Снажни земљотреси јачине 7 и 7,2 степени Рихтера погодили Хаити и Аљаску, штета је велика, страхује се да има много жртава

haiti1(1)

Снажан земљотрес јачине 7 степени по Рихтеру погодио је у суботу Аљаску, сеизмички активну америчку савезну државу, а у регији Хаитија забележен је потрес магнитуде 7,2, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ).

Амерички систем за упозоравање на цунами наводи да није било упозорења на цунами након потреса на Аљасци који је забележен на дубини од 10 километара, објавио је ЕМСЦ.

Како јавља агенција Франс прес, потрес на Хаитију проузроковао је велику штету.

Цивилна заштита Хаитија је за ЦНН потврдила да има жртава и да је штета велика.

Издато је и упозорење за цунами, али оно је након сат времена повучено након што су стручне службе процениле да је опасност од цунамија прошла.

“Вероватно има пуно жртава и катастрофа је погодила велико подручје”, објавио је Амерички геолошки завод (УСГС).

Хаити се још опоравља од потреса 2010. кад је погинуло око 200.000 људи што је са штетом задало велик ударац инфраструктури и економији, пише ББЦ.

Стручњаци упозоравају да се након првог јаког потреса очекује још мањих, а боје се да би зграде и куће оштећене у првом налету могле додатно страдати и представљати опасност.

Амерички геолошки завод (УСГС) објавио је да је епицентар потреса јачине 7,2 степена био 12 километара североисточно од места Сент-Луи ди Сид.

Након што се земљотрес осетио у Порт о Пренсу, главном граду Хаитија, људи су у паници изашли на улице.

На друштвеним мрежама појавиле су се фотографије након земљотреса на којима се виде срушени делови стамбених објеката, улице затрпане камењем и оштећена возила.

Извор:
НСПМ