ТВ Ал-Арабија: Талибани саопштили да контролишу цео Авганистан; Делегација талибана преговара у председничкој палати у Кабулу, очекује се и званична предаја власти

Taliban fighters pose on the back of a vehicle in the city of Herat, west of Kabul, Afghanistan, Saturday, Aug. 14, 2021, after they took this province from Afghan government. The Taliban seized two more provinces and approached the outskirts of Afghanistan’s capital. (AP Photo/Hamed Sarfarazi)

КАБУЛ, ИСЛАМАБАД – Талибани су саопштили данас да контролишу целу територију Авганистана, јавља агенција ТАСС позивајући се на ТВ Ал-Арабија.

У саопштењу талибана које је пренела та ТВ наводи се да се у главном граду Кабулу не воде борбе.

Делегација талибана преговара у председничкој палати у Кабулу, где се данас очекује и званична предаја власти, наводи се у извештају ТВ Ал-Арабија.

У извештају агенције ТАСС наводи се и да је Ал-Арабија пренела и да ће председник Авганистана Ашраф Гани у наредних неколико сати поднети оставку.

Министар унутрашњих послова Авганистана Абдул Сатар изјавио је раније да ће примопредаја власти бити мирна и да јединице талибана неће јуришати да освоје главни град.

Врх америчких мисија у Кабулу сада ради на аеродрому, а дипломате из ЕУ су се преселиле на сигурнију, непознату локацију у главном граду.

Након муњевитог напредовања према главном граду, талибани су наредили својим борцима да се суздрже од насиља и дозволе сигуран пролаз свима који желе да оду, а од жена је затражено да се упуте према заштићеним подручјима, рекао је лидер талибана у Дохи.

„Ничији живот, имовина и достојанство неће бити угрожени, а животи становника Кабула неће бити изложени ризику“, наводи се у саопштењу талибана у којем побуњеници тврде да не планирају силом да заузимају Кабул, иако у овом тренутку у престоници Авганистана одјекује пуцњава.

Представник побуњеничког покрета такође је потврдио да талибани не намеравају „никоме да се свете“ и поручио да ће бити опроштено „свима који су служили влади и војсци“.

Тројица авганистанских званичника потврдила су раније за АП да су побуњеници ушли у предграђа Калакан, Карабаг и Пахман.

Нешто раније данас, светски медији су пренели да су борци покрета талибана освојили Џалалабад, последњи велики град који је био под контролом владе.

Талибани заузели све граничне прелазе у Авганистану

Талибани су данас освојили и гранични прелаз Торкхам према Пакистану, тако да сада држе све граничне прелазе у земљи, док су амерички хеликоптери почели да слећу код амбасаде САД у Кабулу.

Пакистански министар унутрашњих послова Шеик Рашид Ахмед потврдио је да су талибани заузели гранични прелаз Торкхам и навео да је Пакистан обуставио погранични саобраћај на том пункту, пренео је АП.

Овај прелаз био је последњи под контролом авганистанске владе.

У међувремену хеликоптери су слетели код америчке амбасаде у Кабулу, а дипломатска возила напуштају зграду амбасаде у тренутку док талибани настављају муњевито напредовање према престоници.

Претходно су талибани заузели Џалалабад, последњи велики град који су држале снаге све више изоловане централне владе, чиме је још више стегнут обруч око престонице коју напуштају десетине хиљада становника.

У међувремену, амерички председник Џозеф Бајден потврдио је синоћ да је делегација САД на преговорима у Дохи у којима су учествовали представници авганистанске владе и талибана упозорила побуњенике да ће на сваку акцију у којој се ризикују животи америчког особља уследити брз и јак војни одговор.

У изјави након разговора са званичницима система америчке националне безбедности, Бајден је рекао да је послао 5 хиљада војника у Авганистан, како би се омогућило безбедно повлачење америчког особља и Авганистанаца који су помагали САД током мисије, као особа које су у „посебном ризику од талибана“, пренео је раније АП.

Светски медији су јутрос потврдили да су снаге побуњених талибана освојиле и град Џалалабад у западном делу Авганистана уз реку Кабул, који је и административни је центар провинције Нангархар и један је од кључних центара транспорта и трговине.

алибани су саопштили да су заузели и ваздушну базу и затвор Баграм.

Комплекс је био епицентар рата против талибана и Ал-Каиде скоро 20 година до прошлог месеца, када су се америчка трупе повукле не обавестивши авганистанске власти, преноси ББЦ.

Коалиционе снаге предвођене Сједињеним Америчким Држава дошле су током децембра 2001. године, а Баграм је развијен у огромну базу која може да прими и до 10.000 војника.

У комплексу се налази затвор, у коме је пријављено 5.000 затвореника талибана, док талибански извори тврде да су пустили ове затворенике.

Затвор Баграм постао је познат као авганистански Гвантанамо, по злогласном америчком војном затвору на Куби.

Затвор су првобитно изградили и водили Американци, али је предат авганистанским властима 2013. године.

Председници САД Џорџ Буш, Барак Обама и Доналд Трамп посетили су базу током свог председничког мандата.

Извор:
НСПМ