време

Министар спољних послова Пакистана Шах Махмуд Куреши изјавио је да ће та земља признати талибанску власт у Авганистану када за то дође време, у складу са међународним консензусом, реалношћу на терену и националним интересима Пакистана.

Куреши је изјавио да Пакистан жели добре односе с Авганистаном и да нема фаворита када је у питању власт у тој суседној земљи, пренела је Анадолија.

Он је поручио да проблеми у Авганистану треба да се решавају дијалогом, а не ратом и војним средствима.

Подсетивши како се ситуација на терену у Авганистану муњевитом брзином променила, шеф пакистанске дипломатије је казао да ће Пакистан у наредним данима о авганистанској кризи разговарати са Кином, Ираном, Узбекистаном, Туркменистаном и Индијом.

Он је додао да пакистанска амбасада у Кабулу нормално функционише и да ће Пакистан и даље покушавати да смири ситуацију и смањи тензије.

Гутерес позвао на поштовање људских права у Авганистану

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес позвао је синоћ талибане и остале стране у Авганистану да покажу максималну уздржаност како би се заштитили животи и изразио посебну забринутост за жене и девојчице у тој земљи.

Портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик навео је у саопштењу да и даље стижу извештаји о озбиљним кршењима људксих права у заједницама које су најпогођеније сукобима.

Додао је да је Гутерес посебно забринут за будућност жена и девојчица, „чија с муком добијена права морају да се заштите“.

„Све злоупотребе морају да престану. Гутереш позива талибане и остале стране да обезбеде да се поштују и штите права и слободе свих људи“, нагласио је Дижарик.

Под влашћу талибана у Авганистану од 1996. до 2001. године женама није било дозвољено да раде, морале су да покривају лица и да имају пратњу мушких рођака када напуштају кућу, док девојчице нису ишле у школу, подсећа Ројтерс.

Трамп позвао Бајдена да поднесе оставку због Авганистана

Бивши председник САД Доналд Трамп позвао је актуелног председника Џозефа Бајдена да поднесе оставку због дешавања у Авганистану, где су талибани преузели контролу над земљом после повлачења снага САД.

Трамп је у саопштењу оценио да је време да Бајден поднесе оставку због онога што је дозволио да се догоди Авганистану, пораст броја оболелих од ковид-19, уништавање енергетске независности САД и сакаћења еекономије.

Талибани су након уласка у Кабул саопштили да контролишу целу територију Авганистана и да су преузели власт.

Талибани саопштили да контролишу цео Авганистан, данас седница Савета безбедности УН

Талибани саопштили да контролишу цео Авганистан, данас седница Савета безбедности УН

Портпарол талибана је навео да је рат завршен, а да ће тип владавине и форма режима бити ускоро познати.

Талибани су преузели и контролу над главним седиштем државне телевизије, одакле су се уживо обратили грађанима.

Обећали су да се неће никоме светити и тврде да ничији живот, а ни имовина, неће бити угрожени.

Њихове јединице су почеле да пристижу у Кабул из других делова Авганистана.

Извор агенције Тас у главном граду Авганистана рекао је да се на улицама повремено чују пуцњи и да се користи тешко наоружање.

Према његовим речима, чују се и експлозије, али су информације о догађајима у граду оскудне јер је препоручено да се куће не напуштају.

Извор је додао да војни транспортни авиони, највероватније амерички, отприлике сваких 50 минута узлећу са аеродрома у Кабулу.

Падом Кабула окончано је присуство коалиције земаља предвођених Сједињеним Државама у тој земљи, после две деценије.

Талибански борци су заузели председничку палату, где су истакли своју заставу, влада је пала, а председник Ашраф Гани напустио је земљу.

Објављен је снимак на којем се види како талибански команданти и војници славе победу у ходницима резиденције и канцеларији председника Авганистана Ашрафа Ганија, који је напустио земљу након што су талибани у недељу ушли у Кабул.

У Кабулу влада хаос, а становници престонице и страни држављани покушавају да побегну из града преко аеродрома.

Осим њих, у Кабулу се налазе дипломате и представници неколико европских земаља, који такође чекају прилику да се евакуишу.

Пентагон је одобрио додатних 1.000 војника да помогну у евакуацији америчког особља из Кабула, саопштио је неименовани амерички званичник, чиме је број америчких војника који ће помагати у извлачењу америчких држављана и авганистанских сарадника порастао на 6.000.

Савет безбедности Уједињених нација одржао је седницу посвећену најновијој ситуацији у Авганистану.

Извор:
РТС