Паника у Кабулу, Европљани затварају амбасаде

kabul-

КАБУЛ – Норвешка и Данска саопштиле су да ће затворити своје амбасаде у Кабулу, док Немачка драстично смањује број запослених у амбасади, а Француска поново позива своје држављане да напусте ту земљу у тренутку када су талибани успоставили контролу над већим делом Авганистана, након што су заузели још четири главна града провинција.

Норвешка ће затворити своју амбасаду у Кабулу и евакуисати своје дипломате, као и локалне запослене и њихове породице, изјавила је данас норвешка министарка спољних послова Ине Ериксен Соереиде, пренео је Ројтерс.

Данска телевизија ТВ2 цитирала је министра иностраних послова Џепеа Кофода који је рекао да се особље у амбасади у Кабулу евакуише, пренео је АП.

Немачки министар спољних послова Хајко Мас казао је да његова земља смањује број запослених у амбасади у Кабулу на оперативно неопходни, апсолутни минимум.

Мас је новинарима рекао да се у главни град Авганистана одмах шаље тим за подршку у кризним ситуацијама ради повећања безбедности у амбасади.

Он је позвао све немачке држављане да одмах напусте земљу, додајући да ће се планирани чартер летови бити на услузи дипломатским и локалним службеницима који раде за амбасаду да оду из земље.

Мас је рекао и да ће се визе за Авганистанце убудуће издавати у Немачкој како би се убрзао процес одласка људи из земље, преноси Танјуг.

И француско Министарство спољних послова поновило је позив француским држављанима да напусте Авганистан што је пре могуће, пренео је Ројтерс.

У светлу погоршања безбедносне ситуације, поново смо прошле недеље позвали француске грађане да напусте земљу што је пре могуће, наведено је у саопштењу као одговор на писано питање о томе да ли Француска планира да евакуише своју амбасаду и своје грађане из те земље.

Извор:
ПОЛИТИКА